אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> תביעה לתשלום דמי תיווך תסולק על הסף כאשר ברור כי הלקוח לא חתם על הזמנה בכתב

תביעה לתשלום דמי תיווך תסולק על הסף כאשר ברור כי הלקוח לא חתם על הזמנה בכתב

תאריך פרסום : 20/08/2009 | גרסת הדפסה

ע"א
בית המשפט המחוזי תל-אביב - יפו
1183-08,1495-08
19/08/2009
בפני השופט:
ישעיהו שנלר

- נגד -
התובע:
מטרופוליס ייזום השקעות ונכסים (המאה ה-13) בע"מ
עו"ד זיו עירוני
הנתבע:
1. הצלחת יחזקאל בע"מ (בפירוק מרצון)
2. דרום יהודה ראשל"צ נכסים בע"מ

עו"ד לירון לנדן
עו"ד עופר פיק
פסק-דין

1.         השאלה העומדת להכרעה בערעורים שבפני, האם יש מקום לסילוק על הסף של תביעה לתשלום דמי תיווך, כשאין חולק ש"הלקוח" לא חתם על הזמנה בכתב לביצוע פעולת תיווך מקרקעין, הזמנה בהתאם ל חוק המתווכים במקרקעין, תשנ"ו-1996 (להלן- החוק).

רקע עובדתי, ההליכים והחלטת בית משפט קמא:

2.         ראשיתם של ההליכים בתביעה שהגישו המערערת ומנכ"ל המערערת (להלן- המנכ"ל) (להלן- התובעים) כנגד המשיבות לבית משפט השלום בתל אביב.

בתביעה נטען, בין השאר, כי המערערת עוסקת בתיווך באמצעות מתווכים מורשים כולל המנכ"ל וכי המשיבות מחזיקות בנכסים שונים ובכללם נכס ספציפי (להלן- הנכס). עוד משנת 1998 השכירה המערערת חלקים מהנכס לשוכרים שונים וחרף זאת שלא נערך הסכם חתום, קיבלה המערערת את עמלת התיווך מהמשיבות.

עם זאת, צוין מפורשות בתביעה כי המשיבות מסרבות לחתום על הסכם תיווך או הזמנת שירותי תיווך.

עניינה של התביעה, עסקת שכירות אשר נכרתה לטענת התובעים בחודש ספטמבר 2003, בין המשיבות לבין רשת "הריבוע הכחול" להשכרת הנכס למספר שנים. השוכרת שילמה את עמלת התיווך, אולם המשיבות סירבו לעשות כן.

3.         המשיבה 1 עתרה לסילוק התביעה על הסף, בין על דרך דחייתה ובין לחילופין בדרך מחיקתה. המשיבה טענה כי כתב התביעה אינו מגלה עילה, בהיעדר הזמנת תיווך לפי החוק וכי על כן בהיעדרה לא ניתן אף לתקן את כתב התביעה ומהדין להורות על דחייתה.

עוד טענה המשיבה טענות בדבר מעשה בית דין והשתק עילה, בהסתמך על תביעה אחרת שנדחתה בגין הטענה דלעיל, כך גם טענה להיעדר יריבות.

התובעים חזרו וטענו אודות היות המערערת הגורם היעיל ואודות הסכמות אלו או אחרות שסוכמו בין הצדדים בכל הקשור לעמלת התיווך ואשר באים לידי ביטוי במכתבים שהוצאו מטעם התובעים. בנסיבות אלו נטען כי עילת התביעה מבוססת על עילה חוזית על פי החוק לרבות ניהול מו"מ בחוסר תום לב והעילה הנוספת עניינה עשיית עושר ולא במשפט.

עוד הסבירו התובעים מדוע עמדו בדרישות החוק.

4.         בית משפט קמא (כב' השופטת ניב ריבה) בהחלטה שהוכתרה כ"פסק דין (חלקי)" מיום 14.11.07 נעתרה לבקשת המשיבה 1 והורתה על דחיית התביעה כנגדה. בית המשפט נימק בקצרה כי הדרישה בכל הקשור להזמנה בהתאם להוראת סעיף 9 לחוקובהתאם לתקנות על פיו, היא דרישה מהותית. הגם שבית המשפט הפנה לפסיקה אשר מאפשרת השלמה של פרטים חסרים, סבר בית המשפט קמא כי בהיעדרה המוחלט של התחייבות כתובה, אין מקום לפרשנות מרחיבה "למחוזות שטרם הגיע אליהם איש".

5.         בעקבות האמור הוגשה בקשה בהסכמה לדחיית התביעה על הסף אף כנגד המשיבה 2, תוך שמירת טענות התובעים בערכאת הערעור. בהתאם ניתן פסק דין ביום 19.2.08 אשר דחה את התביעה אף כנגד משיבה זו.

6.         המערערת והמנכ"ל הגישו ערעור על פסק הדין בעניינה של המשיבה 2 (ע"א 1495/08) וקודם לכן הגישה המערערת ערעור על פסק הדין החלקי בעניינה של המשיבה 1 (ע"א 1183/08).

ביני לביני נפטר המנכ"ל ועל כן נותרה המערערת כמערערת יחידה.

טענות הצדדים בערעורים:

7.         המערערת טענה כי במקרה דנן "הצד החזק" שהכתיב את תנאי העסקה היו דווקא המשיבות וכי המערערת נכנעה לתכתיביהן מתוך רצון להמשיך ולתת שירותי תיווך. בעבר סירבו המשיבות לחתום על הזמנות בכתב לביצוע פעולות תיווך, אך שילמו למערערת עמלת תיווך, בשיעור משתנה לפי שיקול דעתן של המשיבות. כך גם במקרה דנן לא נחתמה הזמנה בכתב לביצוע פעולת תיווך, אולם המשיבות התחייבו לשלם למערערת דמי תיווך בגובה של חודש שכירות בתוספת מע"מ.

לטענת המערערת טעה בית משפט קמא משנמנע ליתן פרשנות תכליתית להוראות החוק והעדיף פרשנות מילולית צרה לרבות צורך במילוי דרישות פורמאליות. יתר על כן, תכליתו הצרכנית של החוק אינה רלוונטית במקרה דנן. עוד נטען כי טעה בית משפט קמא בהתעלמו מאותם מכתבים ששלחה המערערת, אשר מהווים בסיס להסכמות שבין הצדדים. עוד התעלם בית משפט קמא מהפרשנות הרחבה שיש ליתן לדרישת הכתב גם לפי הוראות החוק. מכל מקום לא היה מקום לסילוק התביעה על הסף ומבלי שניתן לה, למערערת, יומה בבית המשפט.

בנוסף טעה בית משפט קמא בהתעלמו מהעילות הנוספות שראויות היו להתברר לגופם של דברים, ניהול מו"מ בחוסר תום לב ועשיית עושר ולא במשפט.

כך גם לא היה מקום לדחות את התביעה בהיעדר עילה אלא להורות על מחיקתה בלבד.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


חזרה לתוצאות חיפוש >>
שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ