הממונה על הגבלים עסקיים קבע אתמול כי אקו"ם היא בעלת מונופולין בניהול זכויות יוצרים ובמתן רשיונות שימוש בזכויות יוצרים לציבור (השמעה, הקלטה, שידור של יצירות ועוד). עוד קבע הממונה כי פעולתה של אקו"ם כרוכה בהסדרים כובלים שהם המקנים לאקו"ם מעמד מובהק של בעל מונופולין כמשמעו בחוק ההגבלים העסקיים. הממונה קצב לאקו"ם 60 יום לפנייה לבית הדין להגבלים עסקיים, לצורך הסדרת הפיקוח לפי חוק ההגבלים העסקיים. בכך נסתיימה הבדיקה שערכה רשות ההגבלים העסקיים מזה מספר שנים, על ידי עורך הדין דוד קינן והכלכלנית שירלי יקיש.
המשמעות העיקרית של החלטת הממונה היא כי פעילותה של אקו"ם תוכפף עתה למגבלות לפי חוק ההגבלים העסקיים, וכי ייבחנו מחדש הסדרים בפעילותה הנוגעים, בפרט כאלה לבלעדיות שלה ברפרטואר היצירות הזרות והישראליות. מלבד תאגידי שידור, נזקקים לרשיונות מאת אקו"ם גם עסקים קטנים המשמיעים יצירות במקומות העסקים: חנויות, מסעדות, בתי קפה, מספרות וכיוצא באלה.
אקו"ם, אשר הוקמה בשנת 1936 לצורך ניהול זכויות היוצרים של החברים בה, היא תאגיד לניהול משותף של זכויות יוצרים המונה כ-4600 יוצרים, מלחינים, פזמונאים, מעבדים, סופרים, משוררים, תסריטאים, ומו"לים למוסיקה תושבי ישראל. בנוסף לכך, קשורה אקו"ם בהסכמים עם כ- 160 אגודות זרות ברחבי העולם, שמעמדן דומה לאקו"ם. הסדרים אלה מאפשרים לאקו"ם לנהל בישראל, באופן כמעט בלעדי, את הרוב המכריע של זכויות היוצרים, לא רק ביצירות ישראליות אלא גם ביצירות זרות. כך מיוצגים על ידי אקו"ם למעלה ממיליון וחצי יוצרים, ומאגר היצירות שבידי אקו"ם מכיל כמעט כל יצירה שנכתבה אי פעם.
מכיוון שבעלי זכויות יוצרים ברוב היצירות בישראל הם חברי אקו"ם, המעבירים לה את זכויותיהם, צוברת אקו"ם כח משמעותי כלפי משתמשים המבקשים להשתמש ביצירות לצרכים עסקיים ואחרים. אקו"ם מציבה למעשה חזית אחת של רוב הרפרטואר המוסיקלי מול המשתמש, ומונעת קיומה של כל אלטרנטיבה לרכישת רשיון לשימוש ביצירות מוסיקליות. כוחה המונופוליסטי של אקו"ם מאפשר לה לצבור כח לא רק מול המשתמשים אלא גם מול היוצרים עצמם שמעבירים לה את יצירותיהם והיא מקשה על דרכם להקים לה אלטרנטיבה תחרותית.
חוקי זכויות היוצרים אוסרים על כל שימוש ביצירות מוגנות, לרבות השמעה פומבית, העתקה, הקלטה וסינכרוניזציה, כל עוד לא שולם עבור השימוש בזכויות היוצרים. כך ניתן לקבל בבית המשפט צווי מניעה כנגד המשך ניהול עסק ופיצויים כספיים גם בלי הוכחת נזק - כל עוד לא שולם לאקו"ם - המייצגת כמעט את כל היוצרים המוסיקליים - הסכומים שהיא דורשת, מצב זה וכוחה של אקו"ם כמייצגת של היוצרים בעלי הזכויות הביא לכך שלמעשה היו בתי העסק נאלצים לשלם סכומים, בלי שיכלו ליהנות מתחרות כלשהי מצד כמה גורמים המציעים להם שימושים אלטרנטיביים בזכויות יוצרים.
במהלך בדיקתו הגיעו לידי הממונה תלונות רבות מצד משתמשים ובהם גופי שידור, בתי עסק, בתי קפה, מלונות, אולמות שמחות, חדרי כושר על המחירים אותם דורשת אקו"ם כתמלוגים ועל השימוש שהיא עושה בכוחה מולם. כמו כן נשמעו תלונות מצד חברי אקו"ם על האופן בו מנהלת היא את ענייני חבריה.
קביעתו של הממונה בדבר מעמדה המונופוליסטי של אקו"ם ובדבר היות הקמתה ופעילותה הסדר כובל היא על פי חוק ההגבלים העסקיים - ראיה לכאורה לנקבע בה בכל הליך משפטי.
הממונה על ההגבלים העסקיים מסר: "ההחלטה לגבי אקו"ם מהווה יישור קו בטיפול בישראל בתחום תאגידי הניהול המשותף, לאחר שפעילותם של תאגידים אחרים כמו הפדרציה הישראלית לתקליטים ולקלטות הובאה על ידי הרשות לדיון בבית הדין להגבלים עסקיים, אנו סבורים כי פעילותם של תאגידים אלה חייבת להיות מאוזנת ומפוקחת כך שהכוח המצוי בידיהם לא ינוצל לרעה כנגד עסקים המשתמשים ביצירות וכלפי יוצרים אחרים".
למדור דיני תקשורת וקנין רוחני
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.