חפש עורך דין לפי תחום משפטי
| |

חלתה בסרטן? נחליף בחדשה

מאת: דורי ספיבק, עו"ד | תאריך פרסום : 13/12/2001 12:00:00 | גרסת הדפסה

סרטן השד. אחת מכל תשע נשים תתמודד עם המחלה הקשה במהלך חייה. אלפי סיפורי גבורה אישיים של נשים הנאבקות יומיום במחלה נשזרים לסיפור אחד גדול. סיפור של מאבק ציבורי, מאבק פמיניסטי, מאבק של זכויות אדם. שנים נמשך המאבק עד שהושג המצב החוקי הנוכחי, לפיו לנשים החולות, כמו לחולים במחלות קשות אחרות, עומדת הזכות לקבל חינם טיפול רפואי. אך זכות זו אינה נתונה לכל הנשים בישראל. ישנן הנשארות מאחור. חוסר הרגישות לסבלן הגיע לאחרונה לשיא חדש, בפסק-דין שניתן ע"י שלושת שופטי בג"צ: מצא, ניתן ביום 23.10.01(.בג"צ 6433/01פרוקצ'יה ושטרסברג-כהן )

מגדלנה פרננדז, ילידת הפיליפינים, עובדת מסורה וללא דופי, הגיעה לארץ לפני כחמש שנים, לאחר שקיבלה אשרה לעבוד כמטפלת סיעודית. כידוע, החברה הישראלית מסרה נתח משמעותי מן הטיפול הסיעודי בקשישים ובנזקקים לידי מהגרי עבודה. מגדלנה, כמו שאר מהגרי העבודה, החזיקה פוליסת ביטוח רפואי, המהווה תנאי לקבלת אשרת עבודה. מגדלנה לא העלתה על דעתה כי אם תחלה, תקבל יחס זהה לזה שמקבלת "מכונת עבודה" מקולקלת, המושלכת ומוחלפת ב"מוצר מדף" אחר.

בינואר אובחנה מגדלנה כסובלת מסרטן-השד. משנודע למעבידה על דבר מחלתה, הוא פיטר אותה. מקרה חריג? נהפוך הוא. ענין של יום ביומו - עובדת זרה חולה, אין צורך בה עוד, והיא מפוטרת ומוחלפת מיידית. מגדלנה המיואשת פנתה לחברת הביטוח לקבלת מימון לניתוח להצלת חייה. חיש קל הסתבר לה, כמו לעובדות אחרות במצבה, כי הפוליסה שברשותה אינה שווה את הנייר עליו היא מודפסת. החברה הודיעה לה, כי עם פיטוריה פקעה הפוליסה, וממילא הטיפול היקר לכריתת שד אינו מכוסה. כדור השלג, המוכר כל כך לארגונים העוסקים בזכויות מהגרי עבודה, המשיך להתגלגל ללא מעצור. משרד-הפנים הבהיר מיד, כי בהעדר ביטוח רפואי לא תוארך אשרת השהיה. מגדלנה הפכה לשוהה בלתי-חוקית בישראל, ונאלצה לממן בעצמה את הניתוח, שבוצע לבסוף בבית-חולים פלשתיני, בו עלות הניתוח זולה יותר.

עמותת רופאים לזכויות אדם, הפועלת למען הזכות לבריאות, ומפעילה את מרפאת המתנדבים היחידה בישראל למהגרי עבודה, נחלצה לעזרתה, ולעזרת עותרת נוספת הנתונה במצב דומה. במסגרת עתירה לבג"צ נדרשה המדינה לממן את הטיפול הרפואי בעותרות, ולקבוע הסדרים נטענו שורה של טענותבעתירהראויים ושוויוניים לביטוח בריאותם של מהגרי העבודה. משפטיות הנוגעות לאחריות המדינה ולמחדליה בטיפול בבריאות ציבור זה. הטענה המרכזית הייתה פשוטה. מצד אחד, שר-הבריאות נמנע מלהשתמש בסמכות הנתונה לו על פי חוק, ואינו מחיל את ביטוח הבריאות הממלכתי על מהגרי העבודה. מצד שני, המדינה, שבמקרים אחרים מתערבת ומפקחת בשבע עיניים על חברות הביטוח, נתנה להן יד חופשית לשווק פוליסות מקפחות ולא מספקות. בכך מאפשרת המדינה לחברות הביטוח להתנער בקלות מכל מבוטח הנקלע לבעייה רפואית קשה.

בטיעונים הנפרשים לאורך עשרות עמודים, הסבירו עוה"ד ריש והדר, כי הפגיעה בזכותם של מהגרי העבודה לביטוח בריאות מספק והולם מהווה הפרה של עקרונות מוסר בסיסיים המחייבים ליתן לכל אדם יחס אנושי הוגן וראוי. מצב דברים זה עומד בניגוד משווע לשורה של עקרונות חוקתיים, ובראש ובראשונה לחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו.

נדחתה בפסק-דין קצרצר. שוב נסתבר כי בג"צ אינו קשוב לטענות בדבר פגיעההעתירה בזכויות הקבוצה החלשה ביותר החיה בינינו: מהגרי העבודה. בג"צ לא עמד אף במינימום המצופה מגוף המחוייב לזכויות אדם - רגישות לסבל אנושי, ומציאת פתרון משפטי שיבטיח את הטיפול הרפואי בעותרות עצמן, שחייהן מוטלים על הכף.

בארצנו חיים מאות אלפי מהגרי עבודה, שהמדינה מתנערת מאחריותה לבריאותם. המדינה טוענת להגנתה, כי לאחרונה חל שיפור במצב החוקי, עם התקנתו של צו המחייב את חברות הביטוח לספק סל שירותי בריאות נרחב יותר למהגרי עבודה )הצו שנכנס לתוקף בחודש שעבר, לא חל על עניינן של העותרות.. ד.ס(. אין לקבל עמדה זו. הצו החדש מלא פרצות ורחוק מלספק. נראה כי גם לאחר כניסתו לתוקף של הצו החדש, ימשך העדר הפיקוח וההתערבות הממשלתית בתחום זה. נוכח נטיית בתי-המשפט שלא להתערב בנושא הנתפש משום מה אך ורק במסגרת המשפט המסחרי שאין "לערבב" בינו ובין נושא ההגנה על זכויות האדם, דבר לא ימנע מחברות הביטוח להמשיך ולבטל פוליסות ביטוח מיד לאחר היוודע דבר מחלתו של מבוטח, או לטעון להעדר חבות מסיבות אחרות. העובדים החולים במחלה קשה ימשיכו להיות מפוטרים ומוחלפים מיידית, ולהשלח אל מחוץ לישראל, בלא שמץ של אחריות או דאגה לבריאותם. נוכח חומרת התופעה, יש לקוות כי המאבק נגד ההתייחסות למהגרי עבודה כאל "מכונות עבודה", הוא רק בתחילתו.


* עו"ד דורי ספיבק משתתף בתכנית לזכויות אדם, הפקולטה למשפטים, אוניברסיטת תל-אביב.

* כל המידע המוצג במאמר הינו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחברו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים ו/או המצורפים להם.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

שאל את המשפטן יעוץ אישי, שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
*
*
*
*


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
כתבות נוספות
כך חוקרים פרטיים עוזרים לנצח בבית משפט
אילוסטרציה: Agence Olloweb on Unsplash

חיפוש עורך דין לפי עיר

המידע המשפטי שחשוב לדעת – ישירות למייל שלכם!
הצטרפו לניוזלטר וקבלו את כל מה שחם בעולם המשפט
עדכונים, פסקי דין חשובים וניתוחים מקצועיים, לפני כולם.
זה הזמן להצטרף לרשימת התפוצה
במשלוח הטופס אני מסכים לקבל לכתובת המייל שלי פרסומות ועדכונים מאתר פסק דין
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ