-
לפניי תביעה שעילתה בחוק איסור הפליה במוצרים, בשירותים ובכניסה למקומות בידור ולמקומות ציבוריים, תשס"א – 2000 (להלן: "חוק איסור הפליה" או "החוק"), ועניינה בשאלה האם הופלה התובע בקבלה לחברות באתר האינטרנט שמפעילה הנתבעת.
רקע עובדתי
-
הנתבעת, אינטרמץ' בע"מ, מפעילה אתר היכרויות במרשתת תחת השם המסחרי Alpha (להלן: "האתר"), המיועד, כך לפי הגדרתו, ל"אקדמאים וקרייריסטים". האתר מאופיין ומשווק ככזה העורך סינון למבקשים להירשם אליו על מנת להבטיח כי המשתמשים בו – המהווים מעין "קהילה וירטואלית" או "מאגר מועמדים" פוטנציאליים להיכרות למטרות זוגיות – עומדים באמות מידה מסוימות, ועל כן הם "שידוך ראוי", אם להשתמש בביטוי ארכאי משהו.
התובע, לשעבר סטודנט מצטיין בתכנית המשולבת למשפטים ולחשבונאות באוניברסיטה העברית בירושלים, ולאחר מכן מתמחה במשפטים במשרד עורכי הדין משה שקל ושות' ומיועד להתמחות בחשבונאות במשרד דלויט, קרי – אדם ראוי לכל הדעות – ביקש להצטרף לשורות האתר.
-
בינואר 2016 נרשם התובע בפעם הראשונה לאתר, ובמסגרת זו פירט בשאלון המקוון את פרטי השכלתו, את הרקע המקצועי שלו ואת פרטיו האישיים. במסגרת זו, ציין התובע כי הוא סטודנט בשנה הרביעית למשפטים ולחשבונאות. ביום 16.1.2016 קיבל התובע הודעה ממערכת האתר שבה נמסר לו כי מועמדותו לאתר נדחתה, וכי הוא מוזמן לשוב ולהגיש מועמדות לאתר "בתפקידו הבא" (נספח ב' לתצהיר התובע).
בחודש פברואר 2017, לאחר שסיים את לימודיו האקדמיים והחל את התמחותו במשרד עורכי הדין משה שקל ושות' (להלן: "משרד שקל"), הגיש התובע את מועמדותו לחברות באתר פעם נוספת. ביום 8.2.2017 נדחתה גם מועמדות זו של התובע.
-
לטענת התובע, במקביל לדחיית מועמדותו, התקבלו לאתר שני חברים קרובים שלו (שפרטיהם לא נמסרו – לא בכתב התביעה ולא בתצהיר), והוא החל לחשוד כי פסילתו נובעת ממניעים שאינם ענייניים. על כן נרשם התובע לאתר בשם בדוי, "עמרי רובינשטיין". פרטיו האישיים של מר רובינשטיין האמור זהים לפרטיו של התובע דניאל סיסו, למעט שלושה פרמטרים: במקום שמו האמיתי, דניאל סיסו, נרשם התובע תחת השם "עמרי רובינשטיין", במקום לציין את מוסד לימודיו האמיתי, האוניברסיטה העברית בירושלים, ציין התובע כי למד באוניברסיטת תל-אביב, ובמקום לציין כי הוא מועסק כמתמחה במשרד שקל, הוא ציין כי הוא מועסק במשרד גורניצקי ושות' (להלן: "משרד גורניצקי"). ביום 22.4.2017 התקבל המועמד הפיקטיבי רובינשטיין לחברות באתר.
-
לאחר מכן, וכמעין "בקרה" לתוצאות ה"ניסוי" הראשון, שב ונרשם התובע לאתר ההיכרויות, גם הפעם בשם בדוי – הפעם "דניאל גרינברג", הפעם הוא ציין את מוסד לימודיו הנכון – האוניברסיטה העברית בירושלים, אך עדיין ציין כי הוא מועסק כמתמחה במשרד גורניצקי. יש להעיר, כי ביתר הפרמטרים שסומנו, קרי – רמת הכנסה, ותק בתפקיד ומקום מגורים לא היה כל שינוי בין שלוש המועמדויות משנת 2017.
במפתיע או שלא במפתיע, גם דניאל גרינברג התקבל לחברות באתר על סמך נתוניו.
-
על יסוד ניסויים אלה, הגיש התובע את תביעתו, שבה הוא טוען כי הופלה על רקע שם משפחתו, "סיסו", שלטענתו הוא שם משפחה מזרחי מובהק, בעוד ששני המועמדים הפיקטיביים – רובינשטיין וגרינברג – שנתוניהם, לטענתו, זהים – התקבלו ללא קושי.
-
הנתבעת טענה בכתב ההגנה מטעמה, כי ככלל, אין היא מקבלת לחברות באתר סטודנטים, ואף לא מתמחים במשפטים, למעט מתמחים המועסקים בעשרת המשרדים הגדולים. על כן, תולה הנתבעת את דחיית מועמדותו של התובע האמיתי ואישור מועמדותם של המועמדים הפיקטיביים לא בשינוי השם, אלא בשינוי המשרד שבו הוא מועסק.