אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> חוקתי ומנהלי >> העליון הכשיר החלטות קיבוץ איילת השחר לעבור לחלוקת שכר דיפרנציאלית

העליון הכשיר החלטות קיבוץ איילת השחר לעבור לחלוקת שכר דיפרנציאלית

מאת: יעל גורליק, עו"ד | תאריך פרסום : 19/12/2010 13:44:00 | גרסת הדפסה

לפסק הדין בעניין שמואל אלף נ' קיבוץ איילת השחר ואח'

בית המשפט העליון הכשיר את החלטותיו של קיבוץ איילת השחר לעבור לשיטה של חלוקת שכר דיפרנציאלית לחבריו, למרות שהתקבלו טרם עיגון הפרטת הקיבוצים בחוק, לא עמדו בדרישות התקנון ויושמו בניגוד לדין.

בשנת 2002 ונוכח מצבו הכלכלי הקשה, החליט קיבוץ איילת השחר לעבור לשיטה של חלוקת שכר דיפרנציאלית לחבריו, כך ששכרו של כל חבר ייגזר מהכנסותיו האישיות, וזאת בניגוד לחלוקה השוויונית של השכר שנהגה עד אז. כנגד החלטות אלה, הגיש אחד החברים תביעה כנגד הקיבוץ לביהמ"ש המחוזי, זו נדחתה, ועל כך הגיש ערעור לביהמ"ש העליון.

חבר הקיבוץ טען, כי ההחלטות נוגדות את עקרונות היסוד של הקיבוץ, ובהם חובת הקיבוץ להעניק לחבריו הקצבות כספים על בסיס שוויוני בלא תלות בערך עבודתו, וכי ההחלטות התקבלו בניגוד לדין ולתקנון ובניגוד לבסיס ההסכמה החברתית עליה מושתתת החברות בקיבוץ.

השופטת פרוקצ'יה סקרה את התמורות שחלו בתנועה הקיבוצית החל משנות השמונים, וציינה, כי רק בשלה ישנות האלפיים קיבלו השינויים ביטוי חוקי.

נקבע, כי ההחלטות לאמץ מודל שכר דיפרנציאלי טרם קבלת העיגון החוקי לכך, לא עמדו בדרישות הקבועות בדין ובתקנות הייסוד של התקנון, באשר לדרך המחייבת שבה יש לנקוט כדי להביא לשינוי בתקנון הקיבוץ, ומשכך נפל פגם בתוקפן. עם זאת, נקבע, כי נסיבות המקרה מצדיקות החלת דוקטרינת הבטלות היחסית על ההחלטות, כך שיינתן להן תוקף חרף הפגם שנפל בהן, ועל כן אין להחזיר את המצב לקדמותו ואין לערוך התחשבנות רטרואקטיבית.

השופטת פירטה את הסיבות להכשרת ההחלטות, ובהן הצורך האמיתי בשינוי אורחות החיים בקיבוץ נוכח מצבו הכלכלי הקשה והיעדר תשתית נורמטיבית מתאימה. צרכי החיים והמציאות, כך נפסק, גברו על החובה לקיים את דרישות הדין בקבלת החלטות ובביצוע שינויי-יסוד בתשתית החיים בקיבוץ.

למרות דחיית הערעור, נפסק, כי נוכח השאלות כבדות המשקל שהעלה המערער ולאור תרומת ההליך לליבון הסוגיה הנוגעת לשינויים באורחות החיים שהתרחשו בהתיישבות הקיבוצית כולה, יש לחייב את הקיבוץ בהוצאות המערער בסך 40,000 ש"ח.

לפסק הדין בעניין שמואל אלף נ' קיבוץ איילת השחר ואח'

למדור: חוקתי ומנהלי

אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

www.psakdin.co.il

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

חוקים קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום חוקתי ומנהלי באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום חוקתי ומנהלי
מה עדיף – אזרחות ספרדית או פורטוגלית? תלוי בני כמה אתם
עו"ד אתי אלמגור (צילום: ג'ורגיו שוויגר)

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ