אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> הוצאה לפועל >> לבקשת ההורים: בוטלו הליכי הוצאה לפועל נגד סכיזופרנית שנפטרה

לבקשת ההורים: בוטלו הליכי הוצאה לפועל נגד סכיזופרנית שנפטרה

מאת: עו"ד שמרית רגב, דוברת רשות האכיפה והגביה | תאריך פרסום : 31/05/2020 14:02:00 | גרסת הדפסה

אילוסטרציה: Bill Oxford, Unsplash

רשם ההוצאה לפועל יניב דיין מלשכת תל אביב הורה על ביטול עיקול רכב והפחתת ריבית מחוסר מעש בתיק שהתנהל נגד בתם המנוחה

מדובר בתיק שנפתח ביום 7.11.1994 וביום 25.2.1996 נמסרה אזהרה לחייבת. גובה החוב בעת פתיחת התיק עמד על סך של 484 ש"ח. במהלך השנים שילמה החייבת סך של 2,100 ש"ח. ביום 21.9.2016 הגישה החייבת ז"ל  בקשה למתן צו תשלומים שם הצהירה, כי היא סובלת ממחלת הסכיזופרניה ומוכרת על ידי המוסד לביטוח לאומי ומתפרנסת מקצבת ביטוח לאומי בסך של כ- 2,500 ש"ח. החייבת ז"ל פירטה, כי נכון למועד הגשת הבקשה היא היתה מצויה בתוכנית שיקום ומתגוררת בהוסטל ומשתתפת בהוצאות מגורים בסך של 800 ש"ח בחודש. לגבי הרכב נשוא ההחלטה הצהירה, כי הבעלות ברכב נרשמה על שמה אך החזקה הבלעדית ברכב היא על ידי ההורים. חרף המאמצים הרבים לסייע לחייבת היא נפטרה בשנת 2018.

בבקשה טען אביה של החייבת ז"ל, כי הרכב היה רשום על שם בתו ז"ל משום שבדרך זו קיבלו תו נכה ויכלו להסיע אותה לטיפולים מאחר שסבלה ממחלת הסכיזופרניה פרנואידית בצורה קשה ביותר. כעת ציין, כי הם בני 70 עייפים ומותשים משנים רבות של מלחמות וסבל שהם ובתם סבלו. הרכב הנ"ל היה שלהם ההורים מלכתחילה ולבת לא היה רישיון נהיגה בכלל. כיום הם מתקיימים מקצבת זקנה בלבד ללא פנסיה. הרכב הישן משמש אותם לצרכים בסיסיים.

במסגרת התגובה הזוכה טוען, בין היתר, כי הוא מתנגד לביטול העיקול על כלי הרכב; הבקשה הוגשה ללא תצהיר; לא מעלה עילה משפטית להפחתת החוב או לביטול העיקול על כלי הרכב ומשכך דינה להידחות;  אין מקום להפחתת ריבית לחייבת נמסרה אזהרה במסירה מלאה וידעה אודות התיק; הדרישה הכללית המצויה כיום בדין לנקיטת הליכי גבייה רציפה (לרבות פסיקה ותקנות סגירת תיקים מחמת חוסר מעש) לא הייתה מוגברת בתיקים היסטוריים עת בא כוחו הקודם של הזוכה טיפל בתיק בשים לב כי לא היו מערכות משוכללות שיש כעת וגם הדין בזמנו נהג אחרת ולא נסגרו תיקים מחמת חוסר מעש.

הרשם יניב דיין קבע, כי לאחר שעיין בבקשת אביה של המנוחה, בתגובת הזוכה, בתצהיר שהוגש על ידי החייבת ז"ל הוא מורה על ביטול העיקול על כלי הרכב ועל הפחתת הריביות שהצטברו בתיק. "לגבי בקשת המסייע אשר נכתבה בדם ליבו כפי שכבר צוין לעיל לא מצאתי מקום לדחות אותה בשל העדר תצהיר. אני נותן אמון מלא בטענות המסייע הנתמכות בתצהיר של החייבת ז"ל אשר צורף לשאלון שהוגש לתיק. 

בספטמבר 2016... ברור, כי לאור מצבה הרפואי והרקע של האשפוזים לא החזיקה החייבת ז"ל בידה רישיון נהיגה וכי הרישום במשרד הרישוי אינו משקף את הבעלות האמתית בכלי הרכב. אין ספק, כי המחזיקים הבלעדיים הם הוריה של החייבת", ציין הרשם.

אשר להפחתת הריבית הפנה הרשם להוראת סעיף 81א4 לחוק ההוצל"פ הקובעת, כי "רשם ההוצאה לפועל רשאי, מיוזמתו או לפי בקשת החייב ולאחר שנתן לזוכה הזדמנות לטעון את טענותיו, להפחית, מטעמים מיוחדים שיירשמו, את תוספת הריביות הנצברות בתיק ההוצאה לפועל".

הרשם בחן קיומם של הטעמים המיוחדים המצדיקים ביטול ריביות, והאם החייב עומד בתנאים האמורים. "אחד מהטעמים להפחתת ריביות והצמדות הוא חוסר תום לב מטעם הזוכה ו/או הימנעות הזוכה מנקיטה בהליכים זמן רב ושיהוי בפתיחת התיק / המצאת אזהרה. הרשם ציין בהחלטתו, כי ביום 11.10.2016 נעתר לבקשת החייבת ז"ל לשלם את צו התשלומים בסך של 150 ש"ח בכל חודש. החייבת עמדה ב 14 צווי תשלומים החל מיום 16.11.2016 (מועד בו שילמה 3 צווי תשלומים ביחד) ועד לחודש אוקטובר 2017 ובסך הכל שילמה סך של 2,100 ש"ח. דהיינו, החייבת ז"ל שילמה את חוב הקרן פי ארבעה". עוד ציין הרשם, כי הלכה למעשה, עיון בתיק מעלה כי הזוכה לא נקט בפעולות לגביית החוב בפרק זמן מצטבר של כמעט 17 שנים (התיק נפתח בסוף שנת 1994 ומסירה בוצעה בתחילת 1996 וממועד זה ועד שנת 2010 ובמהלך שנת 2018 לא ננקטו הליכים ולא ארע דבר). הרשם קבע, כי אין כל ספק כי בתיק זה מצטברים טעמים שונים אשר במאוחד מהווים טעמים מיוחדים בגינם יש להפחית את הריביות הנצברות בתיק, תשלום חוב הקרן מספר פעמים; שנים ארוכות בהן הזוכה לא ביצע כל פועלה בתיק לגבות את החוב; מצבה הרפואי והאישי של החייבת ז"ל; השתהות בהגשת בקשה למימוש כספים שנתפסו במסגרת הליך של עיקול; השתהות בהגשת בקשה לתפיסת כלי הרכב.

לבסוף, הורה הרשם על ביטול כל ההליכים בתיק וסגירתו.

  • בהחלטה לא צוינו שמות ב"כ הצדדים 
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום הוצאה לפועל באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום הוצאה לפועל
כיצד ניתן למחוק עד 70% מהחובות ללא פשיטת רגל?
עו"ד רותם זגדון, צילום: יניב נגר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ