אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני עבודה >> גם להכשרה מקצועית חינם יש עלות

גם להכשרה מקצועית חינם יש עלות

מאת: עו"ד מירב שמחיוף | תאריך פרסום : 28/05/2014 11:57:00 | גרסת הדפסה

מאבטח, שעבר הכשרה מקצועית והתחייב ל-18 חודשי עבודה מלאים ורצופים ממועד סיומה, התפטר אחרי חודשיים ונתבע על ידי חברת השמירה שהעסיקה אותו. בית הדין לעבודה פסק שיפצה אותה בכ-22 אלף שקלים עבור תקופת ההכשרה, וחייבו בהוצאות משפט גבוהות.


גם טייס, שנשלח להכשרה יקרה על סימולטור בתמורה להתחייבותו ל-36 חודשי עבודה, מצא עצמו במצב דומה: משהחל לעבוד במקביל עבור חברה נוספת לפני תום ההתחייבות, ראתה בכך המעסיקה את התפטרותו ותבעה ממנו להשיב את שווי ההכשרה, בסך של כ-50 אלף שקל. נפסק, שהטייס ישלם לה כ-12 אלף שקל, שהם החלק היחסי של עלות ההכשרה ביחס לתקופת ההעסקה שנותרה לו.


עולה, אם כן, שבתמורה למשאבים שהשקיעו החברות בהכשרת העובדים הן רשאיות לקבוע תקופת העסקה מינימלית וסבירה, ועל אף טענות העובדים שמדובר בתנאים מקפחים, נקבע שהתנאים דווקא משמרים את האיזון בין החובות לזכויות של כל צד בחוזה.

פירות ההכשרה
בסיווג כללי, יש שני סוגי הכשרות מקצועיות: הסוג הראשון הוא הכשרה פנימית, הנדרשת בעיקר עבור עובדים חדשים, ובגינה לא יזכה המעסיק להחזר כספי או אחר. הסוג השני הוא קורס הכשרה מקצועית חיצוני שניתן, בדרך כלל, בתמורה להתחייבות העובד להמשך העסקה לתקופה קצובה מראש, במהלכה יוכל המעסיק לקצור את פירות השקעתו.


הפיצוי המוסכם במקרה של התפטרות העובד טרם תום התקופה הקצובה נקבע למעשה בהסכם העבודה והוא משולם באופן יחסי: ככל שההתפטרות נעשית בסמוך לתום התקופה לה התחייב העובד, יקטן הפיצוי הנדרש ממנו וההפך. במקרה שהפסקת העבודה באה ביוזמת המעסיק - ככלל הפיצוי בטל, אך יש לבחון כל מקרה לאור נסיבותיו .


כמובן, על המעסיק התובע פיצוי להראות ולהוכיח לבית הדין את עלות ההכשרה הנטענת והבדיקות הנלוות. אם העובד יטען מנגד שהעלות גבוהה מדי - גם עליו מוטל להוכיח את טענתו.

ההכשרה לא תנוכה מהשכר
ככלל, מגמת בתי הדין לעבודה היא לשמר את עקרון חופש החוזים ולתת תוקף לתנאים שנקבעו בהסכם העבודה האישי. עם זאת, כאשר סעיף או תנאי בהסכם מקפחים את העובד ונוגדים את הוראות הדין - לא יהסס בית הדין לבטלם.


כך, בתביעתו של מאבטח שמשכרו האחרון נוכו עלויות ההשתלמות המקצועית וימי הריענון שעבר, נקבע שהסכם העבודה סותר את הוראות צו ההרחבה הענפי, האוסרות על המעסיק לנכות סכומים משכרו של העובד או לגבותם ממנו. בית הדין קבע שיש להשיב למאבטח את שנוכה משכרו בגין עלות ההשתלמות, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית.

השקעה בהון האנושי
להכשרה המקצועית יש השפעה ניכרת על יעילות ומצוינות עסקית, והנחת המוצא היא שיש לתמרץ מעסיקים להשקיע בעובדים ולשפר את כישוריהם, שכן שני הצדדים מרוויחים מכך. ויתור על התחייבות לתקופת עבודה קצובה יביא לכך שהעובדים יאלצו לעבור הכשרה על חשבונם, וסביר להניח שעובדים לא-מקצועיים רבים יתקשו לשאת בעלויות. מגמת בתי המשפט, אם כן, לא מעדיפה את טובת המעסיקים גרידא, אלא היא עושה חסד עם המשק כולו.


מעסיקים המממנים הכשרות מקצועיות לעובדיהם, מומלץ להם שיערכו הסכם עבודה, הכולל את תניית ההכשרה המקצועית על כל סעיפיה ודקויותיה, לרבות קביעת פיצוי מוסכם במקרה של הפרה. יש להסביר לעובד את משמעות ההתחייבות והפיצוי טרם חתימתו על ההסכם. מומלץ מאוד לשמור אסמכתאות אודות עלות ההכשרה והכרוך בה, שכן במקרה שסכסוך העבודה יגיע לבית המשפט, יוכל המעסיק להוכיח את תביעתו.

פסקי הדין שהוזכרו במאמר:
ק"ג 3217/09 (ב"ש) שלג לבן בע"מ נ' לורברט
תע"א 8646/08 טמיר נתיבי אוויר בע"מ נ' ליפשיץ
57859-10-10 לנדאו נגד בן בטחון (1989) בע"מ

* עו"ד מירב שמחיוף עוסקת בדיני עבודה.

**המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמור.

למדור: דיני עבודה
אתר המשפט הישראלי פסקדין
www.psakdin.co.il


המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני עבודה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני עבודה
עיכוב בקבלת טיפול רפואי כפגיעה בעבודה
עו"ד איתי גלסברג (צילום: קובי גופר)
מעסיקים, מדוע כדאי לכם לשמור על זכויות העובדים שלכם?
עו"ד שרית לנגה כהן (צילום: אופיר הראל)

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ