לפסק הדין בעניין ס.ק נגד ס.ק
בית המשפט לענייני משפחה בירושלים קיבל בקשה לקיום צוואה אשר נערכה בפני כומר, וזאת למרות פגמים שונים שנפלו בה, כגון העדר תאריך.
המנוח ערך צוואה בפני כומר העדה היוונית קתולית וחבר בית הדין הכנסיתי. לאחר מותו, ביקש בבנו לקיים את הצוואה בה ציווה המנוח את רכושו לאשתו ולשני בניו, ואילו בנותיו, להן לא הוריש המנוח דבר, התנגדו לקיום הצוואה, בטענה כי הצוואה, בה לא צויי תאריך עריכתה, לא נערכה בפני רשות, שכן לטענתן, במועד עריכתה, לא היה הכומר חבר בית דין.
החוק מפרט מספר מרכיבים אותם יש לבדוק לצורך קביעת תקפותה של צוואה שנערכה בפני רשות. השופט סארי ג'יוסי קבע, כי במקרה הנדון, הצוואה לוקה בכל אחת ואחת מדרישות החוק, בין היתר כיוון שאינה נושאת תאריך; לא קדמה לעריכתה הגשת בקשה בכתב לרשות; והיא אינה כוללת אישור כי נקראה בפני המצווה ושהוא הצהיר שזו צוואתו.
עם זאת, נפסק כי כיום החוק קובע במפורש מהם "מרכיבי היסוד" אשר בהעדרם או בשל פגם בהם הצוואה אינה תקפה, כאשר במקרה של צוואה שנערכה בפני רשות, מרכיב היסוד הינו ה'רשות', כאשר יתר המרכיבים ניתנים לריפוי.
במקרה הנדון, אמנם לגבי מועד עריכת הצוואה נשמעו גרסאות שונות, אולם השופט העדיף את גרסתו של הכומר עצמו, כאשר משמעות הדבר הינה, כי בעת עריכת הצוואה היה הכומר חבר בית דין דתי, ולכן מתקיימת דרישת 'הרשות'. השופט ציין, כי גם אם המנוח סבר בטעות כי מעמדו המיוחד של הכומר ככהן דת הוא שמקנה לו סמכות ליתן הכשר לצוואה, אין בכך כדי לפגום בתוקפה של הצוואה, משהוכח כי היא משקפת נאמנה את אומד דעתו של המצווה.
לפיכך נקבע, כי דרישתו המהותית של החוק מתקיימת וכי הפגמים שנפלו בצוואה, לרבות החסר בציון תאריך עריכתה נתרפאו והושלמו, ולכן יש לקיימה.
לפסק הדין בעניין ס.ק נגד ס.ק
למדור: דיני משפחה
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.