אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> בנקים >> בנק הפועלים קיזז כספים מחשבון נאמנות – בניגוד לדין

בנק הפועלים קיזז כספים מחשבון נאמנות – בניגוד לדין

מאת: עו"ד אלדר פרץ | תאריך פרסום : 22/12/2014 11:32:00 | גרסת הדפסה

האם בנק רשאי לקזז כספי נאמנות על דעת עצמו? עורך דין שפתח חשבון נאמנות בבנק הפועלים עבור לקוחו, הופתע לגלות כי הבנק הרשה לעצמו לקזז חלק מהיתרה כדי לכסות את חובו של הלקוח בחשבון הפרטי. עורך הדין תבע את הבנק וביהמ"ש עמד לצדו.  

עם פטירתה של אמם, בשנת 2010, ירשו שני אחים דירה בשכירות מוגנת ברח' יונה הנביא בתל אביב. בשלב מסוים, בעלי הדירה דרשו מהאחים לפנות את הדירה, ובינואר 2013 ביהמ"ש אישר את הפינוי בתמורה לתשלום דמי פינוי של 1,450,000 שקל.

לכתבות נוספות בנושא:

בעלי הדירה העבירו את דמי הפינוי לעורך הדין של האחים, שהפקיד אותם בחשבון נאמנות שפתח בבנק הפועלים. כמה חודשים לאחר מכן, ביקשו ממנו השניים להעביר את הכסף לבניו של אחד האחים, והנאמן פנה לבנק וביקש למשוך אותו. הבנק נענה לבקשתו, אך הודיע לו כי בכוונתו לקזז מהחשבון 250 אלף שקל, לכיסוי חובותיו של אחד האחים לבנק.

הנאמן והאח השני, שאינו חב לבנק דבר, הגישו תביעה נגד בנק הפועלים בביהמ"ש המחוזי בתל אביב. הם טענו, כי לבנק אין זכות לקזז כספים מחשבון הנאמנות גם אם לאחד האחים – הנהנים בחשבון – יש חוב פרטי לבנק.

הבנק טען, כי אין לנאמן זכות כלשהי בכספים המופקדים בחשבון הנאמנות שכן הם שייכים לאחים – הנהנים, והנאמן משמש רק כשליחם. הוא הוסיף, כי זכות הקיזוז העומדת לו היא חוקית ואינה תלויה באישור כלשהו, גם לא מביהמ"ש.

לא לקוח – אין קיזוז

השופט הבכיר יהודה פרגו קבע, כי כשעורך דין פותח חשבון נאמנות, הוא הלקוח של הבנק ורק הוא רשאי לפעול באותו חשבון. עובדה זו אינה משתנה גם אם החשבון נפתח עבור נהנים אחרים, קרי – לקוחותיו. משמע, שאף אחד מהנהנים אינו בעל החשבון ואינו יכול לעשות בחשבון כל פעולה ובין הנהנים לבנק לא קיימת מערכת יחסים כלשהי.

השופט הפנה לכך, שגם אם לנאמן עצמו יש חוב כלשהו כלפי הבנק, הרי שהבנק לא רשאי לקזזו מחשבון הנאמנות, מקל וחומר, הבנק לא רשאי לקזז כספים מחשבון שאינו החשבון של הלקוח.

עוד הוסיף השופט, שגם אם ההוראה על העברת הכספים לבניו של אחד האחים נועדה כדי להתחמק ולהשתמט מתשלום חובו של אחד מהם, אין בכך כדי להקנות לבנק את זכות הקיזוז. עם זאת, בעקבות חשד זה, אסר השופט על העברת הכספים לבנים.

השופט הוסיף וקבע, כי אם הבנק מעוניין בכספים שבחשבון הנאמנות, הוא רשאי לפעול לעיקולם במסגרת הליכי הוצאה לפועל. על מנת לאפשר זאת, אסר השופט על הנאמן למשוך כספים במשך 30 יום.

הבנק חויב בהוצאות של 15 אלף שקל לעורך הדין. לא נפסקו הוצאות לאח התובע.

 

 

* עו"ד אלדר פרץ עוסק בדיני בנקאות.

** הכותב לא ייצג בתיק.

*** המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

www.psakdin.co.il

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום בנקים באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום בנקים

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ