ת"א
בית המשפט המחוזי מרכז-לוד
|
47302-05-16
01/08/2016
|
בפני השופט:
פרופ' עופר גרוסקופף
|
- נגד - |
התובעות:
1. בטר פלייס ישראל (ח.ת.) 2009 בע"מ (בפירוק) 2. בטר פלייס לאבס ישראל בע"מ (בפירוק) 3. בטר פלייס שירותים גלובליים בע"מ (בפירוק) 4. בטר פלייס מוטורס בע"מ (בפירוק) 5. Better Place Inc. (בפירוק) 6. Better Place Gmbh (בפירוק)
עו"ד שאול קוטלר עו"ד רו"ח סיגל רוזן-רכב עו"ד ד"ר קובי קפלנסקי
|
הנתבעים:
1. שי אגסי 2. Evan Thornley 3. דן כהן 4. משה קפלינסקי 5. אלן הוורד גלמן 6. ברק הרשקוביץ 7. עידן עופר 8. אמיר אלשטיין 9. ערן שריג 10. Kevin Adeson 11. Alan Zaltzman 12. Andrey Zarur 13. Alastair Short Adv. 14. מני נאמן 15. ג'ני כהן דרפלר 16. תמיר פוליקר 17. איתן הון 18. אברהם יעקבי 19. Chartis Europe Limited 20. Starr Underwriting Agents Limited 21. KPMG LLP
סומך חייקין שותפות כללית
עו"ד אופיר צברי עו"ד דיבון פרקש עו"ד שירה מרקוביץ עו"ד גיורא ארדינסט עו"ד תומר ויסמן עו"ד מתן ברזילי עו"ד יורם בר עו"ד עמית לייזרוב עו"ד ירון קוכמן
|
החלטה |
לאחר עיון בבקשה מטעם הנתבע 1 "להורות לתובעות להעביר לנתבע 1 העתקים של המסמכים שנזכרו בכתב התביעה אך לא צורפו אליו", בתגובה לבקשה זו, ובתשובה לתשובה, וכן בבקשות הנוספות בדבר גילוי מסמכים שנזכרו בכתב התביעה שהוגשו מטעם הנתבעים 4 ו -18 והנתבעת 22 הריני לדחותן מהנימוקים המפורטים להן:
-
תקנה 75 לתקנות סדר הדין האזרחי, תשמ"ד – 1984 (להלן: "תקסד"א") מורה כי "בעל דין יצרף לכתב טענותיו העתק של כל מסמך הנזכר בו, זולת אם אינו מצוי ברשותו או בשליטתו". תקנה 114 לתקסד"א משלימה הוראה זו, וקובעת כי "מסמך שנזכר בכתבי טענותיו של בעל דין או בתצהיריו, רשאי בעל דין אחר לדרוש ממנו, בכל עת, בכתב לפי טופס 13, שיראה לו או לעורך דינו את המסמך לעיון ולהעתקה". בהתאם לתקנות אלו יש להכריע בבקשות שלפניי.
-
ביסוד הבקשות שלפניי עומדת התפיסה כי את התקנות הללו ראוי לפרש באופן מרחיב מאד, כך שהן יחייבו צירוף לכתבי הטענות של כל תיעוד או תוצר בכתב של אירוע הנזכר בכתב הטענות. כך, למשל, אם כתב התביעה מזכיר פגישה או ישיבה מסוימת שנערך לה פרוטוקול יש לצרף את אותו פרוטוקול; אם הוא מזכיר חקירה מסוימת, יש לצרף את הקלטתה או תמלולה; אם הוא מזכיר כי בוצעה בדיקה פלונית יש לצרף את דו"ח הבדיקה שהוגש וכיו"ב. יתר על כן, לגישת המבקשים אם בכתב הטענות נזכר מונח כללי, כגון "פגישות", "ישיבות", "חקירות" או "בדיקות" יש לצרף את מכלול התיעוד של כל ה"פגישות", ה"ישיבות", ה"חקירות" או ה"בדיקות" שבידי בעל הדין.
-
נקל לראות כי פרשנות זו של התקנות אינה מתקבלת על הדעת, שכן משמעותה שעל צד לצרף לכתב טענותיו (כמעט) את כל חומר הראיות שבידו, וזאת בשונה מתפיסת תקנות סדר הדין האזרחי, כי את הראיות יש לחשוף רק בשלב הליכי הגילוי, ולא בשלב החלפת כתבי הטענות (והשוו יששכר רוזן-צבי, ההליך האזרחי (התשע"ה) 421: "[תקנה 75] אינה מחייבת את בעלי הדין לצרף לכתבי הטענות שהם מגישים את כל המסמכים המצויים בידיהם ושבכוונתם להסתמך עליהם במהלך ההליך המשפטי. היא גם אינה מחייב את בעלי הדין לצרף את כל הראיות שעשויות לשמש אמצעי הוכחה במהלך המשפט, שכן לא כל ראיה היא "מסמך". כך למשל אין חובה, ועל פי תקנה 71(א) חל איסור, לצרף לכתבי הטענות עדויות, ראיות חפציות, קלטות שמע או חוזי ובמקרים מסויימים גם חוות דעת רפואיות").
-
ואכן, הפרשנות הסבירה של תקנות 75 ו- 114 לתקסד"א היא כי יש לצרף לכתבי הטענות מסמכים ספציפיים הנזכרים בהם במפורש (כגון חוזה, מכתב, דוח או חוות דעת מסוימים), וכי אין חובה לצרף לכתבי הטענות מסמכים הנזכרים בהם באופן גנרי (למשל, "מסמכים רבים שאותרו במחשבי התובעות"), ראיות המתעדות אירועים הנזכרים בכתבי הטענות (כגון פרוטוקולים של ישיבות וועדה שנטען כי לא דנה כלל בעניין מסוים) או תוצרים של אירועים כאלה (כגון דו"ח בדיקה של גורם שכתב התביעה מדווח כי נשכר לבצע עבודה מסוימת). ויובהר, כאשר כתב טענות מתייחס באופן ספציפי לתיעוד מסוים של אירוע, כגון כשקיימת בו התייחסות לאמור בפרוטוקול של ישיבת דירקטוריון מסוימת או בתמלול של תחקיר, הופך אותו תיעוד למסמך שיש לצרפו. ואולם כל עוד אין התייחסות קונקרטית לתיעוד, אין הוא בגדר "מסמך הנזכר בו".
-
עיון בבקשות השונות שהוגשו מלמד כי המסמכים שהתבקשו בהן, ברובם המוחלט, הם מהסוג שאין מקום לצרפו לכתבי הטענות, ובוודאי אין הם כאלה שיש חובה לצרפם לכתבי הטענות. במצב דברים זה, גם אם יתכן שיש מסמך כזה או אחר שראוי היה לצרפו, דין הבקשה להידחות, שכן אין זה מתפקידו של בית המשפט "לבור את הבר מן המוץ" בעבור המבקשים.
-
הנתבע 1 יישא בהוצאות התובעים ביחס לבקשה זו בסכום של 10,000 ש"ח. מאחר שהתובעים לא התבקשו להתייחס לבקשות הנתבעים 4 ו -18, והנתבעת 22 אינני עושה צו להוצאות נגדם.
ניתנה היום, כ"ו תמוז תשע"ו, 01 אוגוסט 2016, בהעדר הצדדים.
בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד
יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת