ביום 19.2.15 פנה המבקש בתובענה ובבקשה לאשרה כייצוגית (להלן – בקשת האישור), שעניינה הפרת הוראות תקנות בריאות הציבור (מזון) (סימון תזונתי), התשנ"ג-1993 (להלן – התקנות). על פי הנטען בתובענה ובבקשת האישור, שיווקה המשיבה 7 (להלן – המשיבה) קמח שיפון מלא, והמשיב 9 (להלן – המשיב) שיווק לבנה עיזים (להלן – המשיבים ו – המוצרים בהתאמה). על גבי אריזת המוצר קמח שיפון מלא סומן כי הוא מכיל 2.1% שומן, ועל גבי אריזת המוצר לבנה עיזים סומן כי הוא מכיל 9% שומן, אך לא סומנו על גבי המוצרים אחוזי שומן הטרנס, כנדרש בתקנות.
לאחר הגשת התובענה ובקשת האישור, ובטרם הגשת כתב תשובה, הגיש המבקש בקשות מוסכמות להסתלקות מן התובענה הייצוגית. בבקשת ההסתלקות ביחס למשיבה נאמר, כי המדבקה על המוצר קמח שיפון מלא עודכנה, ומופיע על גביה מידע כנדרש בדין, אודות היקף הימצאותו של שומן טראנס במוצר קמח שיפון מלא. כן נאמר כי במוצר קמח שיפון מלא אין כלל שומן טראנס. ביום 31.1.16 צורף תצהירו של מר דוד פרידמן, מנהל אבטחת איכות במשיבה, לתיק בית המשפט. בתצהיר נאמר כי בבדיקה מחודש אוקטובר 2011 נמצא כי במוצר קמח שיפון מלא 1.37% שומן בלבד, ובבדיקת מעבדה נמצא כי אין כלל שומן טראנס במוצר קמח שיפון מלא. לתצהיר צורפו תוצאות הבדיקות. עד הגשת בקשת האישור, המשיכה המשיבה לשווק את המוצר קמח שיפון מלא באריזה הישנה, עליה סומן כי המוצר מכיל 2.1% שומן, כיוון שהכמויות הנמכרות מהמוצר קטנות. עקב הגשת הבקשה, שינתה המשיבה את הסימון על גבי האריזה, ומעתה מסומן כי במוצר קמח שיפון מלא 1.4% שומן. משכך, ובהתאם לתקנות, אין צורך לציין את תכולת אחוזי שומן הטראנס. מכל מקום, כאמור, אין כלל שומן טראנס במוצר קמח שיפון מלא. לתצהיר צורף העתק האריזה החדשה.
בבקשת ההסתלקות ביחס למשיב נאמר כי המדבקה על המוצר לבנה עיזים עודכנה, ומופיע על גביה מידע כנדרש בדין, אודות היקף הימצאותו של שומן טראנס במוצר לבנה עיזים. כן נאמר כי המשיב הפסיק לייצר את המוצר לבנה עיזים, עקב היקפי מכירה נמוכים. בנוסף, נאמר כי המשיב מתחייב לסמן את כלל מוצריו המשווקים בהתאם להוראות התקנות, כך שעל גבי כלל אריזות מוצרי המשיב יופיע מידע כנדרש אודות הימצאותו של שומן טראנס במוצריו. ביום 10.1.16 צורף תצהירה של גב' איריס רפאלי, מנהלת מחלבה במשיב, לתיק בית המשפט. בתצהיר נאמר כי במוצר לבנה עיזים היה שומן טראנס בכמות של 0.35%, וכן שביום 15.3.15 תוקנה המדבקה המודבקת על גבי אריזת המוצר לבנה עיזים, והופיע על גביה המידע הנדרש בדין, בין היתר אודות היקף הימצאותו של שומן טראנס במוצר לבנה עיזים. ביום 15.8.15 הפסיק המשיב את ייצור ושיווק המוצר לבנה עיזים, וזאת, בין היתר, בשל היקפי המכירה הנמוכים שלו. עוד נאמר כי המשיב פעל לסימון כלל מוצריו מידע אודות הימצאותו של שומן טראנס במוצרים, אולם לאחרונה המחלבה נסגרה.
לנוכח האמור, הוסכם על הסתלקות מן התובענה, מבלי שיהא בבקשות הסתלקות אלה כדי ליצור מעשה בית-דין ביחס לשאר חברי הקבוצה.
כן הוסכם, כי המשיבה תשלם למבקש גמול בסך 500 ₪, וכן תישא בתשלום שכר טרחת עורכי דינו בסך 7,500 ₪ בתוספת מע"מ כדין; המשיב ישלם למבקש גמול בסך 500 ₪, וכן יישא בתשלום שכר טרחת עורכי דינו בסך 12,000 ₪ בתוספת מע"מ כדין. כפי שהובהר בבקשה, פרט לסכומים אלה לא קיבלו המבקש ובאי כוחו, ואף לא יקבלו בעתיד, במישרין או בעקיפין, כל טובת הנאה או תמורה בקשר להסתלקותם מבקשת האישור, ואף תצהירים מתאימים צורפו.
עוד הוסכם בין הצדדים, שלא יהא צורך בפרסום מודעה בדבר ההסתלקות מן התובענה.
דיון
לאחר שעיינתי בבקשת ההסתלקות, בבקשת האישור ובתובענה, הגעתי לכלל מסקנה, כי יש לאשר את בקשת ההסתלקות בהתאם לסעיף 16 לחוק, שכן המוסכם בה סביר והולם את נסיבות העניין. זאת כיוון שמבקשת ההסתלקות עולה, כי סימון המוצרים תוקן מיד בסמוך להגשת בקשת האישור. אריזת המוצר קמח שיפון מלא עודכנה, ומופיע על מידע בעניין תכולת אחוזי השומן, הנמוכים מ- 2 גרם למאה גרם מוצר. כאמור בתצהיר המשיב, אריזת המוצר לבנה עיזים אף היא עודכנה מיד לאחר הגשת בקשת האישור, וייצורה הופסק כעבור חודשים ספורים עקב שיעורי מכירה נמוכים. עוד עולה לדברי הצדדים, כי אין שומן טראנס במוצר קמח שיפון מלא, ובמוצר לבנה עיזים תכולת שומן טראנס מזערית. בהתחשב בכך, לא ראיתי לנכון לעמוד על פיצוי שאר חברי הקבוצה בשלב זה. בהתחשב בתיקון שביצעה המשיבה בסימון אריזת המוצר קמח שיפון מלא, כנדרש בתקנות, אשר נודעת לה תועלת לציבור הצרכנים, ההסכמה בין המשיבה למבקש בדבר תשלום הגמול למבקש ושכר טרחה לבאי כוחו, סבירה אף היא. אשר למשיב - בהתחשב בתיקון שביצע המשיב בהוספת סימון אחוזי שומן טראנס על גבי אריזות מוצריו, כנדרש בתקנות, אשר נודעת לו תועלת לציבור הצרכנים, ובהינתן שבפועל נסגרה המחלבה והופסק ייצור המוצר לבנה עיזים, נראה כי גם כאן קיימת הצדקה לגמול ולשכ"ט, אך לא נראית הצדקה להחמיר עם המשיב לעומת המשיבה בענין זה.
בהתחשב בשלב המוקדם של ההסתלקות – עוד בטרם הוגשו תשובות המשיבות – ומשאין ההסתלקות יוצרת מעשה בית דין, החוסם מי מחברי הקבוצה לפנות לבית המשפט בעתיד בהליך דומה במקרה שלא יתוקן סימון המוצרים, איני רואה מקום להורות על פרסום מודעה בדבר בקשת ההסתלקות (ראו: (ת"צ (מחוזי-מרכז) 24356-04-10 הר עוז נ' כלל בריאות חברה לביטוח בע"מ (פורסם במאגרים, 22.12.10)).