אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> ייפוי כוח מתמשך >> אישה המרותקת לביתה ביקשה למנות את בנה כאפוטרופוס – השופטת סירבה

אישה המרותקת לביתה ביקשה למנות את בנה כאפוטרופוס – השופטת סירבה

מאת: עו"ד עדי חן | תאריך פרסום : 16/03/2021 11:22:00 | גרסת הדפסה

עו"ד עדי חן (צילום: אוראל כהן, אילוסטרציה חיצונית: Vlad Zaytsev, Unsplash)

ברוח תיקון מספר 18 לחוק הכשרות המשפטית קבעה השופטת כי מאחר שמדובר באישה צלולה אין הצדקה לצעד הקיצוני ויש חלופות פוגעניות פחות שיכולות לסייע לה כמו חתימה על ייפוי כוח

לבית המשפט למשפחה בצפת הוגשה בקשה למינוי אדם כאפוטרופוס לענייניה של אמו. יוזמת הבקשה הייתה האם עצמה, שסובלת מבעיות אורתופדיות ומתקשה לצאת מביתה. השופטת אביבית נחמיאס התרשמה כי האם כשירה לקבל החלטות והצורך במינוי נבע מרצונה כי בנה יסייע לה בעניינים בירוקרטיים. בנסיבות אלה היא דחתה את הבקשה והורתה להסביר לאם כי היא יכולה להסמיך את בנה לפעול במקומה מול גופים שונים באמצעות ייפוי כוח.

הבן הגיש את הבקשה למנות אותו כאפוטרופוס לענייניה של אמו לפני כשנה. בתיק הוגש תסקיר של עובדת סוציאלית ממנו עלה כי האם סובלת מבעיות כלכליות בריאותיות שונות, מרותקת לביתה יחד עם בעלה ומתקשה להתנהל מול הממסד ולקבל את כל השירותים להם היא זקוקה. בשל קשיים אלו פנתה לבן על מנת שיתמנה כאפוטרופוס עבורה ויטפל בענייניה.

העובדת הסוציאלית התרשמה כי האם צלולה בדעתה ומסוגלת ולקבל החלטות. לדבריה, חובות כספיים רבים גורמים לאם ללחץ ולייאוש וזו הסיבה המרכזית לרצונה למנות את בנה כאפוטרופוס.

עמדת האפוטרופא לדין שמונתה לאם הייתה דומה. היא ציינה כי האם השיבה לכל שאלותיה לעניין, התמצאה במקום ובזמן, הייתה צלולה וורבאלית ומודעת היטב למצבה הן הכלכלי והן הבריאותי.

הגבלת החירות

סגנית נשיא בית המשפט למשפחה בצפת, השופטת אביבית נחמיאס, הבהירה כי מינוי אפוטרופוס לאדם הוא מהלך דרמטי. הא ציינה כי בהתאם לתיקון מספר 18 לחוק הכשרותה משפטית והאפוטרופסות בהנחה שהאדם לא הפקיד ייפוי כוח מתמשך שערך מבעוד מועד יש שתי שאלות מרכזיות שעל בית המשפט לבחון בטרם המינוי: ראשית, האם ללא המינוי ייפגעו הזכויות, האינטרסים והצרכים של האדם, ושנית האם ניתן להשיג את המטרה שלשמה נדרש המינוי באמצעות חלופות המגבילות פחות את זכויותיו, חירותו ועצמאותו של האדם.

השופטת כתבה כי במקרה זה האם סובלת מבעיות בריאותיות שונות. היא עברה ניתוחים להחלפת פרקי הירכיים וברך ימין ומועמדת לניתוח לברך שמאל. כמו כן היא סובלת מבעיות אורתופדיות שבגינן היא מתקשה ללכת ומרותקת לביתה. יחד עם זאת, יכולתה של האם לקבל החלטות ולהביע רצון בכל תחומי החיים, ברורה. 

עוד הדגישה השופטת כי קיימת חלופה שיכולה לפגוע פחות בעצמאותה ובחירותה של האם: היא יכולה למנות את בנה כמיופה כוח בחשבון שלה וכן להסמיך אותו לפעול עבורה מול כל גורם ממסדי.

בנסיבות אלה דחתה השופטת את הבקשה והורתה להסביר לאם את החלופות העומדות בפניה. 

  • שמות ב״כ הצדדים לא צוינו בפסק הדין
עו"ד עדי חן עוסק/ת ב- ייפוי כוח מתמשך
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום ייפוי כוח מתמשך באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום ייפוי כוח מתמשך
בשגרה ובמלחמה: החשיבות של ייפוי כוח מתמשך
עו"ד אביר ג'יריס (אילוסטרציה: Leon Seibert on Unsplash).
דווקא עכשיו: ייפוי כוח מתמשך
עו"ד מיטל שמיע יוסף | צילום: רמי זרנגר. אילוסטרציה חיצונית: Signature Pro on Unsplash

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ