לדיירים בצפון נמאס שמעלית השבת עוצרת בכל אחת מ-25 הקומות של הבניין, מה שהופך אותה למעשה לבלתי יעילה. הם הגישו תביעה כנגד עמדתו הסרבנית של הוועד – וזכו
דיירים שומרי שבת בבניין רב קומות בקריית מוצקין יהנו בקרוב ממעלית שבת מהירה ויעילה שלא תצריך מהם המתנה ארוכה עד לירידה ללובי או לעלייה חזרה לביתם – כך קבעה לאחרונה המפקחת על רישום מקרקעין במחוז חיפה, עינת מידן בלום. המפקחת קבעה שהתעקשות ועד הבית על עצירת מעלית השבת בכל קומה וקומה – הינה חסרת תום לב. היא קבעה שיש לתכנת את המעלית תוך שבועיים כך שתעצור רק בקומות שבהן גרים שומרי שבת.
הבניין בן 25 הקומות ניצב ברחוב עופרה חזה שבעיר הצפונית ומכיל שלוש מעליות, אחת מהן משמשת בשבתות ובחגים כמעלית שבת שעוצרת בכל קומה וקומה. שיטת ההפעלה של המעלית יצרה מרמור בקרב הדיירים שומרי השבת שנאלצים לטענתם להמתין זמן ארוך מדי למעלית ולהגעתם ליעדם הסופי. הם ביקשו מהוועד לייעל את פעולת המעלית כך שתעצור רק בקומות של שומרי השבת, אך משנתקלו בסירוב – הגישו את התביעה למפקחת על המקרקעין.
מטעם התביעה העידו מספר דיירים שומרי שבת שטענו כי המצב בשטח גורם להם לוותר על השימוש במעלית השבת, ולמעשה להיכלא בביתם במשך השבת. אחת הדיירות, אם לפעוט, העידה שהיא מרגישה אסירה בביתה ושחירותה נלקחה ממנה. אחרת העידה שאחיה נאלץ לעשות על עצמו צרכים בגלל זמן ההמתנה הממושך. דיירת נוספת מהקומה ה-16 אמרה ש"בשבת ההמתנה למעלית בלתי נסבלת, מייאשת, כמעט ולא משתמשים בה".
בנסיבות אלה עתר התובע – נציג הדיירים שומרי השבת – לייעל את מעלית השבת כך שתעצור רק בקומות שבאמת זקוקות לה ובכך לקצר את זמן ההמתנה.
25 דקות במעלית
מנגד טען הוועד כי המעלית שייכת לכלל הדיירים, ואין לקבל דרישה של קומץ מהם לספח לעצמם מעלית פרטית לשימושם הייחודי. לעמדת הוועד, בעל דירה שומר מצוות צריך לקחת זאת בחשבון כשהוא רוכש דירה בבניין רב קומות.
אבל המפקחת מידן בלום השתכנעה יותר מטיעוני התביעה. היא כתבה ש"אי אפשר היה להישאר אדיש לתיאוריהן הנוגעים ללב של כל אחד מהעדות, על הסבל הכרוך בשימוש במעלית השבת, הן בהמתנה לה והן בשהייה בה, ללא מיזוג; על ילדים קטנים שסבלנותם פוקעת ועל מבוגרים ואנשים שאינם בקו הבריאות שהשימוש במעלית מעמיד אותם במצבי מצוקה."
עוד היא הוסיפה כי "העדות כולן סיפרו שהן אינן משתמשות במעלית השבת ובלית ברירה הן כלואות בדירותיהן בשבתות ובחגים. רק מי שמוכרח, כגון דייר שמחויב בתפילות, משתמש במעלית, וגם זאת באופן מוגבל ומחושב".
המפקחת ציינה שהזמן שלוקח לעלות או לרדת במעלית השבת נע בין 10 ל-25 דקות – לדבריה, זמן המתנה ארוך ובלתי סביר שניתן לקצר מבלי לפגוע ביתר השכנים. היא כתבה שמאחורי התנגדות הוועד לשינוי מתווה המעלית עומד טיעון דווקני וחסר תום לב שאינו רואה למולו את זעקת הדיירים שומרי המסורת.
כמו כן ציינה המפקחת כי הוועד הטעה את דיירי הבניין לחשוב שעלויות התאמת המעלית למתווה המוצע יוטלו על כלל הדיירים, אף שעל פי חוק ההוצאות אמורות לחול רק על דורשי מעלית השבת.
בנסיבות אלה המפקחת קבעה שהחלטת האסיפה שלא להתאים את המעלית – בטלה, והורתה שהחל מ-22.7.23 תעצור מעלית השבת רק בקומות שבהן גרים שומרי השבת.
הוועד חויב בהוצאות התובע בסך 2,500 שקל.
- ב"כ נציגות הבית המשותף (ועד הבית): עו"ד גיא שלגי
לפסק הדין המלא בתיק מס' 8/397/2021
עו"ד יהונתן לוי
עוסק/ת ב-
מקרקעין ונדל"ן
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.