ילידי המושב לא התקבלו כחברים: "תעשו אבחון פילת" - פסקדין
תושבי זמרת שבנגב המערבי הוכו בתדהמה נוכח הדרישה החריגה – ותבעו להתקבל כחברים ללא כל תנאי. הם נדחו, אך לא בגלל סירובם לעבור מבחני קבלה
בית משפט השלום באשדוד דחה לאחרונה תביעת תושבי זמרת שבנגב המערבי להתקבל כחברי המושב. האגודה הציבה בפני התובעים, ילידי המושב, תנאי חריג שלפיו עליהם לעבור תחילה אבחון במכון "פילת" – אך השופט יהודה ליבליין דחה את דרישתם ללא קשר לכך: הוא קבע שכתנאי לקבלתם, עליהם להסדיר תחילה חריגות בנייה מטעמם.
התובעים הם תושבי זמרת מיום הולדתם עד עצם היום הזה. בשלהי 2006 הם רכשו משק במושב, אלא שהאגודה סירבה לקבלם כחברים, בין היתר בטענה שנחלתם פולשת לשטחים ציבוריים. בין הצדדים התנהלו הליכים משפטיים כאשר ביוני 2012 הושגה פשרה, שלפיה "ככל שיתברר" שהתובעים אכן פלשו לשטחים ציבוריים - הם יתפנו משם, וכי מנגד האגודה תקבלם כחברים.
בתביעה שהוגשה לבית המשפט במרץ 2023 טענו התובעים שחרף הסכם הפשרה, האגודה מסרבת לקיים את חלקה ולקבלם כחברים, לרבות חיבור משקם לרשת המים. בנסיבות אלה דרשו לאכוף את ההסכם, אלא שהאגודה טענה מנגד שאין לעשות זאת, נוכח אי-הסדרת הפלישות. טענה נוספת וחריגה שהעלתה הנתבעת הייתה שעל התובעים – כאמור ילידי המושב – לעבור אבחון במכון "פילת", ובהמשך לעמוד בפני ועדת קבלה, כתנאי ראשוני ויסודי לקבלתם כחברים.
שני הצדדים חסרי תום-לב
אבל השופט ליבליין דחה טענה זו של אגודת המושב. הוא הסביר שלדרישתה למבחני קבלה אין אחיזה בהסכם הפשרה, וכי אף תקנון האגודה מהתקופה הרלוונטית להליך נעדר תנאי סף שכזה. הוא ציין כי ב-2008 – השנה בה הגישו התובעים בקשה להתקבל כחברים – התנאים הסתכמו בכך שעל המועמד להיות "יהודי המתנהג על-פי דת ישראל", בעל אופי טוב, בן 16 לפחות וחבר בהסתדרות הפועל המזרחי.
"אך מעבר לכך", הוסיף השופט, נוכח היות התובעים ילידי המושב ותושביו מזה מספר עשורים "הרי שקהתה עד מאוד דרישה זו, ועמידתה של האגודה על דרישה זו – יש בה מידה של חוסר תום לב". לצד זאת קבע השופט שאף התובעים התנהלו בחוסר תום-לב, עת ביקשו להתקבל כחברים לפני שמילאו את חלקם על-פי הסכם הפשרה.
הוא חידד, בתוך כך, שתכלית ההסכם הינה לשים קץ לסכסוך, שעניינו הפלישות הנטענות של המשק נשוא ההליך לשטחים ציבוריים, ומנגד הימנעות האגודה מלקבל את בעליו כחברים. אלא שהתובעים, כך השופט, "אינם נכונים לקיים את חלקם בהסכם הפשרה, והם באים בשערי בית משפט זה בתביעתם דנן, במידה של חוסר תום לב, שעה שהם מבקשים את אכיפת חלקה של האגודה בהסכם הפשרה, ובד בבד לא היו נכונים לקיים את חלקם ולהתאים את המשק לגבולות החלקה".
השופט קיבל בקשר לכך את טענת האגודה כי מדובר למעשה בחיובים שלובים, וכי אם התובעים מעוניינים להתקבל כחברים – עליהם להסדיר תחילה את החריגות מטעמם. משהדבר לא נעשה, לא נותר לשופט אלא להורות על דחיית התביעה, תוך חיוב בעלי המשק ב-20 אלף שקל הוצאות ושכר טרחת עו"ד לטובת אגודת המושב.
- ב"כ התובעים: עו"ד מ' שפורן
- ב"כ הנתבעת: עו"ד ע' מוניץ
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.