אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני משפחה >> איך הצרפתים מתגרשים בישראל?

איך הצרפתים מתגרשים בישראל?

מאת: עו"ד ליאן קהת | תאריך פרסום : 20/06/2016 10:51:00 | גרסת הדפסה

עו"ד ליאן קהת, צילום: אורי ישי

העלייה המאסיבית מצרפת נותנת אותותיה, נתניה ואשדוד הפכו לערים פרנקופוניות. בטיילת בתל אביב שומעים צרפתית יותר מכל שפה אחרת. העולים החדשים מצרפת כבר כאן, על משפחותיהם ורכושם, וכמובן עם בעיותיהם האישיות.

כמו יתר האוכלוסייה אחוז מסוים מהזוגות הללו מגיע לפתחו של הליך פירוד,  גירושין, וכיוצ"ב.  האם הסכמי הממון שחתמו עולים בצרפת תקפים גם בישראל? ומה אם עולים חדשים אלה לא ערכו הסכם ממון בחו"ל? מהו הדין שיחול על יחסי הממון בין בני הזוג? הדין הצרפתי? הדין הישראלי?

לייעוץ בענייני גירושין:

עורך דין דיני משפחה 

מהם יחסי ממון בין בני זוג?

יחסי ממון בין בני זוג הם היחסים הכלכליים הנובעים או הקשורים לממון שצברו בני הזוג או מי מהם. במדינת ישראל, המונח "ממון" מתייחס לכלל נכסי בני הזוג – מקרקעין, מיטלטלין ונכסים מכל סוג. בישראל גם היכולת להשתכר יכולה במקרים מסוימים להיחשב "נכס", לצורך עריכת קיזוזים בעת  איזון משאבי בני הזוג.

על פי כללי המשפט הבינלאומי הפרטי כפי שנקלטו בישראל בחוק הישראלי, על יחסי הממון יחול חוק מושבם של בני הזוג בשעת עריכת הנישואין, אלא אם הם הסכימו אחרת בהסכם. 

בני זוג שנישאו בצרפת לפני 1992 ועלו לישראל

על בני זוג אלה יחול המשפט הבינלאומי הפרטי הקבוע בחוק יחסי ממון, קרי יחול עליהם דין מושבם בשעת עריכת הנישואין. כלומר בית המשפט הישראלי יצטרך להחיל על ענייני חלוקת ממונם את החוק הצרפתי. את הדין הצרפתי כמו כל דין אחר, הצדדים יצטרכו להוכיח באמצעות חוות דעת מומחה לדין הצרפתי.

עם זאת, ובמידה שהם ערכו ביניהם הסכם ממון בצרפת,  אזי המשפט הבינלאומי הפרטי יכבד את הבחירה שעשו על פי ההסכם, בהנחה שנחתם ביניהם כחוק בצרפת. להסכם כזה ולהוראותיו יהיה תוקף מלא.

בני זוג שנישאו בצרפת לאחר שנת 1992

בשנת 1978 נחתמה "אמנת האג", שעניינה יחסי ממון בין בני זוג. צרפת הצטרפה לאמנה ב-1992, וזו חלה על צרפתים שנישאו לאחר כניסתה לתוקף שם.

בנוגע לבני זוג צרפתים שנישאו לאחר כניסת האמנה לתוקף ולא ערכו ביניהם הסכם ממון, על פי אמנה זו הדין שיחול על יחסי הממון ביניהם הוא החוק של המדינה בה שניהם הקימו את מגוריהם הראשונים אחרי הנישואין. במידה שבני הזוג התגוררו בצרפת לאחר נישואיהם – הדין הקובע יהיה הצרפתי.

בשונה מכללי המשפט הבינלאומי הפרטי, האמנה קובעת שינוי אוטומטי של הדין החל, במספר מקרים. בין היתר במקרה של מגורים במדינה אחרת למעלה מעשר שנים או במידה שבני הזוג בחרו להתגורר במדינה שבה יש להם אזרחות. לפיכך בני זוג צרפתים שעולים ארצה, הרי שכעבור עשר שנים הדין שיחול על חלוקת הממון ביניהם יהיה הדין הישראלי.

למשל, בני זוג צרפתים שנישאו בצרפת בשנת 1995, עלו לישראל בשנת 2000 וחיים בה מאז, בהנחה שהם לא ערכו הסכם ממון, הדין שיחול עליהם הוא הדין הישראלי.  כמובן שבני זוג כאלה יכולים לערוך הסכם ממון בישראל ולהחליט על משטר רכושי אחר שיחול עליהם כמו גם על חוק אחר שיחול עליהם כמפורט באמנה.

במידה שבני זוג שנישאו בצרפת לאחר 1992 ערכו שם הסכם יחסי ממון שנחתם כדין בצרפת, ומבקשים כעת להתגרש בישראל, יחולו עליהם הוראות ההסכם שנחתם ביניהם. במסגרת הסכם כזה, הצדדים יכולים לבחור להחיל על עצמם אחד משלושה דינים הנקובים באמנה, וביניהם דין אזרחותו של אחד מבני הזוג בשעת עריכת ההסכם, דין מקום מושבו של אחד מבני הזוג בשעת עריכת ההסכם.

כך למשל, נניח שאזרח ישראלי הכיר צרפתייה ונישא לה בצרפת. השניים ערכו הסכם ממון שם. במקרה כזה הם יכולים לבחור את הדין הישראלי כדין שיחול עליהם במקרה של פירוד. בית המשפט הצרפתי, בבואו לדון ביחסי הממון ביניהם, יצטרך להחיל על עצמו את הדין הישראלי.

במסגרת הסכם כזה בני הזוג יכולים לבחור את המשטר הרכושי  שיחול עליהם, כלומר הסכם הפרדה רכושית, הסכם שיתוף מלא, הסכם לפיו החוק שיחול על נכסי הנדל"ן יהיה מקום הימצאם של המקרקעין וכיוצא באלה. להסכם כזה, בהנחה שנעשה כחוק בצרפת,  יש תוקף מלא ללא הגבלת זמן או מקום כל עוד לא שונה בהסכמה הדדית על ידי בני הזוג.

יש לציין שאמנת האג מ-1978 כוללת בחובה הוראה לפיה היא חלה על בני הזוג גם אם אזרחותם או מקום מגוריהם הקבוע של בני הזוג או החוק החל אינו של מדינה שהצטרפה לאמנה.

לסיכום, התשובות לשאלות כגון "איזה חוק יקבע, ומה גורלם של הסכמי ממון שנחתמו במדינה אחרת", תלויות בנסיבות המקרה הספציפיות, וכן במידה מסוימת ברצונם של בני הזוג. 

* עורכת דין ליאן קהת עוסקת בדיני משפחה  

** המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחברת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

גולשים בסלולרי? לשירות מיידי מעורך דין הורידו את Get Lawyer

אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

www.psakdin.co.il

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני משפחה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני משפחה
צוואות ליורשים בעלי צרכים מיוחדים
עו"ד נורית פיש, צילום: אירן שקלר
ייפוי כוח מתמשך: להבטיח את העתיד כבר בהווה
עו״ד אברהם מיכאל (צילום: יפית בשבקין)

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ