אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני חוזים >> מפעלי ים המלח תשלם מיליונים בשל מכירת אשלג במחיר מופרז

מפעלי ים המלח תשלם מיליונים בשל מכירת אשלג במחיר מופרז

מאת: עו"ד יעקב בטש | תאריך פרסום : 07/02/2017 14:33:00 | גרסת הדפסה

צילום: arturhenryk,123rtf.com

לאחרונה, אישר השופט פרופ' עופר גרוסקופף פשרה בתובענה ייצוגית שהוגשה נגד מפעלי ים המלח במסגרתה הוסכם כי החברה תפצה צרכנים בסך של 21 מיליון שקל עקב מכירת אשלג במחיר מופרז.

לפני כשנתיים הגיש חקלאי מצפון הארץ בקשה לאישור תובענה ייצוגית כנגד מפעלי ים המלח בטענה כי בין השנים 2013-2007 ניצלה החברה את כוחה המונופוליסטי ומכרה אשלג (חומר מרכזי בדשנים) במחיר מופרז לצרכנים בישראל, רובם חקלאים, וכן בטענה כי החברה הייתה צד להסדר כובל שלא אושר כדין.

בבקשה, שהוגשה בבית המשפט המחוזי בלוד, נטען כי התנהלותה זו של החברה נוגדת את חוק ההגבלים העסקיים. 

תשובת החברה לטענות הייתה כי אינה מנצלת את מעמדה המונופוליסטי בשוק לרעה וכי מחיר האשלג הוא  הוגן ונגזר מהמחירים בהם היא יכולה למכור אשלג בעולם. כן טענה החברה כי עילת המחיר המופרז אינה מוכרת בדין הישראלי וכי המבקש לא הציג ולו ראשית ראייה לטענותיו בדבר ההסדר הכובל.

בשלב מוקדם של ההליך ועוד בטרם אושרה התובענה כייצוגית גיבשו הצדדים הסדר פשרה הכולל פיצויים בגין העבר והסדרה עתידית לגבי תמחור האשלג. ההסדר הוגש לאישור ביהמ"ש, ובמסגרתו הסכים המבקש לוותר על העילה של ההסדר הכובל מבלי לחסום את האפשרות לתבוע בגינה בעתיד.

קבוצת הצרכנים הזכאים לפיצוי על פי ההסדר כללה את: הצרכנים הישירים שרכשו אשלג ישירות מהחברה (למעט חיפה כימיקלים), צרכנים עקיפים שרכשו אשלג ומוצריו דרך מתווכים לצורך מכירה, חקלאים שרכשו אשלג או מוצריו לשימוש עצמי ומשתמשים סופיים – הכוללים את כל מי שרכש אשלג או מוצריו ואינו משתייך לקבוצות האחרות. סכום הפיצוי שסוכם כי יחולק בין הקבוצות השונות עמד על 20 מיליון שקל כאשר הקבוצה שזכאית לעיקר הסכום היא קבוצת החקלאים.

קביעה תקדימית

לאחר ניתוח מעמיק, השופט פרופ' עופר גרוסקופף אישר את הסדר הפשרה בשינויים קלים הנוגעים, בין היתר, לגובה הפיצוי ולאופן חלוקת הכספים בין הקבוצות השונות. נקבע כי סכום הפיצוי הכולל יעמוד על 21 מיליון שקלים, ויחולק באופן הבא: 1.5 מיליון שקל יועברו לצרכנים הישירים והעקיפים, 15 מיליון שקל לחקלאים, 4 מיליון שקל יועברו לקרן לניהול כספים שנפסקו כסעד בתובענות ייצוגיות ו- 500,000 שקל תרומה לעמותת "עזר מציון". שני הסכומים האחרונים נועדו להוות תחליף לפיצוי כלל הצרכנים – המשתמשים הסופיים באשלג ומוצריו, שאין זה מעשי או כלכלי לפצות אותם באופן ישיר.

כמו כן, אושר כי ב-7 השנים הבאות תימכר מכסה מוגבלת של אשלג במחיר מוגן.

נקודה חשובה בפסק הדין היא קביעה בעלת אופי תקדימי של השופט גרוסקופף, שפסק כי הדין הישראלי, בדומה לדין האירופאי, מכיר בתמחור מופרז כעילה משפטית שניתן לתבוע בגינה. לגישת השופט, חוק ההגבלים העסקיים אוסר את כל הצורות של ניצול הכוח המונופוליסטי באופן העלול לפגוע בתחרות בשוק או בציבור לרבות, גביית מחירים נמוכים ממחיר השוק או גבוהים באופן מופרז ובלתי הוגן.

לבסוף, השופט אישר לתובע הייצוגי גמול בסך 100,000 שקל ושכ"ט לבאי כוחו בגובה של 4.9 מיליון שקל. 

  • ב"כ המבקש: עו"ד עמית מנור, עו"ד יוקי שמש ועו"ד אורי ברעם
  • ב"כ המשיבה: עו"ד צבי אגמון, עו"ד אורי שורק, עו"ד אסף נוימן ועו"ד מורן אומן

* עו"ד יעקב בטש עוסק בתובענות ייצוגיות

** הכותב לא ייצג בתיק

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני חוזים באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני חוזים

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ