אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> מדינת ישראל נ' ב' ואח'

מדינת ישראל נ' ב' ואח'

תאריך פרסום : 04/07/2018 | גרסת הדפסה

ת"פ
בית המשפט המחוזי ירושלים
18291-12-12
13/06/2018
בפני השופטת:
נאוה בן-אור

- נגד -
מאשימה:
מדינת ישראל
עו"ד אשר גושן
עו"ד יצחק שפיגלר
עו"ד עומר קופלר
נאשמים:
1. י.ב.
2. י.ב. בע"מ
3. פ.ק.
4. א.ק.
5. ש.ו.ת. - ורד בר כבישים ופיתוח בע"מ
6. א.מ.
7. מוקה- גיזום והעתקת עצים בע"מ
8. רמי ברזלאי
9. מנהרת אשקלון בע"מ
10. נסים ברזלאי
11. נ"נ בע"מ(זוכתה)
12. עפר שלמה לוי(עניינו הסתיים בהסדר טיעון)
13. שאול זיכרי(עניינו הסתיים בהסדר טיעון)
14. איל ארגוב
15. ארגוב איל בע"מ(עניינו הסתיים בהסדר טיעון)
16. הראל גולסט
17. יובל רגב
18. השביל הירוק בע"מ
19. רמי יריב עזרא
20. עמיר גולשני
21. אמיר החוטבים בע"מ(עניינו הסתיים בהסדר טיעון)
22. נ.ק.
23. ש.ק.
24. ק' ובניו - תשתית ופיתוח בע"מ ע"י עו"ד אבי חימי

עו"ד אורן גלעדי ועו"ד נועם בן-עמי מטעם הסנגוריה הציבורית[בשם נאשם 2]
עו"ד פרופ' דוד ליבאי[בשם נאשם 5]
עו"ד איילת לשם[בשם נאשם 7]
עו"ד כפיר ממון[בשם נאשם 11]
עו"ד גדי זילברשלג ועו"ד מזור מצקביץ[בשם נאשם 18]
עו"ד אשר אוחיון[בשם נאשם 19]
גזר דין
 

 

 

רקע

 

1. שבעה עשר נאשמים (מתוכם שש חברות) הורשעו בהכרעת דין מ-23.1.2018, איש כפי חלקו, בעבירות הקשורות בתיאום מכרזי גיזום שפורסמו מטעמה של חברת החשמל או מטעמן של רשויות מקומיות שונות. לכשאדון בעונש הראוי לכל אחד מהם, אדרש, כמובן, לפירוט המעורבות הספציפית של כל נאשם, על פי האישומים בהם הורשע. במקום זה נכון יהיה לומר, כי כל אחד מן הנאשמים (למעט ש' ק', שהורשעה אך כמנהלת פעילה בחבר בני אדם שנעברה בידו עבירה של צד להסדר כובל), הורשע לפחות באישום אחד שכלל עבירה של הסדר כובל בנסיבות מחמירות ועבירה של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות. חלקם הורשעו ביותר מאישום אחד ועל כן הורשעו במספר עבירות כאלה. חלקם הורשעו, בנוסף, גם בעבירות של רישום כוזב במסמכי תאגיד ובעבירות של הלבנת הון ועשיית פעולה ברכוש אסור.

 

הגיעה שעת גזירת הדין.

 

עקרונות הענישה – הערות כלליות

 

2. תיקון מס' 113 לחוק העונשין, התשל"ז-1977 מורה, כי העיקרון המנחה בענישה הוא "קיומו של יחס הולם בין חומרת מעשה העבירה בנסיבותיו ומידת אשמו של הנאשם ובין סוג ומידת העונש המוטל עליו" (סעיף 40ב לחוק העונשין). על בית המשפט לקבוע "מתחם עונש הולם" על יסוד העיקרון המנחה, הוא עקרון ההלימה. לשם כך, על בית המשפט להתחשב בערך המוגן שנפגע כתוצאה מביצוע העבירה, במידת הפגיעה, במדיניות הענישה הנוהגת ובנסיבות הקשורות בביצוע העבירה והמפורטות בסעיף 40ט לחוק (סעיף 40ג לחוק העונשין). מכאן, שמתחם העונש ההולם מהווה מסגרת: "קביעה נורמטיבית של בית המשפט באשר לאיזון בין החומרה המושגית של העבירה, החומרה הקונקרטית של העבירה והענישה המקובלת במקרים דומים" (ע"פ 512/13 פלוני נ' מדינת ישראל, פסקה 16 (4.12.2013)).

 

ומשנקבעה המסגרת – הלא הוא מתחם העונש ההולם, יישקלו נסיבותיו האישיות של הנאשם, לקולה ולחומרה, בתוך המתחם. אלה אותן נסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה והמפורטות בסעיף 40יא לחוק העונשין.

 

כעולה מסעיף 40יב לחוק העונשין, רשימת הנסיבות הקשורות לביצוע העבירה כמו גם רשימת הנסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה אינן רשימות סגורות, ובית המשפט רשאי לשקול נסיבות נוספות, בין לשם קביעת המתחם (נסיבות הקשורות בביצוע העבירה) ובין לשם גזירת עונשו של הנאשם בתוך המתחם (נסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה).

 

3. עוד יש לומר, כי ככלל, אין בית המשפט רשאי לחרוג לקולה ממתחם העונש ההולם לאחר שקבעוֹ, אלא אם נמצא כי הנאשם השתקם או כי יש סיכוי של ממש שישתקם (סעיף 40ד לחוק העונשין). כך גם אין בית המשפט רשאי לחרוג לחומרה ממתחם העונש ההולם לאחר שקבעוֹ, אלא אם נמצא כי קיים חשש ממשי שהנאשם יחזור ויבצע עבירות וכי ההחמרה בעונשו נדרשת לשם הגנה על שלום הציבור. בתוך המתחם – רשאי בית המשפט לשקול לחומרה שיקולים של הרתעה אישית (סעיף 40ו לחוק העונשין) ושל הרתעת הרבים (סעיף 40ז לחוק העונשין). עם זאת קבע בית המשפט העליון, כי במקרים חריגים, "מטעמי צדק", יהיה בית המשפט מוסמך לחרוג לקולה ממתחם העונש ההולם (ע"פ 4456/14 אביגדור קלנר נ' מדינת ישראל, פסקאות 223-196 (2.12.2015)).

 

4. והערה כללית אחרונה – סעיף 40יג מורה, כי מקום שהורשע נאשם "בכמה עבירות המהוות אירוע אחד", על בית המשפט לקבוע מתחם עונש הולם לאירוע כולו ולגזור עונש כולל לכל העבירות בשל אותו אירוע. ואילו מקום שנאשם הורשע "בכמה עבירות המהוות כמה אירועים", על בית המשפט לקבוע מתחם עונש הולם לכל אירוע בנפרד, ולאחר מכן רשאי הוא לגזור עונש נפרד לכל אירוע ואירוע או עונש כולל לכל האירועים. ככל שבחר בית המשפט לגזור עונש נפרד לכל אירוע, עליו להמשיך ולקבוע את מידת החפיפה בין העונשים או הצטברותם. בשאלה מהו "אירוע" דן בית המשפט העליון בע"פ 4910/13 ג'אבר נ' מדינת ישראל (29.10.2014). נקבע שם (פסקה 5 לחוות דעתה של כב' השופטת ד' ברק-א'), כי מקום בו קיים קשר ענייני הדוק בין העבירות הן תיחשבנה אירוע אחד. קשר כזה יימצא כאשר העבירות בוצעו בסמיכות זמנים זו לזו או כשהיו חלק מאותה תכנית עבריינית גם אם בוצעו לאורך תקופת זמן שאינה קצרה. ואכן, בע"פ 4456/14 לעיל מצא בית המשפט העליון כי יש לראות במספר עבירות של קבלת שוחד, שהתפרשו על פני תקופה בת שבע שנים, אירוע אחד, באשר כולן בוצעו כחלק מהניסיון לגייס את ראש עיריית ירושלים בשעתו, אורי לופוליאנסקי, לטובת פרויקט "הולילנד", באמצעות השוחד.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


חזרה לתוצאות חיפוש >>
שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ