לפסק הדין בעניין עזבון המנוח ד.ק ז"ל ואח' נגד עמותת קרן התורה "אופקים" ואח'
קטין שגדר במשקל מאות ק"ג בגן בו התחנך, התמוטטה עליו, נפטר כתוצאה מהפגיעה, ובשל כך הגישו הוריו תביעת רשלנות נגד העמותה בעלת המוסד, עיריית אופקים ומשרד החינוך. ביהמ"ש המחוזי בי-ם קיבל את התביעה, והורה לנתבעים לפצות את ההורים בכמליון וחצי ש"ח.
גדר ברזל במשקל מאות ק"ג התמוטטה על תלמיד תורה בן 5.5 שנים עת שהה בחצר המוסד החינוכי של עמותת 'קרן התורה' באופקים, וכתוצאה מכך נפטר. בשל הטרגדיה המחרידה, הגישו הורי הקטין תביעת רשלנות נגד העמותה, חברת הביטוח, עיריית אופקים (שהנכס נמצא בבעלותה) ומשרד החינוך.
ההורים טענו, בין היתר, כי העמותה התרשלה בכך שהותירה תלמידים ללא השגחה ולא מנעה מהם גישה לאזור הגדר, הגם שזו הושענה על קיר ללא כל אמצעי שיבטיח את יציבותה.
ההורים הוסיפו, כי העירייה ומשרד החינוך גם הם התרשלו, כשלא פיקחו כדבעי על הנעשה במוסד, לא ביצעו בו ביקורות בטיחות, לא דאגו למנוע כניסת תלמידים לשטח בזמן ביצוע העבודות במקום, ולא הוציאו צו סגירה למוסד עד להשלמת הטיפול בכל הליקויים הבטיחותיים.
העמותה לא כפרה באחריות לתאונה, אולם הגישה הודעת צד ג' כנגד העירייה, משרד החינוך ומנהל הבטיחות מטעמו, בטענה כי לא דאגו לבצע ביקורות בטיחות באופן ראוי ואפשרו את הלימודים במוסד, הגם שמתבצעות בו עבודות, ולא התריעו על הסכנה שבגדר.
העירייה טענה בין היתר כי אין זה מתפקידה לבדוק את תקינות המוסד, וכי התקינות והבטיחות במוסדות אלה נבדקים על ידי משרד החינוך. מנהל הבטיחות מטעם משרד החינוך טען בין היתר, כי ביום בו ערך ביקורת במקום, כלל לא הייתה גדר שנשענה על הקיר.
השופטת נאוה בן אור קבלה את התביעה. נקבע בין היתר, כי גדר הברזל הייתה מונחת על הגדר ההיקפית כשמונה חודשים והפכה בעיני עובדי המוסד לחלק מן הנוף, שאין להקדיש לו תשומת לב מיוחדת, כשקיבוע הגדר הוסר, מה שאפשר את התמוטטותה על התלמיד המנוח.
נקבע, כי האחריות המרכזית והעיקרית לתאונה הינה של העמותה, שהמנהל החינוכי מטעמה הורה על פירוק הגדר והשענתה על הקיר ההיקפי, בקיבוע שנעשה בצורה שרלטנית באמצעות אזיקונים מפלסטיק, עד שהוסר לחלוטין.
גם התנהלות מנהל הבטיחות מטעם משרד החינוך, כך נקבע, מלמדת כי ערך ביקורת רק כדי לתת את האישור, יהיו הליקויים אשר יהיו. נפסק, כי מדובר ברשלנות חמורה המבטאת זלזול כואב בחייהם של ילדים רכים, שאינם יכולים להיות מודעים כלל לסכנות הרובצות לפתחם, ואמורים להיות מוגנים מכל פגע במקום תלמודם.
באשר לאחריות העירייה נקבע, כי מאחר שמדובר בנכס ששייך לה, מוטלת עליה החובה לבדוק אם נעשו בו שינויים שיוצרים מפגע בטיחותי, ולפיכך גם היא אחראית למחדל.
לפיכך נפסק, כי סך הפיצוי המגיע להורי הקטין המנוח יעמוד על 1,403,677 ש"ח, כאשר העמותה אחראית לשאת ב 70 אחוז מהסכום, מאחר שיצרה את המפגע החמור במו ידיה; העירייה תישא ב 20 אחוז מהפיצוי, שכן הבדיקה מטעם אנשיה לא הייתה ממצה, ואילו משרד החינוך יישא בעשרה אחוז הנותרים.
עם זאת, נוכח קבלת הודעת צד שלישי כנגד מנהל הבטיחות המורשה, נקבע כי ישפה את העמותה ב 30 אחוז מהסכום שחויבה בו.
לפסק הדין בעניין עזבון המנוח ד.ק ז"ל ואח' נגד עמותת קרן התורה "אופקים" ואח'
למדור: נזיקין
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.