אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> ת"א 3865-09-12 יורם פינקלשטיין נ' אבינועם רכס

ת"א 3865-09-12 יורם פינקלשטיין נ' אבינועם רכס

תאריך פרסום : 25/02/2016 | גרסת הדפסה

ת"א
בית המשפט המחוזי ירושלים
3865-09-12
21/02/2016
בפני השופט:
אהרן פרקש-נשיא (בפועל)

- נגד -
תובע :
יורם פינקלשטיין
עו"ד אקסלרוד ואח'
נתבע :
אבינועם רכס
עו"ד אילן סובל ואח'
פסק דין
 

לפניי תביעת נזיקין, בגדרה מתבקש בית המשפט להורות לפרופ' אבינועם רכס (להלן: "רכס" או "הנתבע") לפרסם תיקון והכחשה של אמרות ומכתבים אותם שלח לגופים שונים (להלן: "הפרסומים"), ואשר לטענת ד"ר יורם פינקלשטיין (להלן: "פינקלשטיין" או "התובע") הם שקריים. כן מתבקש בית המשפט להורות לנתבע לחדול מלהטריד את התובע, ולפצות את התובע, בגין הפרסומים, בסך 3,000,000 ₪. אליבא דפינקלשטיין בפרסומים נכתב, שלא כדין, כי הוא אינו זכאי לעשות שימוש בתואר "פרופסור", הגם שתואר כאמור ניתן לו על ידי האוניברסיטה היוקרתית ונדרבילט, שבארה"ב.

רקע

  1. פינקלשטיין הוא מומחה בנוירולוגיה, מנהל היחידה והשירות לנוירולוגיה ולטוקסיקולוגיה במרכז הרפואי "שערי צדק". אין חולק כי פינקלשטיין עשה רבות בתחומו הן כרופא והן כחוקר. בשנת 2005 הצטרף פינקלשטיין, כ-Adjunct Professor, לסגל הפקולטה לרפואה שבאוניברסיטת ונדרבילט, בארה"ב. לאחר מינוי זה החל פינקלשטיין להשתמש בתואר "פרופסור" בעבודתו בארץ.

  2. רכס הוא מומחה בנוירולוגיה בבית החולים "הדסה". החל משנת 2001, ובמשך 13 שנים בקירוב, כיהן רכס כיושב ראש לשכת האתיקה של ההסתדרות הרפואית בישראל (להלן: "הלשכה" ו"הר"י", בהתאמה). כיום רכס הוא אב בית הדין המשמעתי של הר"י.

  3. בתחילת שנות ה-90 של המאה הקודמת שימשו פינקלשטיין ורכס כעדים מומחים מטעם הצדדים בשתי תביעות שהתנהלו בבית משפט זה (ת"א (י-ם) 435/93 ות"א (י-ם) 687/92; להלן: "תביעות 1994"). בעקבות עדות המומחה אותה נתן פינקלשטיין בתביעות האמורות, ביום 6.4.94, כתב רכס לד"ר רם ישי, יו"ר הוועדה האתית בהר"י דאז (הידועה כיום כלשכת האתיקה), כי לאחר שערך בירור עצמאי גילה שפינקלשטיין "קושר לעצמו תארים ומעמד אקדמאי אשר מעולם לא ניתנו לו" (נספח ג' בכתב התביעה; נספח ו' לתצהיר פינקלשטיין). העתקים מהמכתב נשלחו לבעלי תפקידים שונים בבית החולים "הדסה", באוניברסיטה העברית ובמכון ויצמן וצריכים היו להישלח גם לבית המשפט המחוזי. אולם, ביום 14.3.96 לאחר מכן שלח רכס מכתב התנצלות בו כתב כי "בדיעבד הסתבר לי, שתשובותיהם של המזכירים האקדמיים היו חלקיות וברור לי עתה שד"ר פינקלשטיין אכן הציג את פרטי השכלתו בצורה אמיתית" (נספח ד' בכתב התביעה; נספח י"א בתצהיר פינקלשטיין).

  4. ביום 9.2.06 וביום 23.3.06 פנה רכס אל פינקלשטיין בטענה שנודע לו, כי התובע עושה שימוש בתואר "פרופסור", שלא כדין. פינקלשטיין פנה אל רכס וביקש לדעת מי הביא את הדבר לידיעת רכס, ובתגובה הועבר לתובע מכתבו של ד"ר ע' שמש, סמנכ"ל רפואה מהמרכז הרפואי "שערי צדק", מיום 26.3.06. במכתב זה נאמר: "ד"ר יורם פינקלשטיין החל לאחרונה להופיע תחת הכותרת 'פרופסור יורם פינקלשטיין', תוך דרישה שיקרא כך ע"י הרופאים הזוטרים. אודה על התייחסותך והנחיותך" (נספח י"ג בכתב התביעה; נספח כ"א בתצהיר פינקלשטיין).

  5. ביום 15.5.06 פנה רכס לאוניברסיטת ונדרבילט, בעניין המינוי שניתן לפינקלשטיין באוניברסיטה, וכתב: "It is my understanding that Dr. Yoram Finkelstein has been appointed to the volunteer faculty of Vanderbilt University, at the rank of adjunct professor… I wish to bring to your attention that Dr. Finkelstein has, on the basis of this appointment, appropriated for himself the title of professor here in Israel. This in contravention of the Israeli Medical Association's Code of ethics… I would be interested in understanding further the appointment granted to Dr. Finkelstein…" (נספח כ"ב לתצהיר פינקלשטיין). במענה, מיום 28.6.06, נכתב כי לדעת האוניברסיטה פינקלשטיין יכול לעשות שימוש בתואר Adjunct Professor או Adjunct Professor of Pediatrics (נספח ט"ו בכתב התביעה; נספח כ"ג בתצהיר פינקלשטיין).

  6. ביום 29.10.08 הגיש התובע המרצת פתיחה ובקשה לצו איסור פרסום (ה"פ (י-ם) 7383/08; בש"א (י-ם) 4524/08) נגד הנתבע, הר"י, הלשכה וחברי ועדת הבירור שדנה בעניינו, וביקש לבטל את כלל האתיקה, לפיו רופא רשאי לעשות שימוש בתואר פרופסור אך ורק אם קיבל אותו על ידי אחת הפקולטות לרפואה בארץ, כמו גם לפסול את הליך הבירור בעניינו. חברי, כב' השופט י' צבן, דחה את הבקשה למתן צו מניעה, בין היתר משום שלא ראה מקום להתערב בהחלטות הטריבונלים הפנימיים של הר"י. כן הוריתי אני לעכב את ההליכים בתובענה מכוח הוראת סעיף 5 לחוק הבוררות, התשכ"ח-1988 (החלטה מיום 10.3.09).

  7. ביום 17.3.09 דנה ועדת הבירור בתלונת רכס נגד פינקלשטיין, כי זה האחרון עושה שימוש בתואר פרופסור. בתום הדיון החליטה הוועדה כי פינקלשטיין יוכל לחתום בשמו כלהלן: "יורם פינקלשטיין, ד"ר לרפואה MD וד"ר למדעים PHD פרופ' עמית בי"ס לרפואה אוניברסיטת וונדרבילט ארה"ב בתאריכים..." (נספח כ"ט בכתב תביעה).

  8. במאי 2009 פרסמה הלשכה נייר עמדה לפיו בתואר פרופסור רשאים לשאת:

    "1. רופא בעל מינוי פעיל המלמד בפקולטה לרפואה באחת מהאוניברסיטאות בארץ, ואשר שמו מופיע ברשימת הפרופסורים של אותה פקולטה (לעניין זה, ייחשב 'פרופסור' כל מי שנושא בתואר 'פרופסור חבר' או 'פרופסור מן המניין' במסלול האקדמי או הקליני). ...

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ