לפסק הדין בעניין בונפרד ואח' נ' המכללה לחשמל בע"מ ואח'
בימ"ש השלום בחיפה חייב את משרד התמ"ת לפצות סטודנטים שלימודי האופטיקה שלהם במכללת החשמל ירדו לטמיון, בקובעו כי התרשל, כשהציג באתר הרשמי שלו כי הקורס נמצא תחת פיקוח, למרות שלא הוכר על ידו בפועל.
טרם קריסתה הכלכלית של המכללה לחשמל, נרשמו שמונה סטודנטים לקורס אופטיקה בן שנתיים, ושילמו עבורו שכר לימוד של 25,000 ש"ח, זאת לאחר שמנהל המכללה הבטיח להם, לטענתם, כי יקבלו תעודת גמר ותעודת הכשרה מקצועית, המוכרת ע"י משרד התמ"ת. אלא שלטענת הסטודנטים, כשנה ושלושה חודשים מתחילת הלימודים, החל מנהל המכללה להתעלם מהם, עד אשר הבינו כי לא יזכו להשלים את לימודיהם. משכך, פנו למשרד התמ"ת בבקשה כי יסייע להם להשלים את הלימודים, אך זה סירב בטענה כי המכללה לא הייתה כלל תחת פיקוחו.
לפיכך, הגישו הסטודנטים תביעה נגד המכללה, מנהל המכללה ומשרד התמ"ת, להכרה בלימודיהם ומציאת פתרון שיאפשר להם לסיים את הקורס, ולחילופין, לפצות אותם על הנזקים שנגרמו להם בגין הפסקת לימודיהם. מכיוון שמנהל המכללה לא הופיע לדיון, התביעה נגדו ונגד המכללה התקבלה, ופסק הדין התמקד בשאלת אחריותו של משרד התמ"ת.
התובעים טענו, כי הסתמכו על המידע שהוצג להם הן ע"י מנהל המכללה, אשר הראה להם אישור של משרד התמ"ת להפעלת הקורס, והן על מידע שהוצג באתר הרשמי של המשרד, שבו הופיע הקורס ברשימת הקורסים שנמצאים תחת פיקוח.
משרד התמ"ת טען מנגד, כי אינו אחראי לכך שלימודי התובעים הופסקו נוכח קריסתה הכלכלית של המכללה, כי האישור שניתן למכללה הינו ראשוני בלבד ולא ניתן לה אישור סופי באשר לא קיימה תנאים שהיה עליה לקיים, כאמור בנהליו, אשר גם הם מפורסמים באתר.
השופטת כאמלה ג'דעון קיבלה את התביעה. נקבע, כי אמנם, המשרד אינו ערב ליציבות הכלכלית של המכללה, ואף אין חולק כי מנהל המכללה עשה באישור העקרוני שימוש לרעה, אך אין בכך כדי לפטור אותו מאחריות כלפי התובעים, באשר פרסם מידע מטעה באתר הרשמי שלו.
נקבע, כי המשרד הציג מצג שווא רשלני והפר את חובת הזהירות שלו כלפי התובעים, כשפרסם באתר מידע חסר ולא מדויק בדבר הכרה במכללה, והיה צריך לדעת כי מי שמבקש להירשם למכללה, יסתמך על המידע, ואין בנוהל המייגע שפרסם באתר, המתפרש על פני עשרות עמודים שלא כל אחד יכול להבין את תוכנם, כדי לסייע לו, הן משום שלא הוכיח כי נוהל זה פורסם, והן משום שלא הוכח כי הועמד לעיון התובעים.
עוד נפסק, כי למרות שאינו אחראי לקריסה הכלכלית של המכללה, היה מחויב לוודא טרם מתן האישור העקרוני, כי למכללה יש בסיס כספי איתן, וזאת בכדי להגן על הציבור שנרשם ללימודים מפני מצב של רמאות או ניצול לרעה.
לבסוף נפסק, כי כל אחד מהתובעים זכאי להשבת שכר הלימוד ששילם והוצאות נסיעה של 5,000 ש"ח כל אחד, כאשר משרד התמ"ת יישא ב 40% מסכומים אלה המוערכים ב 60,000 ש"ח, כשביתרה ישאו המכללה ומנהלה.
לפסק הדין בעניין בונפרד ואח' נ' המכללה לחשמל בע"מ ואח'
למדור: נזיקין
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.