חפש עורך דין לפי תחום משפטי
| |

דעה | המחוקק לא התכוון להעניק אזרחות אוטומטית ליהודים שמתנכלים למדינה

מאת: עו"ד זאב ולנר | תאריך פרסום : 25/07/2021 15:15:00 | גרסת הדפסה
עו"ד זאב ולנר | צילום: ניר קידר, אילוסטרציה: Cole Keister on Unsplash

אין חולק שחוק השבות הוא ייחודי לישראל באשר הזכות הבסיסית להתאזרחות הינה היות אדם יהודי. אך האם ראוי להעניק את הזכות למי שמחרימים את המדינה?

חוק השבות מעניק לכל יהודי שהביע את רצונו להשתקע בישראל את הזכות לעלות ארצה ולקבל תעודת עולה, אלא אם נוכח שר הפנים שהמבקש פועל נגד העם היהודי; או שהוא עלול לסכן את בריאות הציבור.

החוק חוקק ברוח מגילת העצמאות והצהרת הלורד בלפור לפיהן מדינת ישראל נועדה לשמש בית ומקלט ליהודי העולם לנוכח האנטישמיות המלווה את העם היהודי לדורותיו, ששיאה הגיע בתקופת השואה כאשר נרצחו מיליוני יהודים ללא מדינה משלהם שיכולה הייתה לעמוד על זכויותיהם ולהגן עליהם. 

הזכות להתאזרח שמקנה חוק השבות ליהודי אפילו שזיקתו לישראל אפסית רק בגלל העובדה שנולד כיהודי (ואין זו העת להיכנס במאמר זה להגדרת מיהו יהודי), היא זכות חריגה בהיקפה ובמשמעותה שאין לאף אדם אחר לא יהודי בעולם. אפילו אם יהיה בעל קשר חיובי משמעותי למדינת ישראל, וגם אם תרומתו למדינה גדולה מבחינות שונות.

בימים אלה בהם מנשבות רוחות סערה אנטישמיות בעולם ויהודים חשים בסערה המתרגשת גם במקומות שהיו לדעתם בטוחים, ישראל מהווה לרבים מקור של בטחון ובית מחסה; מעמדו של יהודי בעידן שמאז חוק השבות הוא מיוחד במינו באשר הוא נהנה מאזרחותו בכל מדינה בה הוא שוהה, אך יש לו גם גלגל הצלה פוטנציאלי לרגע בו יחפש מקום מקלט בישראל כאשר ישיבתו באותה מדינה תהיה לא בטוחה ומסוכנת עבורו.

עינינו הוראות כי בכל מקום שמתרחש אירוע אנטי ישראלי נפגעים יהודים באשר הם. אין ספק שהאנטישמיות באצטלה החדשה היא גם ובעיקר אנטי ישראליות.

ניתן לשער שכשהאנטישמיות תתגבר ייפגעו ממנה גם אותם יהודים רדיקליים שעודדו את הפגיעה בישראל בשל הבדלי השקפות או אפילו בשל השקפה קיצונית שלמדינת ישראל אין קיום. 

כאשר אנטישמי מרים ידו על יהודי הוא אינו שואל להשקפתו הפוליטית או הפילוסופית. תמונות של יהודים שהותקפו במדינות שונות בשנה האחרונה מלמדות כי הם לא נשאלו לפני כן אם הם בעד או נגד מדינת ישראל ומדיניותה.

בעת המלחמה העולמית השנייה נרצחו יהודים רבים שקודם לכן התערו בחברה הלא יהודית בגרמניה, הונגריה, רומניה ובארצות רבות אחרות וכאלה שהתנערו במפגין מהיהדות. הם בוודאי היו שמחים לדעת שהם יכולים להתאזרח במדינת יהודית כמו ישראל ולקבל ממנה הגנה.

יש אפוא רגליים לסברה שגם יהודים שהיום פועלים נגד המדינה בהסתה לחרמות שונים עשויים לבקש מטריית הגנה מהמדינה היהודית, כאשר יחושו נרדפים בארצות שהייתם ובמיוחד אם הסכין על צווארם.

ישראל היא מדינה דמוקרטית ואסור שיהיה בה שלטון מחשבות, זאת כל עוד אדם לא מנסה לפגוע ממשית במדינה. כך המצב לגבי יהודי בעל אזרחות ישראלית וכך המצב לגבי יהודי שאינו אזרח ישראלי. כל עוד אין ניסיון מעשי לפגוע במדינה זכות כולם לחשוב בכל דרך ולשנות חשיבתם בכל דרך.

אך האם תפקידה של המדינה לקבל תחת חסותה יהודים המנסים לפגוע בה? האם היא תצא להגנתם כאזרחים בפוטנציה כשיגיע הרגע ותאפשר להם ליהנות מזכות התאזרחות אוטומטית בהתאם לחוק השיבה?

חוק השבות מחריג מפורשות את זכות ההתאזרחות מיהודים שפוגעים בעם היהודי, בביטחון המדינה, וכן כאלה בעלי סיכון פלילי ובריאותי.

בעת חקיקת חוק השבות טרם התפתחה "אופנת החרמות" על ידי יהודים. כל שידענו אז היה חרם על ידי אויביה המוצהרים של המדינה כגון החרם הערבי.

אי לכך, החוק לא מתייחס במפורש לעניין הסתה לחרם על ישראל או מוסדות בשטחה מצד יהודים ישראלים או לא ישראלים.

גם התקנות שהותקנו על בסיס חוק השבות טרם ידעו להתייחס לעניין ה"חרמות". התנאי הבולט לקבלת אזרחות היה אז חובת "התחסנות נגד אבעבועות" (נשמע רחוק אבל גם מוכר אם רק נחליף זאת בחיסון קורנה...)

מאז הפך החרם על ישראל נשק הרסני בידי אנשים שמעוניינים להשליט את השקפתם על המדינה או מדיניותה, חוקק בשנת 2011 החוק למניעת פגיעה במדינת ישראל באמצעות חרם. החוק מגדיר "חרם על מדינת ישראל" כהימנעות במתכוון מקשר כלכלי, תרבותי או אקדמי עם אדם או עם גורם אחר, רק מחמת זיקתו למדינת ישראל, מוסד ממוסדותיה או אזור הנמצא בשליטתה, שיש בה כדי לפגוע בו פגיעה כלכלית, תרבותית או אקדמית.

חוק החרם המאפשר לתבוע בנזיקין ישראלים שמסיתים לחרם אקדמי, תרבותי או כלכלי בבסיסו אינו חל על כאלה שאינם אזרחי ישראל.

מי שלא מחזיקים באזרחות או תושבות ישראלית ובכלל זה יהודים בעלי אזרחויות אחרות כפופים לחוקי ארצותיהם והאפשרות לתבוע אותם יכולה לנבוע מעילות חוזיות בינלאומיות או הפרת חוקי מדינת אזרחותם.

כך שמחד גיסא כל יהודי שאינו בעל אזרחות ישראלית אינו יכול להיתבע על חלקו בפגיעה במדינה מכוח חרמות נגד המדינה, אך האם מאידך גיסא תהיה לו זכות אוטומטית לקבל אזרחות וזכויות הגנה ממדינת ישראל? 

אבסורד 

תשובה חיובית לשאלות אלה יוצרת מצב אבסורדי שאין ספק שהמחוקק לא התכוון אליו.

איש לא העלה על הדעת בעת חיקוק חוק השבות להעניק זכות מסוג זה לאדם שמתנכל בפועל למדינה ומנסה לבצע בה שינויים תוך הרס עצמי ופגיעה במרקם החיים התרבות, הכלכלי והאקדמי שלה.

יהודים השוחקים את כוחה של המדינה והחברה שבה, שעליהם נאמר "מהרסיך ומחריביך ממך יצאו"..., יוצאים מנקודות הנחה כי תוצאות מעשיהם לא יפגעו בהם אישית. הם אינם אזרחי ישראל ועדיין לא זקוקים למדינה גם אם אפילו ייחלש כוחה ויתעצמו המתנכלים לה.

יש לפיכך למנוע מיהודים אלה את הזכות האוטומטית להתאזרחות על בסיס יהדותם. מאידך, יש להעניק זכות שימוע לכל יהודי שיסורב עליה.

התייחסות המדינה לאנשים אלה בדרך המוצעת כאן תעמיד בפניהם כבר היום את שתי האפשרויות: להמשיך לחשוב באופן חופשי ודמוקרטי ללא פגיעה במדינה או לשחק את משחק הדמים באופן פעיל והרסני.

הפתרון

לנוכח סעיפיו המפורשים של חוק השבות ששולל זכות אזרחות אוטומטית במקרים מסוימים, את הפתרון המיידי נמצא בתיקון תקנות השבות. 

חוק השבות מחריג עקרונית את זכות ההתאזרחות האוטומטית מיהודי הפוגע ב"עם היהודי". יש לתקן את תקנות השבות ולהוסיף כי הגדרת העם היהודי כוללת את מדינת ישראל כמשמעותה במגילת העצמאות וחוק הלאום.

כמו כן יש להוסיף כי פגיעה במדינת ישראל כוללת פגיעה על פי עקרונות חוק החרם, וכל מעשה המביא לחרם במשמעות של חוק החרם. בשונה מתביעת נזיקין על פי חוק החרם, כאן לא יהיה צורך בהוכחת נזק, מאחר שהדיון עלול להיות שנים לאחר המקרה.

יש לקבוע פרוצדורה מיוחדת לפיה תינתן למתנכלים למדינה זכות שימוע בפני הרכבים מיוחדים כולל זכות ערעור.

על השר המופקד על החוק לקבוע הוראות ביצוע, רישום ותיעוד משפטי של מעשי המתנכלים כמו גם מינוי מותבים לשימוע, הגדרת פרוצדורה לדיונים וערעור.

  • הכותב הוא יזם ויו"ר אתר המשפט הישראלי "פסקדין" ושותף מייסד במשרד עורכי דין זאב ולנר
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

קטגוריות


שאל את המשפטן יעוץ אישי, שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
*
*
*
*


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
כתבות נוספות בתחום חוקתי ומנהלי

חיפוש עורך דין לפי עיר

המידע המשפטי שחשוב לדעת – ישירות למייל שלכם!
הצטרפו לניוזלטר וקבלו את כל מה שחם בעולם המשפט
עדכונים, פסקי דין חשובים וניתוחים מקצועיים, לפני כולם.
זה הזמן להצטרף לרשימת התפוצה
במשלוח הטופס אני מסכים לקבל לכתובת המייל שלי פרסומות ועדכונים מאתר פסק דין
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ