ת"צ
בית המשפט המחוזי בשבתו כבית-משפט לעניינים מנהליים
|
8254-11-13
26/04/2015
|
בפני השופטת:
מיכל נד"ב
|
- נגד - |
המבקש:
אשר דיקשטיין עו"ד משה ואנונו עו"ד מרים זקבך
|
המשיבה:
עיריית רעננה עו"ד אילנה בראף שניר עו"ד לימור דניאלי שוסטר
|
פסק דין |
לפניי בקשה לאישור תובענה ייצוגית שעניינה חיוב יתר בארנונה בגין שטח שאינו קיים או שלא ניתן לחייבו.
המחלוקת כפי שחודדה וכפי שעולה מסיכומי הצדדים
-
האם ניתן לחייב על פי צו הארנונה של המשיבה, נושא הדיון, את השטח שמתחת לגרם המדרגות הראשון בבניין (להלן: "שטח המריבה"), במקרה שהשטח שמתחתיו אטום, בנוסף לחיובו של גרם המדרגות הראשון באופן של "השטחתו" כלפי מעלה והבאתו בחשבון שטח הקומה אליה הוא מוביל.
-
המבקש טוען שלא ניתן לכלול את שטח המריבה בשטח הקובע לצורך חיוב בארנונה, וטעמו - מדובר בשטח וירטואלי שכן אין שטח רצפה מתחת למדרגות אלא בטון אטום המהווה את יסודות הבניין. השטחת המדרגות כלפי מעלה אינה יכולה ליצור יש מאין שטח נוסף בר חיוב. שטח הרצפה לכאורה מתחת למדרגות אינו שטח רצפה בפועל ועל כן לא ניתן להגדירו כבניין.
לא ניתן לחייב את שטח המריבה על פי ההגדרה בצו הארנונה של "נכס המשמש למגורים". השטח מתחת למדרגות אינו מקורה, שכן אין חלל בינו לבין התקרה, מדובר בשטח חסום. תנאי נוסף לחיוב שטח בארנונה הוא היותו בשימוש הדייר. אין בצו הוראה המתירה חיוב בגין שטח שאינו שטח רצפה בפועל. חיוב ארנונה מושת בגין שטח "בניין" בלבד, דהיינו שטחים שעל פי השכל הישר ניתן להגדירם כבני חיוב.
-
המשיבה טוענת כי ניתן לכלול את שטח המריבה בשטח הקובע לצורך חיוב בארנונה וטעמה - בכל קומה מחויב שטח הקומה בלבד, על פי ההגדרה בצו הארנונה. כל גרם מדרגות מחויב ככל שטח אחר, בהתעלם מהעובדה שמדובר בשטח משופע ולא אופקי. המשיבה אינה מחייבת חללים, וכל שטח רצפה מחויב פעם אחת. על כן בבניין בן שש קומות, מחויבים חמישה גרמי מדרגות, וביחד מחויבות שש קומות מלאות מקיר לקיר ללא חללים.
מוסכמות
-
ניתן לחייב בארנונה את גרמי המדרגות שבבניין, שמספרם שווה למספר הקומות מינוס אחד, על דרך "השטחתם", באופן שהחלל שיוצרים המדרגות ברצפת הקומה אליה הם מובילים מובא בחשבון בשטח המשותף לצורך חיוב בארנונה.
-
שטחי מעליות ופטיו שמעליהם חלל מחויבים פעם אחת בגין הרצפה התחתונה.
צו הארנונה
-
צו הארנונה של המשיבה (להלן: "צו הארנונה") קובע בחלקים הרלבנטיים לענייננו כך:
"9. הגדרת שטח
בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד
יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת