אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני עבודה >> הבוס משפיל אתכם? זו יכולה להיות עילה לתביעה נזיקית

הבוס משפיל אתכם? זו יכולה להיות עילה לתביעה נזיקית

מאת: עו"ד שרית לנגה כהן | תאריך פרסום : 19/06/2022 08:56:00 | גרסת הדפסה

עו"ד שרית לנגה כהן (צילום: אופיר הראל, אילוסטרציה: Icons8 Team, Unsplash)

בניגוד לתאונות פיזיות, רק מעטים מממשים את זכותם לתבוע פיצוי על נזקים שנגרמו להם כתוצאה מהתעמרות במקום העבודה. זאת, על אף שמדובר בעילת תביעה מוכרת ולגיטימית בפסיקה

עברו מספר שנים מאז שעלתה (וירדה) הצעת חוק למניעת התעמרות בעבודה על שולחן הכנסת. ואולם, ככל שהזמן עובר, פסיקת בתי הדין לעבודה מעלה כי אף ללא חקיקת החוק הנ"ל עקרונותיו תפסו אחיזה במערכת המשפט הישראלית. בהתאם לכך, עובד שחווה התעמרות או השפלה במקום העבודה יכול יעתור לפיצוי כספי בגין הפגיעה בו. סך הפיצוי הכספי נתון לשיקול דעת בית הדין לעבודה, אם כי הסכום נמצא בדרך כלל במסגרת שנקבעה בהצעת החוק.

אבל כמה עובדים מודעים לזכות הזו? כמעט כל אזרח שנמצא במעגל התעסוקה יודע שכשמדובר בפגיעה פיסית במהלך העבודה (לרבות, בדרך לעבודה ובחזרה ממנה) הוא זכאי לזכויות כנפגע תאונת עבודה.

רובן המוחלט של תאונות העבודה טומנות בחובן כמה אפשרויות משפטיות, החל מהכרה בתאונת העבודה על ידי המוסד לביטוח לאומי, דרך תביעה מכוח פוליסות הביטוח השונות (המרכזית שבהן, "פוליסת אובדן כושר עבודה") ועד לתביעה נזיקית ישירה כנגד מקום העבודה ו/או המעסיק.

הזכויות שמעניק הדין לנפגעים בתאונת עבודה נראות כה ברורות, עד כי נדמה כי אין מי שלא יודע להיכן לפנות במקרה שכזה. כלומר, אף מי שאינו בקיא בכלל באופן מימוש זכויותיו, יודע כי מוטב לו לפנות לסיוע של איש מקצוע בתחום.

בניגוד לכך, נראה כי טרם הופנמה בציבור ההבנה שגם פגיעה נפשית במקומות עבודה מקימה לנפגע זכויות נזיקיות. הספרות המקצועית ובתי הדין לעבודה כבר מכירים בכך שהתנכלות או התעמרות בעובד עלולה לגרום לו נזק. הנזק שנגרם אינו בהכרח רק נפשי, וישנם היבטים פיסיים לחלוטין, שמקורם בפגיעה נפשית שקדמה להם, או לכל הפחות, החמרה של מצב פיסי נתון בעקבות הפגיעה בעובד באמצעות יחס פוגעני, מתנכל או מתעמר.

דיכאון או דחק כתוצאה מפגיעה אישית

וכך, בעוד שבמרבית המקרים, עובד שנפל במקום העבודה יודע כי יש מחיר לפציעתו, הרי שעובד שחווה הידרדרות בתפקוד כתוצאה מדיכאון או דחק שמקורם בפגיעה אישית במקום העבודה, לא בהכרח יודע שבהתקיים תנאים מסוימים, ועל ידי שקלול נכון של צעדיו, הוא יכול לזכות בפיצוי או תמיכה מסוימת, בגין הפגיעה בו.

יש להדגיש, שכשם שבתי הדין אינם ממהרים לקבוע כי כל עלבון או ביקורת מצד ממונה מהווים השפלה או התעמרות, כך גם לא ניתן לקבל באופן אוטומטי טענה כי פגיעה נפשית במקום העבודה היא בעלת השלכות על תפקוד ואיכות חייו של העובד, באופן המצדיק קביעת אחוזי נכות או הפעלה של פוליסת ביטוח רלבנטית. זאת, גם אם הטענה מגובה על ידי אנשי מקצוע מתחום בריאות הנפש.

העסקה פוגענית אינה כורח המציאות

חשוב מאוד לזכור כי בבסיסם של דברים, אין כל הצדקה ליחס פוגעני, מתנכל, מתעמר או משפיל במקום העבודה. אם בכל זאת נקלעתם להעסקה פוגענית, מוטב שתקדימו להפנים כי אין כל פגם בכם אלא במי שפוגע בכם, ועל כן, מוטב כי תצאו ממעגל העסקה שכזה ויפה שעה אחת קודם.

אם אתם חווים את השלכות ההשפלה והתעמרות, בכל צורה ואופן, כדאי לשקול נכונה גם את צעדיכם במישור הנזיקי. אם לא תעשו כן, אתם עלולים לסחוב עימכם פגיעה בעלת השלכות בלתי מבוטלות, וחבל. 

* עו"ד שרית לנגה כהן עוסקת בדיני עבודה

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני עבודה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני עבודה
כסף מהיום הראשון: המתווה לחל"ת עבר בקריאה ראשונה
עו"ד דפנה אזולאי רגב | צילום: אורן כהן, אילוסטרציה: Magnet.me on Unsplash
הזכויות בעבודה של מפונים, נעדרים ובני משפחות החטופים
עו"ד מיכל ספקטור-דנינו | צילום: אלעד דבי, אילוסטרציה: kate.sade on Unsplash

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ