אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> חוקתי ומנהלי >> כל מה שצריך לדעת על אזרחות ספרדית לילדים

כל מה שצריך לדעת על אזרחות ספרדית לילדים

מאת: עו"ד אורי סקוזה | תאריך פרסום : 03/01/2019 11:35:00 | גרסת הדפסה

עורך דין, כל מה שצריך לדעת על אזרחות ספרדית לקטיניםעו"ד אורי סקוזה (צילום: רונן חבסוב)

הוצאת האזרחות לקטינים בספרד נעשית בהליך קל ופשוט בהרבה מאשר בפורטוגל. כדאי לכם למהר משום שחלון ההזדמנויות עומד להיסגר באוקטובר הקרוב.

ב-11 ביוני 2015 אישר הפרלמנט הספרדי את הצעת החוק למתן אזרחות ספרדית לצאצאי מגורשי ספרד. החוק החדש אושר כדי לתקן את העוול ההיסטורי שנגרם ליהודים בעקבות הגירוש ההמוני שאירע לפני למעלה מ-500 שנה.

החוק נכנס לתוקפו ב-1 באוקטובר 2015 וחל על צאצאי המגורים מספרד ופורטוגל בשנים 1492 ו-1496. בעקבותיו, אלפי יהודים מישראל וממדינות רבות נוספות הגישו בשנים האחרונות בקשות לקבלת האזרחות ללא צורך לוותר על האזרחות הקיימת. כתוצאה מכך, יותר מ-6,000 צאצאים של מגורשי ספרד קיבלו בחודשים האחרונים את האזרחות מספרד.

ואולם, חלון ההזדמנויות הולך ומתקצר כיוון שהמחוקק הספרדי קצב את החוק לתקופה של שלוש שנים, ולאחרונה החליטה ממשלת ספרד להאריך את תוקפו עד אוקטובר 2019 על מנת  לאפשר למועמדים נוספים לקבל אזרחות.

גם קטינים מתחת לגיל 18 זכאים

אחת הסוגיות המשפטיות החשובות ביותר הנוגעות לחוק החדש היא מתן אזרחות ספרדית לקטינים.

ספרד קבעה רף דרישות יחסית גבוה לבוגרים מעל גיל 18, בהשוואה לדרישות המחייבות על פי חוק האזרחות הפורטוגלית. לכן, רבים מצאצאי המגורשים העדיפו לעבור את תהליך האזרחות הפורטוגלית, הנחשב לקל ומהיר יותר.

עם זאת, כשמדובר בקטינים חוק האזרחות הפורטוגלית מחייב את אחד ההורים לקבל אזרחות מהמדינה לפני הגשת המסמכים בעניינם, כך שהילדים לא רשאים להגיש בקשה עד להסדרת האזרחות של אחד מהוריהם.

בהקשר זה ראוי לציין כי הפרלמנט הפורטוגלי אישר לפני מספר חודשים הצעת תיקון לחוק כדי לאפשר גם לקטנים להגיש בקשה עצמאית. אולם גם על פי התקנות החדשות נדרש קשר אקטואלי של הקטין עצמו לפורטוגל (רישום לבי"ס בפורטוגל , כתובת מגורים וכו') , ולכן מומלץ שלא להגיש בינתיים בקשות לקבלת אזרחות פורטוגלית לקטינים.

חוק האזרחות הספרדי לעומת זאת סלחני יותר עבור הקטינים. ההליך שעליהם לעבור מהיר ופשוט יותר כיוון שהם לא נדרשים לעבור את מבחן שליטה בשפה הספרדית (ברמה DELE 2 Aאו ברמה גבוהה יותר) ומבחן ידע בסיסי (CCSE) בנושאי תרבות, היסטוריה, חוקה ספרדית והיבטים חברתיים (בישראל שני המבחנים הללו נערכים במכון סרוונטס בתל-אביב).

מעבר לפטור מהמבחנים, קטין עד גיל 14 נדרש להוכיח רק קשר כללי למגורשים ולספרד, וניתן להסתפק בהוכחת הקשר של הוריו.

קטינים מעל גיל 14 אמנם נדרשים להוכיח קשר לספרד אך זה עניין שקל יחסית להוכיח, למשל באמצעות חופשה משפחתית בספרד (עדיף להוכיח מספר ביקורים במדינה ולא רק טיול יחיד), לימודים בבית ספר ספרדי במהלך חופשת הקיץ וכיוצא באלה.

אגב, כדאי לדעת כי כדי לקבל אזרחות ספרדית לקטינים נדרשים ההורים להמציא אישור מהקונסוליה הספרדית ללימודי השפה הספרדית במסגרת בית הספר או בקורס פרטי. האישור חייב גם אימות חתימה ממשרד החינוך והטבעת אפוסטיל (אישור אימות חתימה על גבי תעודות ציבוריות) על ידי המחלקה הקונסולרית במשרד החוץ. אין לשכוח לתרגם את כל האישורים על ידי מתרגם מוסמך, בהתאם להנחיות שנקבעו בחוק האזרחות הספרדי.

כמה מילים על ההליך עצמו

לאחר קבלת אישור על שיוך המועמד לצאצאי הגירוש מהפדרציה של יהודי ספרד ההורים נדרשים לתאם פגישה בקונסוליה על מנת להוכיח את הקשר לקטין. שלב זה נועד להכיר בהורי הקטין כנציגיו מול הגורמים בממשלת ספרד.

לאחר קבלת האישור ואיסוף כל המסמכים הנדרשים והרלוונטיים לקבלת האזרחות, יש למלא טופס בקשה בשפה הספרדית.

חשוב למלא את הבקשה בדיוק רב, עדיף בעזרת גורם מקצועי ומנוסה השולט בספרדית ברמת שפת אם ומכיר את כל המונחים המשפטיים. יש לצרף לבקשה את כל המסמכים שעברו תרגום, ולאחר מכן יש לבחור נוטריון שיאמת אותם (אין צורך למהר עם זה. לוקח מספר חודשים עד שמקבלים קוד זיהוי לפרטי הבקשה באתר הנוטריונים).

לאחר אימות המסמכים ועריכת בדיקה אחרונה כדי לוודא שהתנאים מולאו כנדרש בחוק, יש להגיע לפגישה אצל הנוטריון בספרד (אפשר להגיע גם ללא הקטין). לאחר מכן, הנוטריון ישלח את התיק לרשם הכללי בממשלת ספרד לצורך אישור הבקשה. האישור יישלח לקונסוליה הספרדית בישראל וההורים יצטרכו לאסוף אותו משם ברגע שיודיעו להם על הגעתו. 

אל תשתהו

לסיכום, מומלץ לנצל את חלון ההזדמנויות הקצר שעדיין נותר כדי להגשים חלום ולקבל אזרחות ספרדית גם לילדים. האזרחות תקנה להם יתרונות רבים בהם כרטיס כניסה ישיר לאיחוד האירופי, בעלות סבירה. כמובן שמומלץ לעבור את התהליך בסיוע של עורך דין מנוסה המתמחה בתחום ומלווה את הקטין והוריו לאורך כל התהליך.

* עו"ד אורי סקוזה וחברת קמפוס פאס מייצגים בישראל את עו"ד סוזנה סולה מספרד ומסייעים בהליך הוצאת דרכון ספרדי ופורטוגלי

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום חוקתי ומנהלי באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום חוקתי ומנהלי

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ