אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> ירושות וצוואות >> נישל את בנו בצוואה שערך כשלא היו בקשר: האם היא תקפה?

נישל את בנו בצוואה שערך כשלא היו בקשר: האם היא תקפה?

מאת: עו"ד יעל זקס מנשרי | תאריך פרסום : 03/11/2021 22:00:00 | גרסת הדפסה

עורך דין צוואות וירושות, נישל את בנו בצוואה שערך לפני שהיו בקשר: האם היא תקפה?עו"ד יעל זקס מנשרי | צילום: הראל מנשרי (אילוסטרציה: Melinda Gimpel, Unsplash)

עם השנים נוצרה בין המנוח לבין בנו מערכת יחסים הדוקה וחמה אבל הצוואה נשכחה מליבו, ולא שונתה עד מותו 32 שנים לאחר שנכתבה. בית המשפט ביטל אותה וקבע שהיא לא משקפת את רצונו העדכני

בית המשפט למשפחה בתל אביב הורה לאחרונה על ביטול צוואה שנכתבה 32 שנים לפני מות המצווה, במסגרתה נישל את בנו מהירושה וציווה את רכושו לחמשת אחיו. השופטת מירה דהן קבעה כי בשל השינויים המהותיים שחלו בחיי המצווה – שאחרי 22 שנים שבהן לא היה בקשר עם בנו, השניים התקרבו והבן הפך לדמות משמעותית בחייו – ניכר שהצוואה שנכתבה בזמנו לא משקפת את רצונו. כתוצאה מביטול הצוואה הפך הבן ליורש היחיד של המנוח כיורש על-פי דין בחוק הירושה.  

האב המנוח כתב את הצוואה ב-1986, כשלא היה בקשר עם בנו ובחר להוריש את הונו לחמשת אחיו במקום לבנו יחידו.  עם השנים הקשר בינו לבין בנו חודש והפך לקשר אמיץ ויציב. חייו נכרכו בחיי בנו היחיד ונכדיו, והם הפכו למשפחה מאוחדת ותומכת.

ב-2018 הלך האב לעולמו בגיל 78. לאחר לכתו התגלתה הצוואה הישנה בתוך קלסר מסמכים ישנים. אחיו, שכאמור זכו בירושתו, ביקשו לקיים את הצוואה אבל בנו הגיש התנגדות לבית המשפט, וביקש לקבוע שמדובר ב"צוואה שנשתכחה". כלומר, צוואה שככל הנראה נשכחה מלב אביו, ולא משקפת את רצונו האחרון לאור מציאות החיים שהשתנתה.

הבן טען למעשה, שאם אביו היה מודע לקיומה של הצוואה הוא היה דואג לעדכן ולתקן אותה או לבטל אותה, ואז היה הופך ליורש על-פי דין.

צוואה שנשתכחה

המונח "צוואה שנשתכחה" מתייחס לצוואה שנערכה זמן רב לפני שהמצווה הלך לעולמו, ובתקופה שחלפה נסיבות חייו ומערכות היחסים שלו עם הקרובים ועם היורשים על-פי הצוואה השתנו. השינויים הרבים התבטאו בהתנהלות שלו, באופן שבו נהג לדבר על יורשיו ולהביע את רצונו על חלוקת הרכוש שלו – ומלמדים ששכח מהצוואה וסביר שאם היה זוכר אותה היה מבטל או משנה אותה.

במקרה שלנו, הוצגו בפני בית המשפט עדויות על הקשר החם בין האב לבין בנו ומשפחתו שהתבטא גם בדאגה כלכלית מצידו. האב אף שינה ב-2011 את המוטבים בקרנות הגמל והביטוחים שלו על שם בנו ונכדיו.

השופטת מירה דהן התרשמה שחל שינוי מהותי בחייו של המצווה מאז שחזר לקשר עם בנו, וקיבלה את הטענה שהצוואה שהתגלתה בין מסמכיו היא "צוואה שנשתכחה".

מדובר בפסק דין חשוב שבו בית המשפט בחר באופן אקטיבי לבטל צוואה שנכתבה לפני שנים רבות, בשל תחושת צדק וכדי לקיים את רצונו האחרון של המצווה – כפי שעלה מבחינה כוללת של חייו ויחסו לבנו ולנכדיו. ביטול הצוואה הפך את הבן ליורש על פי-דין בהיעדר צוואה.

יצוין כי בימים אלו הונחה על שולחן הכנסה הצעת חוק בנושא. על פי ההצעה, בית המשפט יהיה רשאי לבטל צוואה שחלפו 15 שנים ומעלה ממועד כתיבתה, אם התרשם שהמציאות השתנתה והצוואה שנשתכחה לא תואמת את רצונו האחרון של המצווה.

פסק הדין בתיק ת"ע 1257-04-19

  • ב"כ המתנגד: עו"ד בעז קראוס ועו"ד נועה בינדר שטיינברג 
  • ב"כ האחים (התובעים): יהונתן קניר, עורך דין צוואות וירושות
עו"ד יעל זקס מנשרי עוסק/ת ב- ירושות וצוואות
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום ירושות וצוואות באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום ירושות וצוואות
צוואה הדדית – אליה וקוץ בה
עו"ד אורלי מנע שני | צילום: אלה פאוסט

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ