אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני משפחה >> מהו מעמדה של גמלת פרישה לצורך חלוקתה בין בני-זוג?

מהו מעמדה של גמלת פרישה לצורך חלוקתה בין בני-זוג?

מאת: מיטל כסיף, עו"ד | תאריך פרסום : 29/05/2013 13:15:00 | גרסת הדפסה

הידיעה נכתבה ע"י עו"ד מיטל כסיף בשיתוף עם מערכת PsakDin, ופורסמה גם ב

לפסק הדין בעניין ק' מ' נ' א' מ'

בית המשפט התבקש להסדיר את מעמדה של גמלת פרישה מוקדמת לצורך הסדר התשלומים בין בני-זוג פרודים. מה חלקה של האישה בגמלה? האם הגמלה נחשבת כפנסיה? וכיצד מחשבים את התשלומים? עו"ד מיטל כסיף מסבירה.

בני זוג נשואים החליטו להיפרד לאחר 23 שנה, ולמרות הפירוד סירבה האישה ומסרבת עדיין להתגרש מבעלה. במסגרת ההליכים המשפטיים ביניהם נקבע בפסק-דין, בין השאר, כי האישה זכאית לקבלת מחצית מזכויות הפנסיה שיקבל הבעל ממקום עבודתו כשיפרוש.

חמש שנים לאחר הפרידה, חתם הבעל על הסדר פרישה מוקדמת עם החברה בה עבד, בו נקבע כי יקבל ממנה גמלה חודשית. מאחר שמדובר בגמלת פרישה מוקדמת, ועל מנת לממש את זכויותיה בהתאם לפסק הדין, כשנתיים לאחר מכן, הטילה האישה עיקול על מחצית מכספי הגמלה החודשית שמקבל הבעל מהחברה.

עיקול זה הותיר בידי הבעל סכום נמוך בהרבה מהחלק שקיבלה. זאת, מכיוון שהעיקול והתשלום למערערת היה ממחצית הברוטו, ולאחר שהבעל שילם מיסים נותר בידו חלק קטן יותר מהחלק שנותר בידה.

בערעור, שהגישה האישה כנגד אותו פסק-דין, נדרש בית המשפט המחוזי בחיפה לקבוע מהו הסכום המגיע לה מכספי הגמלה ששולמו לבעל. עוד נדרש בית המשפט להחליט מהו חלקה של האשה מתוך כספי הפנסיה העתידיים שישתלמו לבעל עם הגיעו לגיל 67.

השאלה היא, האם החישוב יערך מסכומי הברוטו של הגמלה, שאז חלקה של האישה גבוה יותר, או שמא יערך לאחר ניכוי המס, כלומר מהנטו.

הבעל טען, כי האשה אינה זכאית לקבל את חלקה מתשלומי הגמלה ברוטו, אלא רק מתוך הנטו. כלומר, לאחר ניכוי תשלומי המס החלים על הגמלה.

הצדק עם הבעל

השופטים שושנה שטמר, ריבי למלשטריך-לטר ודר' עדי זרנקין דחו את טענת האשה לעניין החישוב היחסי מתוך גמלה ברוטו. על פי חוק, קבעו השופטים, הזכות לגמלה הנה אישית ואינה עבירה וככזו היא זכות אישית של הבעל. זכות האשה לחלקה בגמלה נובעת מהסכם הפרידה עם הבעל. על כן, על חלוקת הגמלה בין בני הזוג להיות הוגנת כלפי הבעל ולהתבצע לאחר ניכוי המס.

נקודה נוספת שבית המשפט נדרש להתייחס אליה, היא נושא הפרישה המוקדמת של הבעל. האם דין הגמלה הוא כדין משכורת לו הבעל ממשיך היה לעבוד (ממנה האישה לא זכאית לנתח), או שמא עליה להיחשב כפנסיה לכל דבר ועניין?

נקבע, כי הגמלה בגין הפרישה המוקדמת תיחשב כפנסיה לכל דבר ועניין, וכי חישוב תשלומי הגמלה ייקבעו מתוך סכום הגמלה נטו לאחר ניכוי המס מהפנסיה ולאחר הפחתת החלק היחסי של האישה בגין ההשתתפות בתשלום המס.

דעה: על המחוקק להסדיר את מעמד הגמלה

לדעת כותבת שורות אלו, בית-המשפט פעל נכון בקביעתו, המתייחסת לחלקה של האשה בתשלומי הפנסיה, קרי חישובה מתשלום הנטו. יחד עם זאת, יש כאן פניה ישירה למחוקק, להסדרת מעמדה של הגמלה החודשית: האם יש לראות בגמלה חודשית כפנסיה מוקדמת לעניין חלוקתה או שמא היא שוות ערך למשכורת ? עד שלא יוכרע עניין זה, סביר להניח שנזכה לראות תביעות נוספות בעניינה של הגמלה החודשית, מעמדה ושאלת חלוקתה.

לפסק הדין בעניין ק' מ' נ' א' מ'

למדור: דיני משפחה

אתר המשפט הישראלי

www.psakdin.co.il

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני משפחה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני משפחה

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ