אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> מדינת ישראל נ' איבגי

מדינת ישראל נ' איבגי

תאריך פרסום : 21/11/2017 | גרסת הדפסה

ת"פ
בית משפט השלום פתח תקווה
18376-12-15
16/11/2017
בפני סגן הנשיאה :
חגי טרסי

- נגד -
המאשימה:
מדינת ישראל – פמ"מ
הנאשם:
אליעז איבגי
עו"ד מאיה סטול-רייטן
הכרעת דין
 

 

נאשם רוכש באופן שיטתי ציוד מגוון ולחלופין שוכר ציוד וערב להשבתו, והכל באמצעות שיקים או כרטיסי אשראי נטולי כיסוי, מתוך כוונה מראש שלא להשיב את הציוד. באיזו עבירה יורשע – קבלת דבר במרמה, עבירה על סעיף 415 לחוק העונשין, תשל"ז – 1977 (להלן: "החוק") או אולי גניבה- עבירה על סעיף 384 לחוק? זוהי השאלה הדורשת הכרעה בהליך שלפני.

 

ביום 24.7.17 גובש בין ב"כ הצדדים הסדר, במסגרתו הוגש נגד הנאשם כתב אישום מתוקן, והוא הודה בכלל העובדות המפורטות בכתב האישום. עוד סוכם בין הצדדים כי בטרם מתן הכרעת הדין יישמע טיעון משפטי באשר לעבירות הנגזרות מהעובדות בהן הודה הנאשם. בהמשך, הגישו ב"כ הצדדים את טיעוניהם בסוגיה זו בכתב, ועתה בשלה העת למתן ההחלטה.

 

על פי המפורט בחלק הכללי לכתב האישום המתוקן, החזיק הנאשם בתקופה הרלוונטית לכתב האישום בשני חשבונות בנק, אשר היו שניהם בגרעון כספי, כך שלא היה כיסוי לפנקסי השיקים ולכרטיסי האשראי שהונפקו לו בגין חשבונות אלו. החל מיום 28.5.14 ועד ליום 13.6.14 פנה הנאשם באופן שיטתי, אינטנסיבי ומרוכז לעשרות אנשים שעסקו במכירת או השכרת ציוד ורכש או ששכר וערב להשבת הציוד, באמצעות השיקים או כרטיס האשראי. השיקים חזרו, חיובי האשראי נדחו והנאשם הותיר את כלל הציוד בידיו. בדרך זו קיבל לידיו פריטים בשווי מוערך של 165,000 ₪ מ-28 מתלוננים שונים, וניסה לקבל ציוד בשווי אלפי ₪ נוספים מידי מתלונן נוסף, במעמד תפיסתו ומעצרו.

 

בהמשך מפורטים 25 אישומים ספציפיים, בהם פעל הנאשם באופן המתואר לעיל. בכל אחד מהאישומים הללו ייחסה המאשימה לנאשם עבירה של קבלת דבר במרמה – עבירה על סעיף 415 לחוק, כאשר מהאישום החמישי ואילך מדובר בעבירה של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות – עבירה על סעיף 415 סיפא לחוק. כמו כן, למעט באישום השישי, במסגרתו לא עשה הנאשם שימוש בשיק, מיוחסת לנאשם בכל אחד מהאישומים הללו גם עבירה של הוצאת שיק ללא כיסוי – עבירה על סעיף 432 לחוק. לבסוף, באישום האחרון, אישום 26, המתעד את המקרה במהלכו נעצר הנאשם, מיוחסות לנאשם עבירות של ניסיון לקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, ניסיון להוצאת שיק ללא כיסוי ואיומים.

 

עיון בטיעוניה המפורטים של הסנגורית המלומדת, הגב' מאיה סטול-רייטן, מלמד כי היא אינה חולקת על ההרשעה בעבירות של הוצאת שיק ללא כיסוי, וזאת למעט בשני האישומים הראשונים, לגביהם היא טוענת כי הנאשם עדיין לא ידע כי השיקים יחזרו. אין ביכולתי לקבל טענה זו, שכן על פי העובדות בהן הודה הנאשם בכלל האישומים, לרבות אישומים 1 ו-2, ידע הנאשם בעת מסירת השיק ונטילת הציוד כי השיק לא יכובד. לפיכך, יש להרשיע את הנאשם בעבירה של משיכת שיק ללא כיסוי בכול האישומים בהם מיוחסת לו עבירה זו. אפנה כעת לבחינת טענתה העיקרית של באת כוח הנאשם ולפיה אין מקום להרשיעו, בנסיבות העניין, בעבירות של קבלת דבר במרמה, אלא בעבירה חלופית כגון קבלת דבר בתחבולה או גניבה.

 

 

קבלת דבר במרמה:

על טיבה ומרכיביה של העבירה שעניינה קבלת דבר במרמה עמד בית המשפט העליון לא פעם, ולאחרונה באו הדברים לידי סיכום ממצה בפסקאות 122-123 לפסק דינו של כב' השופט ג'ובראן בע"פ 8080/12 מ"י נ' אולמרט (28.9.16):

 

"העבירה של קבלת דבר במרמה ממוקמת בחוק העונשין בפרק יא ("פגיעות ברכוש") סימן ו' ("עבירות מרמה, סחיטה ועושק"), והיא נטולת זיקה מיוחדת לשירות הציבורי ולעובדי ציבור. תחולתה מתפרת כל אימת שאדם קיבל דבר עקב מעשה מרמה, יהא מעמדו אשר יהא. אעמוד בקצרה על נוסח העבירה ויסודותיה.

 

קבלת דבר במרמה

415. המקבל דבר במרמה, דינו - מאסר שלוש שנים, ואם נעברה העבירה בנסיבות מחמירות, דינו - מאסר חמש שנים.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


חזרה לתוצאות חיפוש >>
שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ