בעקבות ההודעה שבישרה על הקידוח היבש, הוגשה לבית המשפט המחוזי בתל אביב בקשה לאישור תובענה ייצוגית על סך 65 מיליון שקלים כנגד חברת שמן, יו"ר החברה, גבי אשכנזי והמנכ"ל יוסי לוי. מגיש הבקשה, עוה"ד יוגב חלפון, שבעצמו הפסיד את כספו בבהלה לזהב השחור, טוען כי ידי המעורבים אינן נקיות.
יוגב חלפון, עו"ד מרמת-גן בן 37 העוסק, בין השאר, בתחומי התאגידים והנזיקין, לא אהב את מה שקרא בעיתונים בסוף השבוע החולף. מול המשקיעים שביכו את מר גורלם ואת אבדן כספם, הוא החליט לנסות ולהשיב לציבור את המעות האבודות, כולל השקעתו שלו.
את הבקשה הגיש חלפון כנגד החברות שמן, זרח, כספיאן, צמיחה ושדות נפט וכן כנגד יו"ר שמן גבי אשכנזי והמנכ"ל יוסי לוי. הטענות העיקרית העולות מן הבקשה הן הטעיה חמורה ואי גילוי מידע מהותי מצד הנתבעים. הנתבעים, טוען עו"ד חלפון, הטעו את ציבור המשקיעים ויצרו בפניו מצג שווא, כשהם מסתירים ממנו מידע מהותי. בכך הפרו את חוק ניירות ערך והתעשרו שלא כדין על חשבון הציבור.
120 מיליון חביות נפט שהיו ואינן
כזכור, ביולי האחרון פרסמה שמן הודעה בעניין קידוח ים 3, שגרמה להטעייתם של המשקיעים ויצרה בקרבם אמון ותקוות שווא. על פי הודעת החברה, בשטח הקידוח נמצא פוטנציאל של 120 מיליון חביות נפט בהסתברות של 50%. החברה הודיעה, שהמידע מבוסס על הערכות והשערות שנסמכות, בין היתר, על מידע הנדסי, כלכלי וגיאולוגי-גיאופיסי.
זמן קצר לאחר הדיווח הנ"ל גייסה שמן סכום של מעל 30 מיליון שקל וסכום נוסף של 35 מיליון ממי שמימש את האופציה מסדרה 4. בסך הכל גייסה החברה 65 מיליון שקל. אלא שלאחר שהחברה החלה במבחני הפקה, התברר כי לא נמצא דבר.
בעוד הציבור נהר בהמוניו למניות שמן ושותפותיה, יו"ר החברה גבי אשכנזי והמנכ"ל יוסי לוי בחרו שלא לממש את האופציות שלהם. כזכור, לשניים ניתנו אופציות בחודש יולי האחרון, והם בחרו שלא לממש אותן על אף הדיווחים שנמצאו סימני נפט משמעותיים. הסיבה לכך, לדבריהם, היתה חוו"ד משפטית, האוסרת עליהם את המימוש עקב מידע פנים. אלא שחלפון חושב אחרת.
דיווח שקרי על הקידוח
"בעוד הציבור נהר למניית הזהב השחור", אומר עו"ד חלפון, "יש יסוד סביר להניח שאשכנזי ולוי כבר ידעו שהקידוח יבש, ועל כן לא מימשו את האופציה שלהם ביום ה-22 לספטמבר, שהיה התאריך האחרון של מימוש האופציה ושבעה ימים לאחר שהוחלט על מבחני ההפקה". לדבריו, התנהלות השניים מחזקת את העובדה, שהחברה מסרה דיווח שקרי על מנת לגייס כסף, וכי ביום קריטי זה כבר ידעו מנהלי החברה שהקידוח יבש.
עו"ד חלפון מגדיר את חברי הקבוצות הנפגעות: הקבוצה הראשונה מימשה את האופציה סדרה 4 ביום 22 לספטמבר בעקבות המידע שנמסר להם, שהתברר לבסוף כקידוח יבש. הקבוצה השניה היא הקבוצה שממנה גויסו כספים בסכום של 30 מיליון שקלים בימים 22ו-23 לספטמבר. חלפון עצמו משתייך לקבוצת המשקיעים מהקבוצה הראשונה, ולדבריו אין מניעה שיתבע בשם שתי הקבוצות, שכן הפגיעה בהן זהה.
חלפון מדגיש את זכות התביעה העומדת לו ולציבור המשקיעים מכוח סעיף 52יא לחוק ניירות ערך, הקובע אחריות בגין נזק שנגרם למחזיק בניירות ערך עקב הפרת החוק או תקנותיו. הוא מוסיף, כי הנתבעים שתלו כתבות חיוביות על מציאת שמן באיכות גבוהה בערוצי תקשורת שונים במטרה לגייס הון מהמשקיעים, בשלב בו כבר ידעו שהקידוח יבש.
עדכון: המגישים הגישו בקשה למחוק את נתבעים 4-7, שהתברר כי הם אינם חלק מהגיוס שגייסה חברת שמן. מכאן שהתובענה רק כנגד חברת שמן ויו"ר החברה, מר גבי אשכנזי, ומנכ"ל החברה, מר יוסי לוי.
לקריאת הבקשה לתובענה ייצוגית נגד שמן
למדור: דיני תאגידים
אתר המשפט הישראלי פסקדין
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.