אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> ייפוי כוח מתמשך >> ייפוי כוח מתמשך בימי קורונה

ייפוי כוח מתמשך בימי קורונה

מאת: עו"ד נורית פיש | תאריך פרסום : 29/03/2020 10:13:00 | גרסת הדפסה

עו"ד ייפוי כוח מתמשך, ייפוי כוח מתמשך בימי קורונהעו"ד נורית פיש | צילום: אסנת רום

דווקא עכשיו, כשהאוכלוסייה הבוגרת חשופה לסכנת הידבקות, חשוב לעשות את הצעד ולמנות אדם שיטפל בענייניכם במקרה שחלילה תיקלעו לנבצרות. הנחיות חדשות מאפשרות לעשות זאת מרחוק, ללא צורך בפגישה פנים אל פנים

אפשר לומר  בוודאות כי ייפוי כוח מתמשך בהחלט "תפס". הציבור הבין והפנים את הצורך בחתימה על מסמך זה ואנו עדים למספר  גדול מאוד של אנשים שחתמו על המסמך. 

תזכורת קצרה: התיקון לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות מ-2016, במסגרתו הוכנסה האפשרות לערוך ייפוי כוח מתמשך, נולד כדי למנוע את הצורך במינוי אפוטרופוס במקרה שאדם הגיע למצב בו אינו מסוגל לדאוג לענייניו.

על ייפוי הכוח להיערך כשהאדם החותם (הממנה) נמצא במלוא כושרו השכלי, ובמסמך זה הוא רשאי לקבוע כיצד ייראו חייו ומי יטפל בענייניו אם וכאשר הוא ייקלע למצב קוגניטיבי או פיסי שלא מאפשר לו לבצע פעולות באופן עצמאי.

במסמך נותן הממנה למי שהוא סומך עליו הנחיות כיצד לטפל בענייניו במטרה להימנע מהצורך במינוי אפוטרופוס – הליך משפטי שמתנהל כשכבר אין לו שליטה על זהות הממונה ועל טיב ואופי הפעולות שהוא רשאי לבצע בשמו. למעשה, ייפוי הכוח המתמשך, שבו מתבטאים רצונותיו וכוונותיו של הממנה, הוא מודל המכבד את הקשיש וחסר הישע ומכיר בכך שלא כל אדם שאינו מסוגל לדאוג לענייניו זקוק לאפוטרופוס.

אדם החותם על ייפוי כוח מתמשך יכול כאמור לתת הוראות מפורשות למיופה הכוח, וכן לקבוע הגבלות, כללים ותנאים עליהם יהיה עליו להקפיד. ניתן למנות אדם אחד או יותר, אפשר לקבוע מחליף למקרה שאותו אדם שמונה לא יכול למלא תפקידו, ובנוסף אפשר לערוך שינויים ולתקן את ייפוי הכח ככל שיחולו שינויים במהלך השנים עד לכניסתו לתוקף. לא פחות חשוב, אפשר לכלול במסמך הנחיות למקרה בו תחול נבצרות זמנית של הממנה או של הממונה.

דווקא בימים אלה, כשאנו מצויים תחת מתקפה של מגיפה עולמית, והאוכלוסייה הבוגרת חשופה לסכנת הדבקה, חשוב לחתום על ייפוי כוח מתמשך כדי לתת הנחיות הן במישור הכלכלי והן במישור האישי-רפואי במקרה חלילה שתקלעו למצב של נבצרות, גם אם היא תהיה זמנית.

חשוב לציין כי בהחלט קיימת אפשרות לקבוע כי הפן הרכושי של ייפוי הכוח ייכנס לתוקפו מיידית, ויש בכך מענה בעיקר לאנשים מבוגרים שפעמים רבות מעדיפים להניח לילדים לטפל בענייניהם הכספיים גם אם מצבם הקוגניטיבי תקין.

לאלה שעדיין לא הספיקו

עקרונית, חתימה על ייפוי כוח מתמשך מחייבת התייצבות במשרד עורך דין שעבר הכשרה מיוחדת, שמכין את המסמך ובפניו צריכים לחתום גם הממנה וגם מיופה הכוח. ואולם, בעקבות מגפת הקורונה, כשהצורך בחתימה על ייפוי כוח מתמשך ומתן הנחיות למיופי הכוח במקרה של הדבקה נמצא בשיאו, הוצאו על ידי האפוטרופוס הכללי הנחיות מיוחדות המאפשרות להכין את המסמך שלא בנוכחות פנים אל פנים.

לפי ההנחיות, כל עוד נמשכת תקופת החירום ניתן לחתום על ייפוי כוח מתמשך גם מהבית באמצעות שיחת וידאו. אפשר בהחלט לקיים עם עורך הדין שיחות טלפונית להכנה, הדרכה, ייעוץ והצגת אלטרנטיבות. לאחר מכן, הטופס שיוגש באופן מקוון לאפוטרופוס הכללי ייערך על-ידי עורך הדין באמצעות שיחת וידיאו שבאמצעותה יוכל לאשר כי זיהה את החותמים (אם מהיכרות קודמת ואם על פי תעודת זיהוי שהועברה אליו באמצעים דיגיטליים).

לאחר הגשת ייפוי הכוח ואישורו בידי האפוטרופוס הכללי ניתן יהיה להפעילו ככל הנוגע לפן הרכושי (אם כך הורה הממנה) ואילו חלקו הרפואי ייכנס לתוקפו אם מצבו הרפואי או הקוגניטיבי של הממנה לא יאפשר לו להמשיך לטפל בענייניו בעצמו.

יצוין, כי ההנחיות החדשות מחייבות להיפגש עם עורך הדין בתום תקופת החירום אך אם חלילה ייפוי הכוח ייכנס לתוקף לפני שהסתיימה בשל הידרדרות במצבו של הממנה, לא יהיה צורך לקיים את המפגש הפיסי, ומסמך ייפוי הכוח יעמוד בתוקפו.

מעניין לעניין באותו עניין

לנוכח הגלים שעוררה קריאתם המטלטלת של בני הזוג מרמת השרון שלא לחברם למכונת הנשמה חשוב לחדד ולהדגיש כי חתימה על הנחיות רפואיות במסגרת ייפוי כוח מתמשך לא מתייחסת לסוגיה של אי הארכת חיים. לכן, למי שהנושא מעסיק אותו (ואת מי הוא לא מעסיק בימים טרופים אלה?), בלי כל קשר לנושא ייפוי כח מתמשך, מומלץ לחתום על הצהרה בהתאם לחוק החולה הנוטה למות.

מה קובע חוק החולה הנוטה למות? החוק מאפשר לכל אדם להחליט, עוד בהיותו בריא, כיצד יטופל, אם וכאשר יגיע למצב של "חולה סופני". החוק אמנם אוסר על המתת חסד (כל פעולה רפואית שתוצאתה תהיה קרוב לוודאי המתה) וגם על סיוע להתאבדות מתוך עשיית חסד או חמלה. עם זאת,  חתימה על מסמך על פי חוק החולה הנוטה למות יכולה להועיל אם החותם נתן הוראות שלא להנשימו. שאלה מעניינת היא האם כל אדם שחלה בקורונה ומצבו מחייב חיבור למכשיר הנשמה מוגדר כחולה הנוטה למות, באופן שיאפשר להימנע מחיבורו למכשיר הנשמה. כמובן שההגדרה צריכה להיקבע על ידי הרופאים המטפלים.

עו"ד נורית פיש בעלת משרד עורכי דין העוסק בדיני משפחה, אפוטרופסות וייפוי כוח מתמשך

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום ייפוי כוח מתמשך באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום ייפוי כוח מתמשך
בשגרה ובמלחמה: החשיבות של ייפוי כוח מתמשך
עו"ד אביר ג'יריס (אילוסטרציה: Leon Seibert on Unsplash).

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ