ת"צ
בית המשפט המחוזי
|
40508-12-14
31/01/2016
|
בפני השופט:
פרופ' עופר גרוסקופף
|
- נגד - |
המבקשים:
1. מיכאל פייסחוב 2. טימור בידרסקי
עו"ד באי הכוח המייצגים יעקב שפיגלמן ו עמית עידו
|
המשיבה:
1. PayPal Pte. Ltd 2. יפעת פגיס-גלמן ו זיו שוורץ
עו"ד באי כוחה דוד זילר עו"ד יפעת פגיס-גלמן ו זיו שוורץ
|
פסק דין |
אישור בקשת הסתלקות מתובענה ייצוגית ופסיקת הוצאות לחובת המבקשים
|
המבקשים בתובענה הייצוגית שלפניי הסתירו במזיד מבאי הכוח המייצגים מידע מהותי ביחס להתנהלותם אל מול המשיבה, וכתוצאה מכך בקשת האישור שהוגשה בשמם לבית המשפט יוצרת מצג מטעה בסוגיות מרכזיות הנוגעות לעילות התביעה האישיות. במצב דברים זה אין מנוס מסילוק התובענה על הסף, תוך חיוב המבקשים בתשלום הוצאות משמעותיות למשיבה. זו תמצית הדברים, ולהלן פירוטם.
רקע
1. ביום 18.12.2014 הוגשה בקשת האישור בתיק זה (להלן: "בקשת האישור"). המדובר בבקשה מפורטת ומנומקת כדבעי, כטוב כישרונם של באי הכוח המייצגים, המחזיקה 260 סעיפים, הפרושים על פני 45 עמודים, ונתמכת בתצהירי המבקשים.
2.עניינה של בקשת האישור במצבים בהם מחליטה המשיבה (להלן: "פייפאל") לסגור או להגביל את הפעילות בחשבון פייפאל (לצמיתות או באופן זמני), וזאת בשל חשדות בעניין פעולות אסורות הנעשות באמצעות או במסגרתו. בבקשת האישור נטען כי החלטות אלה מתקבלות על ידי פייפאל בניגוד לאמור בהסכם המשתמש, ללא התראה מקדימה ללקוח, מבלי להעמידו על החשדות שהביאו לביצוע הפעולה ומבלי לאפשר לו להתמודד עם ההאשמות נגדו. עוד נטען כי פייפאל מתעשרת שלא כדין מהקפאת הכספים בחשבון, שכן היא אינה משלמת ריבית על הכסף המעוכב עד לבירור הטענות.
3.כתמיכה לטענות הקשות שמועלות בבקשת האישור נגד התנהלותה של פייפאל מובאים סיפוריהם האישיים של שני המבקשים. וכך מתואר עניינו של כל אחד מהמשיבים בתצהיר עליו הוא חתום, אשר צורף לבקשת האישור:
מר מיכאל פייסחוב (להלן: "המבקש 1") מציג עצמו כמוכר באינטרנט, אשר נהג למכור באמצעות אתר המסחר eBay "מוצרים שונים (צעצועים ובגדים וכיו"ב)", ולקבל את תמורתם לחשבון הפייפאל שלו. המבקש 1 טען בתצהירו כי למעט שתי מחלוקות עם לקוחות "מעולם לא קיבלתי תלונות או טענות מרוכשי המוצרים בגין העסקאות שביצעתי ומעולם לא נפתח נגדי הליך של "מחלוקת" בפייפאל". למרות עבר נקי זה, "לפתע וללא התראה מוקדמת" קיבל המבקש 1 ביום 20.11.2013, כך לפי תצהירו, הודעות דוא"ל בהן נמסר לו כי פייפאל מגבילה את הפעילות בחשבונו, ומקפיאה את יתרת הכספים בחשבון. המבקש 1 ניסה לשנות את רוע הגזרה, ולמצער לקבל פירוט באשר להחלטה, ואולם כל ניסיונותיו לא זכו למענה. רק שישה חודשים מאוחר יותר ב- 20.4.2014 אפשרה פייפאל את שחרור הכספים שהיו מעוכבים בחשבונו (2,618 ש"ח), וזאת בערכים נומינאליים בלבד.
מר טימור בידרסקי (להלן: "המבקש 2") השתמש בשירותיה של פייפאל למכירת מוצרים שונים באתר המסחר eBay. לפי תצהירו "המוצרים שמכרתי נמכרו לשביעות רצונם המלאה של הקונים שלי", והליך מחלוקת שהוכרע לטובתו הוא "הפעם הראשונה והאחרונה בה הועלו נגדי טענות, כאשר כל יתר הקונים שרכשו ממני מוצרים היו שבעי רצון". ב- 10.3.2013 קיבל המבקש 2 הודעת דוא"ל בה נמסר לו על סגירת החשבון מטעמי אבטחה ("security issues"). לדברי המבקש 2 "נדהמתי לקרוא את ההודעה הזו ולגלות שחשבוני נסגר, שכן לא עשיתי דבר שיכול להצדיק פעולה קיצונית שכזאת. הייתי בטוח שמדובר בטעות". גם המבקש 2 טוען בתצהירו כי כל ניסיונותיו לבקש הסברים מפייפאל ביחס להחלטתה נותרו "בחוסר מענה מוחלט", וכי כספו שוחרר, בערכים נומינאליים, רק כעבור 180 ימי הקפאה.
4.נקל לראות כי המעיין בתצהירי המבקשים יתרשם שהם תומכים בנטען בבקשת האישור. התמונה העובדתית שהם מציירים היא של שני סוחרים זעירים, אשר כל אחד מהם חווה סגירה פתאומית ושרירותיות של חשבון הפייפאל, מבלי שניתנו לו התראה מראש או הסברים בדיעבד. אין צורך לומר כי התנהלות שכזו, לו אכן התרחשה, מצדיקה פניה לערכאות, ואולי אף הגשת תובענה ייצוגית.