לפסק הדין בעניין אקוקה נ' עדן בריאות טבע מרקט בע"מ
בתביעה שהגיש מנהל מחלקת הוויטמינים בסניף של 'עדן טבע מרקט', טען כי נשללו ממנו זכויותיו ושמו הוכתם, כשסולק בבושת פנים מהסניף באמצעות ליווי משטרתי. הרשת טענה, כי העובד גורש משום שהפר את חוזה העבודה שלו והשתולל במקום. מה קבע ביה"ד לעבודה?
מנהל מחלקת הוויטמינים בסניף רחובות של עדן טבע מרקט, טען כי בשל צמצום עובדי המחלקה, התבקש על ידי מנהל הסניף לעבוד יותר שעות ביום, זאת בניגוד למה שסוכם עמו בחוזה שאושר על ידי מנהלת בכירה ומנכ"ל הרשת.
לטענתו, לאחר שסירב והגיע לעבודתו בשעה הרגילה, הוא סולק בבושת פנים מהסניף, לאחר שמנהל הסניף, בהוראת המנכ"ל, הזמין לו משטרה וכינה אותו 'מסיג גבול'- כל זאת, למרות שבתקופת עבודתו במחלקה, הביא לשגשוגה ופריחתה וקצר שבחים.
בתביעה שהגיש לפיכך כנגד הרשת לבית הדין האזורי לעבודה בבאר שבע, טען כי פוטר מבלי ששולמו לו דמי הודעה מוקדמת, פיצויי פיטורים וזכויות נוספות, ולא שוחררו כספי ביטוח המנהלים שלו. עוד טען, כי סילוקו ממקום העבודה באמצעות המשטרה גרם להשפלתו בפני העובדים והלקוחות, ולפיכך, ביקש פיצוי נוסף של 100 אלף שקל על עגמת הנפש שנגרמה לו.
הרשת טענה, כי התובע זנח את עבודתו לאחר שהפר את חוזה ההעסקה, כשסרב בתוקף לשינוי שעות העבודה. לטענתה, ביום האירוע התבקש התובע להגיע בשעה מאוחרת, ולמרות זאת הקדים, ולפיכך התבקש לעזוב ולשוב מאוחר יותר, משסירב- הודע לו כי נוכחותו אינה רצויה, ומאחר שהחל להשתולל ולצעוק, לא הייתה ברירה אלא להזעיק את המשטרה. בנסיבות אלה, כך טענה, התובע הוא שהתפטר ואינו זכאי לכל פיצוי, ובכלל זה גם לא לפיצוי על עגמת נפש.
איום והפחדה במטרה להתחמק מתשלום פיצויים
השופט יוסף יוספי קיבל את התביעה רובה ככולה. נפסק, כי עדות התובע, שהייתה כנה ואמיתית עדיפה על עדויות הנתבעת המגמתיות. צורם ותמוה הוא, קבע השופט, כי הנתבעת נמנעה מלהביא עדויות רלוונטיות, ובפרט את עדות המנכ"ל, שהיה מעורב בכל השתלשלות העניינים מול התובע.
נפסק, כי הנתבעת ניסתה לשנות את שעות העבודה של התובע באופן חד צדדי שלא כדין, וכשהעובד עמד על זכויותיו, החלה לשלוח לו מכתבי איום והפחדה במטרה לגרום לו להתפטר. מששיטה זו לא צלחה, הסלימה התנהלותה והגיעה עד כדי סילוקו מהמקום תוך הכתמת שמו.
המשטרה לא נועדה לפתור סכסוכי עובד-מעביד
לפיכך נפסק, כי התובע, עובד בכיר, שהביא את מחלקתו להישגים יפים, והינו המפרנס היחיד של משפחה בת 6 נפשות, פוטר מעבודתו על לא עוול בכפו. בנוסף נפסק, כי מגיע לתובע פיצוי בגין עגמת הנפש, אך סכום הפיצוי יהא נמוך משביקש.
"משטרת ישראל... לא נועדה לפתור מחלוקות הנוגעות לשעות עבודה של עובדים...", כתב השופט, "... הנתבעת, באופן בו פיטרה את התובע, פגעה קשות בשמו הטוב, גרמה לו להשפלה והסבה לו עוגמת נפש... לא למותר לציין, כי האיסור שלא להלבין פניו של אדם ברבים הוא מעקרונות היסוד במשפט העברי וביהדות".
לפיכך נקבע, כי התובעת תשלם לתובע 107,750 שקל בגין פיצויי פיטורים, דמי הודעה מוקדמת, אי עריכת שימוע ועגמת נפש, וכן תישא בפיצויי הלנת שכר של 25 אחוז מפיצויי הפיטורין. כמו כן חויבה לשחרר לתובע את כספי ביטוח המנהלים, ולשלם לו הוצאות ושכר טרחה של 12 אלף שקל.
עו"ד אבי סלמן, ממשרד עורכי הדין סלמן-אלון, העוסק בדיני עבודה טוען, כי "רק במקרים חריגים פוסק ביה"ד לעבודה פיצוי כספי לעובד, בשל גרימת עגמת נפש והפרת חובת תום הלב כלפיו ע"י המעסיק."
"בנסיבות המקרה" הוא מסביר, "נקבע כי הזעקת המשטרה בדחיפות ע"י המעסיק והרחקת העובד בבושת פנים ממקום העבודה, רק בשל מחלוקת ביחס לשעות העבודה, אינה מידתית ונעשתה בחוסר תום לב, תוך פגיעה בכבודו ובתדמיתו של העובד באופן המצדיק פיצוי כאמור."
- ב"כ התובע: עו"ד מוריה יורגראו
- ב"כ הנתבעת: עו"ד בר נתן
לפסק הדין בעניין אקוקה נ' עדן בריאות טבע מרקט בע"מ
למדור: דיני עבודה
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.