לפסק הדין בעניין מדאבה מחמוד ראיק נ' שירות בתי הסוהר
בית המשפט העליון קבע בדעת רוב, כי החלטת השב"ס שלא לספק לחם בחג הפסח לאסיר לא יהודי, השוהה באגף מעורב, הינה החלטה סבירה, שאין להתערב בה.
המבקש, אסיר פלילי מוסלמי השוהה באגף מעורב בו שוהים אסירים יהודים וערבים טען, כי יש לספק לו לחם גם בימי הפסח. לטענתו, אין חוק המטיל חובת כשרות על מוסדות המדינה, ומניעת מזון יסוד כלחם, מהווה פגיעה בלתי מידתית בזכויותיו. בנוסף טען, כי ההלכה היהודית מתירה מתן חמץ למי שאינו יהודי.
השב"ס טען, כי אספקת לחם בחג הפסח באגפים מעורבים עשויה לפגוע באסירים היהודים. כן, הובאו חוו"ד של הרב הראשי לשב"ס והרב הראשי לישראל בהן נקבע, כי בתנאים מסוימים ניתן לנפק לאסירים שאינם יהודים אשר שוהים באגפים נפרדים לחם לפני הפסח, בו ישתמשו במהלך החג.
כמו כן, על פי חוו"ד הרב הראשי, ישנה אפשרות להחזיק חמץ בארונית במידה והחמץ הובא טרם החג ואכילתו נעשית תוך שמירה על רגשות שומרי הכשרות.
השופט רובינשטיין דחה את הערעור, וקבע, כי אמנם אין עוררין על חשיבותו של הלחם כמזון בסיסי, אך אין באי אספקת לחם בפסח משום פגיעה חוקתית ובלבד שמסופק מזון אחר כראוי."...אין הכרח להרים את הנס החוקתי בכל עת, מקום שניתן להגיע להסדרה בדרכי שלום, ללא חידוד ובצעידה בשביל זהב" כתב השופט.
השופט אליעזר ריבלין, בדעת מיעוט, חלק על דעה זו וקבע, כי לדידו לחם הינו מצרך יסוד בסיסי, ואין לכפות על מי שאינו יהודי לאכול מצות בפסח. "כשם שאין לכפות על מי שאינו מוסלמי לצום במהלך חודש הרמאדן, כך אין לכפות על מוסלמי לאכול מצות או להימנע מצריכת חמץ במהלך חג הפסח, הוא זכאי ליהנות ממזונו - במגבלות המתבקשות..." כתב השופט.
לפסק הדין בעניין מדאבה מחמוד ראיק נ' שירות בתי הסוהר
למדור: חוקתי ומנהלי
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.