לפסק הדין בעניין פלונית נגד אלמוני
צעירה, שעלתה למונית במטרה להגיע לביתה, לא שיערה כי הנסיעה תסתיים בנסיון אינוס. לאחר שנהג המונית הורשע בפלילים, תבעה הצעירה פיצוי. כיצד חישב בית המשפט את גובה הפיצוי?
נהג המונית הורשע בבית המשפט המחוזי בחיפה, בהתאם להודאתו, בביצוע עבירות מין שונות, בהן מעשה סדום, מעשים מגונים וניסיון אינוס בנסיבות מחמירות, בשלוש נשים.
עם הרשעתו ולפני שנגזר דינו, הגישה נגדו אחת הנפגעות תביעה לפיצוי בגין הפרת חובה חקוקה ותקיפה, בשל הפגיעה באוטונומיה שלה והתחושות השליליות שנגרמו לה (סבל, זעם, תסכול, עגמת נפש וכיו"ב).
במקרה זה, עלתה התובעת, ילידת 1983, למונית סמוך לשעה חצות. במהלך הנסיעה הבחינה כי הנהג אינו נוסע בדרך הנכונה, העירה לו, והוא חזר לכביש הראשי. שם עצר, וביקש ממנה את מספר הטלפון. היא סירבה ויצאה מהמונית, אולם הנהג רדף אחריה, תפס אותה, השכיב אותה על הרצפה והתיישב עליה. התובעת ניסתה להימלט, אך לא הצליחה.
נסיונו להחדיר את איבר מינו לאיבר מינה של התובעת לא צלח, כיוון שלא הגיע לזיקפה. מתוך פחד וחשש כי אחרת לא תצליח להציל את חייה, ביצעה בו התובעת מין אוראלי עד שהגיע לסיפוק ועזב אותה לנפשה.
במשפט הנזיקי התמקדה המחלוקת בשאלת גובה הפיצוי לו זכאית התובעת בהתחשב בכך שלא נגרם לה נזק גוף, והנזקים הם נפשיים בלבד.
צלקת נצחית
השופטת נסרין עדוי ציינה כי טרם התגבשה הלכה חד- משמעית בדבר היקף הפיצוי לו זכאי נפגע בשל פגיעה באוטונומיה שלו- במקרה זה, הפגיעה בבחירה החופשית של התובעת לעשות בגופה כרצונה, ועקב גרימת תחושות שליליות- במקרה זה הסבל והצער שנגרמו לתובעת כתוצאה ממעשיו הנלוזים של הנתבע.
השופטת קבעה, כי יש לפסוק את גובה הפיצוי בהתאם לנסיבות המקרה והיקף הפגיעה. במקרה זה, קבעה השופטת, כי אין ספק שמעשי הנתבע, אשר בוצעו תוך שימוש בכח, גרמו באופן אינהרנטי לפגיעה עמוקה בכבודה וחירותה של התובעת.
כמו כן, הותירו מעשיו צלקת נצחית בנפש התובעת, כזו שלא תימחה כל ימי חייה. השופטת ציינה, כי מעדותה המהימנה של התובעת בפניה, עולה כאבה וסבלה הרב, כמו גם תחושות התסכול הקשות שנגרמו לה.
לפיכך, ראוי לפסוק לה פיצוי משמעותי, אותו העמידה על דרך האומדן ב- 500 אלף שקל. בנוסף חויב הנתבע בתשלום הוצאות משפט של 90 אלף שקל.
"יפה נפגעת אחת קודם"
עו"ד רוני אלוני-סדובניק, המייצגת נפגעי/ות תקיפה מינית, מוחה על סכום הפיצוי: "קיים פער מקומם בין חומרת המעשים שביצע הנתבע בתובעת לבין סכום הפיצוי הנמוך כל כך".
"האם נכון הוא לפסוק לתובעת פיצוי שהוא פחות ממחצית שכר חודש אחד של בכיר במגזר הציבורי או העיסקי?" היא שואלת.
לדבריה, "השופטים בבתי משפט השלום בישראל נזהרים מפגיעה בכיסם של עברייני מין אלימים, ובכך מסייעים להמשך תופעת האלימות המינית כלפי נשים וילדים. כל עוד לא יפנימו השופטים, שבעידן המודרני כיסו של הפוגע הוא מסממני 'זכרותו', ולא ירתיעו את הפוגעים הפוטנציאליים באמצעות פסיקת סכומי מקסימום- תימשך התופעה ותעמיק. הגיעה העת שמערכת המשפט תנסוק לשחקים חדשים של 'תמחור' עבריינות מין, ויפה נפגעת אחת קודם".
לפסק הדין בעניין פלונית נגד אלמוני
למדור: נזיקין
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.