חפש עורך דין לפי תחום משפטי
| |

סכסוך ירושה מתחיל בפרשנות לצוואה. כך תימנעו מקרע משפחתי

מאת: אדוה ננטל, עורכת דין ומגשרת | תאריך פרסום : 16/07/2025 13:28:00 | גרסת הדפסה
עו"ד ומגשרת אדוה ננטל | צילום: איה הקטין, אילוסטרציה: S O C I A L . C U T on Unsplash

מאבקי ירושה בין אחים מסתיימים לא פעם באובדן הנכסים והיחסים המשפחתיים. בהליך גישור ניתן להגיע להסכמות שיסיימו את הסכסוך בדרך מיטיבה

הרבה פעמים משפחות מתפרקות דווקא ברגע שבו אמורה להישמר המורשת המשפחתית, לאחר לכתם של ההורים. כשהלב עוד כואב, מגיע הרגע שבו נפתחת הצוואה ובמקום הקלה או סגירת מעגל, מה שנחשף לעיתים יוצר סערה, אכזבה, תחושת קיפוח, פערים בפרשנות, אי-אמון, נתק בין אחים ובמקרים מסוימים אף תביעות משפטיות.

מעניין לראות שהמורכבות מתחדדת במיוחד כשמדובר בנכסים רבים: דירות, מגרשים, חברות משפחתיות, נכסים מניבים, רכוש עסקי או הון משמעותי. ככל שיש יותר מה לחלק כך גדל גם הסיכוי שמישהו ירגיש מקופח, כשיש תחושה של עוול מתחיל שיח שמתדרדר לסכסוך ומוביל לנתק.

בחדר הגישור אני פוגשת סיפורים משפחתיים כואבים: אח שמרגיש שאחיותיו דחפו את ההורים להעדיף אותן ולקפח אותו; אחות צעירה שטיפלה בהורים וכשאלה הורישו לה את ביתם טענו אחיה כי השפיעה עליהם לקבל את ההחלטה הזו; משפחה שבה ההורים כתבו בצוואה לחלק "שווה בשווה", אך בפועל נתנו לכל אחד מהילדים נכס אחר, בעל שווי שונה ויצרו חוסר איזון, למרות הכוונה לשוויון.

במקרה אחר, אב צירף תוספת שלא נערכה אצל עורך דין לצוואתו וחלק מהיורשים טוענים שמדובר בזיוף. יש גם סכסוכים שבהם ההורים שינו את צוואתם בגיל מבוגר מאוד והאחים חלוקים אם השינוי נבע מרצון חופשי או ממניפולציה של אחד מהם על ההורים המוחלשים.

הדרך המשפטית

המשותף לסכסוכי ירושה בין אחים הוא שכל שיחה הופכת להתקפה, הניסיונות לדבר נגמרים בכעס, ריחוק והעמקת הקרע. כל ניסיון של מי מבני המשפחה לעסוק בנושא ולהשלים ביניהם, מתפתח לטונים גבוהים, חוסר יכולת לתקשר באופן מכבד וענייני, ומסתיים במבוי סתום.

כשהמחלוקת מגיעה לבית המשפט, אין לדעת כמה כספים מתוך הירושה יהפכו להיות "שכר טרחת עו"ד" וכמה זמן יתנהל ההליך עד לקבלת פסק-דין. ההתנהלות כפופה לסדרי הדין והראיות, למועדי דיון בבית המשפט וגם להתנהלות בין עורכי-הדין של הצדדים, בתקווה שלא "ימשכו זמן".

ההליך המשפטי כשלעצמו, מכביד רגשית על האחים, מעמיק את הריחוק ביניהם ובדרך כלל חותך את הקשר המשפחתי, ללא דרך חזרה. בבית המשפט האחים לא פותרים את הקונפליקט אלא נכנעים למציאות של הכרעה שיפוטית. בכך הם עלולים להפסיד את הנכסים המשפחתיים ובעיקר את היחסים המשפחתיים.

לא חייבים צד מנצח ומפסיד

לעומת ניהול תביעה בבית משפט, הליך של גישור שם לו למטרה להסדיר את היחסים בין האחים. בתהליך הגישור מרסנים את הפוטנציאל למאבק משפטי וכוחני בין עורכי דין ומעודדים יצירת שיח אנושי בין האחים. במקום לסיים כשיש "צד מנצח וצד מפסיד", מגיעים לפתרון מוסכם שמרגיש הוגן, גם אם אינו שוויוני. בגישור אפשר להעלות שיח על מורכבות היחסים ונושאים כמו קיפוח, אכזבה, קושי, שהליך משפטי רגיל לא נועד להתחשב בהם .

במסגרת הליך הגישור אפשר לפרק את המחלוקת לנושאים קטנים וגדולים ולהבין את הפערים בין הכתוב בצוואה לבין רצון ההורים והמציאות שבה האחים יממשו את חלוקת הרכוש.

בתהליך גישור בסכסוכי ירושות וצוואות ניתן לשלב אנשי מקצוע לפי הצורך: שמאי מקרקעין שיעריך נכסים באופן מדויק; יועץ מיסוי מקרקעין שימנע טעויות יקרות, מתווך שיביא מידע שוק רלוונטי; ועורך דין שיבדוק נושאים משפטיים נחוצים ויטפל ברישום הזכויות.

מענה משפטי ואנושי

אבל יותר מהכול, אני שם עבור היורשים. כמגשרת ניטרלית שמכירה את המורכבויות המשפטיות, מבינה את הרגישויות המשפחתיות ויודעת לנסח עבורם הסכם חלוקה בין יורשים. זהו מסמך משפטי שמחייב את הצדדים לסכסוך לנהוג לפיו ויוצר סיום ראוי לסכסוך המשפחתי.

ההסכם, שנערך בסיום הגישור, בא להחליף את המאבק המשפטי. הוא כולל פירוט של אופן חלוקת הנכסים בין היורשים, הסכמות על לוחות זמנים, פיצויים ותשלומי איזון במידת הצורך, התחייבויות הדדיות לשתף פעולה וסיום מלא של המחלוקת.

מצאתם את עצמכם בתוך סכסוך ירושה? אל תמהרו לבית המשפט. שקלו לפנות למגשר או מגשרת מקצועיים ובעלי ניסיון בתחום הצוואות והירושות. כך תעניקו לעצמכם הזדמנות לסיים את הסכסוך בדרך המיטיבה ביותר עבורכם, עבור הדורות הבאים ועבור ההורים, שבוודאי היו רוצים את שלמות המשפחה גם לאחר המאה ועשרים שלהם.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

קטגוריות


שאל את המשפטן יעוץ אישי, שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
*
*
*
*


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
כתבות נוספות בתחום ירושות וצוואות
נכד ערך את מסמך הוורד של צוואת סבו – ביהמ"ש פסל אותה
עו״ד מרינה גורודצקי (אילוסטרציה חיצונית: Courtney Corlew, Unsplash)
הודרו מצוואת אמם וטענו: אחינו העבריין איים עליה
עו"ד איתן ליפסקר [אילוסטרציה חיצונית: Jeremy Wong on Unsplash]
"כמו סרט בדיוני": עו"ד תבעה חצי מהירושה של לקוחתה
עו"ד אילן גולדנברג | צילום: פיליפ מורו, אילוסטרציה: Mikhail Pavstyuk on Unsplash

חיפוש עורך דין לפי עיר

המידע המשפטי שחשוב לדעת – ישירות למייל שלכם!
הצטרפו לניוזלטר וקבלו את כל מה שחם בעולם המשפט
עדכונים, פסקי דין חשובים וניתוחים מקצועיים, לפני כולם.
זה הזמן להצטרף לרשימת התפוצה
במשלוח הטופס אני מסכים לקבל לכתובת המייל שלי פרסומות ועדכונים מאתר פסק דין
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ