הילד עבר לגור עם אביו לאחר שהתגלה כי אמו הזניחה אותו קשות. האם, שלא נפגשה עם בנה במשך כחמש שנים, יצאה למלחמה להחזרת הקשר, אך האב התנגד נחרצות. בית המשפט סבר שלמען טובת הילד, צריך לעשות את מרב המאמצים לחידוש הקשר עם האם.
בית משפט לענייני משפחה בטבריה הכריע לאחרונה בפרשה עצובה שתחילתה במאבק קשה וטעון בין הורים לילד כבן 12 שמאז גיל שלוש וחצי לא נפגש עם אמו. בפסק הדין הגה השופט מחמוד שדאפנה מתווה יצירתי, שלתקוותו, יביא לחידוש הקשר בין הילד לאמו ולסביו – הוריה.
לסיוע בתחום המשמורת
עורך דין דיני משפחה
הילד נולד כתוצאה מסטוץ בין נשוי לגרושה. תחילה, שהה עם אמו, אך לאחר שהתגלה כי הוא סובל מבעיות נפשיות בעקבות הזנחה קשה, הוא הועבר לגור עם אביו ואשתו, ומאז לא נפגש עם אמו.
האם, המשוועת לקשר עם בנה, פנתה לפיכך לבית המשפט בתקווה שיסייע לה לחדש עמו את הקשר. את אותו הדבר ביקשו גם הוריה – סביו, שכלל אינם מכירים את הנכד שלהם.
ואולם, השלושה נתקלו בסירובו העיקש והנחרץ של האב, שלטענתו חידוש הקשר יפגע בבנו הרגיש פגיעה חמורה וקשה.
שפסק הדין לא יהפוך לסתם נייר
השופט מחמוד שדאפנה, שנאלץ להכריע בסוגיה הקשה והעצובה, החליט שסיכול הקשר בין הילד לאמו וסביו אינו פתרון שיגשים את טובתו, ומשכך החליט שלא לקבל את עמדת הרווחה והמומחים, שהתנגדו לחידוש הקשר.
בניגוד אליהם, סבר השופט כי צריך לתת הזדמנות אחרונה לשיקום הקשר, וזאת מבלי להקל ראש בחוויות הקשות שעבר הילד, ומבלי לזלזל בעמדת האב, שמגדל אותו למופת.
בתוך כך ציין השופט כי הוא מודע לכך שהקטין מתנגד נחרצות לחזור לקשר עם אמו. אלא שלפי השופט, לא תמיד רצון הקטין הוא טובתו. בנוסף הוא קבע כי האם אמנם הזניחה את בנה, אבל זו לא סיבה מספיק טובה להענישה בצורה כה גורפת, ולמנוע ממנה את הקשר עמו.
בשלב הזה התייחס השופט לכשלון של לשכת הרווחה בטיפול במקרה. "לשכת הרווחה ישבה בחיבוק ידיים תקופה כה ארוכה ולא עשתה מאומה על מנת לנסות ולקדם את עניין חידוש הקשר בין האם לבין הקטין", ומכיוון שהיא לא עשתה מספיק, סיכם, בית המשפט יעשה במקומה.
לטעמו של השופט, הסכסוך הקשה בין הורי הילד אינו מצדיק שלילת קשר עם מי שסחבה אותו תשעה חודשים ברחמה, ועם סביו המבוגרים, שאין לדעת מתי יבוא יומם.
בסיכומו של דבר קבע השופט מתווה שאמור להוביל לחידוש הקשר באופן הדרגתי. תחילה, יעבור הקטין טיפול פסיכולוגי, בהשגחת עו"ס מלשכת הרווחה. הקשר עם האם יחודש לאחר שהפסיכולוג יחליט שהדבר אפשרי והמפגשים יתקיימו בנוכחותו. בינתיים, גם ההורים יעברו טיפול.
בנוסף, יבדוק הפסיכולוג אם הילד כשיר לפגוש את סביו ומתי – האם במקביל לחידוש הקשר עם האם או לאחר מכן.
בסוף פסק הדין ביקש השופט מהצדדים לראות לנגד עיניהם בראש ובראשונה את טובת הילד, ולגייס את מלוא הכוחות לקידום המתווה, שהוא אולי הסיכוי האחרון של האם להיות בקשר עם בנה.
"ביהמ"ש תקווה, כי פס"ד זה לא יהפוך לסתם נייר וכי הצדדים יעשו את מירב המאמצים, ישתפו פעולה ויפעלו יחד בהבנה, בתום לב ובכנות על מנת ליישמו", סיכם השופט את פסיקתו והודיע כי אינו מחייב את הצדדים בהוצאות.
- ב"כ האב: עו"ד תומר דוד
- ב"כ האם: עו"ד רן ארנון
* עו"ד אלינור ליבוביץ' עוסקת בדיני משפחה
** הכותבת לא ייצגה בתיק
*** המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחברת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.