-
הגנת אמת הפרסום זכתה להתייחסות נרחבת בפסק דינו של בית המשפט העליון אשר פורסם בע"א 844/12 דניאל מולקנדוב נ' שרה פורוש ( מיום 22.02.2017). בפסק דינו קבע בית המשפט ביחס להגנת אמת הפרסום את הדברים הבאים:
"הגנה זו משקפת את נכונות המחוקק להתיר פרסומים עובדתיים שיש בהם משום פגיעה בשם הטוב ואף בכבודו של מושא הפרסום, מקום שמתקיימים שני תנאים: (1) מדובר ב"אמת"; (2) מדובר במידע שיש בו עניין לציבור. היסוד הראשון הוא עובדתי בעיקרו, והוא נוגע להשוואה בין הפרסום לבין המציאות העובדתית. היסוד השני עוסק בשאלה האם קיימים לפרסום יתרונות חברתיים המצדיקים אותו, למרות לשון הרע שבו. שאלה זו היא ערכית בעיקרה (שנהר, עמ' 215)".
-
המלומד שנהר מתייחס בספרו בהרחבה לרכיבי הגנת אמת הפרסום וביחס לתנאי העוסק ב"עניין לציבור" הוא כותב כי "התנאי של "עניין ציבורי" ... מחייב את קיומו של אינטרס ציבורי בפרסום, דהיינו: ש"הציבור בתור שכזה מעוניין בפרסום, ואין די בכך שלפרטים המרכיבים את הציבור ישנו ענין לדעת את הפרטים שפורסמו" (שנהר, 225).
-
לכאורה, מניסוחם של סעיפים 14 ו-15 בחוק - כאשר בזה האחרון נדרשת הוכחת תום ליבו של המפרסם על מנת לזכות בהגנה מפני אחריות, ואילו בראשון נעדרת דרישה זו - ניתן היה להניח כי אין משמעות לתום ליבו של מפרסם המבקש להסתמך על הגנת אמת הפרסום. זאת, להבדיל ממפרסם המבקש להסתמך על ההגנות הקבועות בתתי הסעיפים של סעיף 15, המותנות בקיומו של יסוד תום הלב. ואולם בפועל המבחנים בהם נבדקת דרישת העניין הציבורי הקבועה בסיפא של סעיף 14 בחוק, דומים עד זהים לאלה בהן נבדקות חלק מהגנות תום הלב ובשני המקרים שוקל בית-המשפט את התועלת הציבורית שבפרסום (שנהר, 226).
כך למשל, בדנ"א 7325/95 ידיעות אחרונות בע"מ נ' יוסף קראוס, פד"י נב(3) 1 (1998) בית המשפט העליון שלל את הגנת אמת הפרסום על יסוד הכלל הקבוע בסעיף 17 בחוק, אשר מתייחס להגנת תום הלב ולא להגנת אמת דיברתי. כך נראה כי דרישת תום הלב, שהיא עקרון יסוד החולש על כל תחומי המשפט, מחלחלת ומוצאת את ביטויה גם בטענה להגנת אמת הפרסום, במסגרתה נדרש בית המשפט להכריע גם בשאלת הערכים המתנגשים וקיומו של אינטרס ציבורי בפרסום.
-
כאמור, על מנת לזכות בהגנת אמת הפרסום על הנתבעת לעמוד בשני תנאים מצטברים. ראשית עליה להראות כי לשון הרע שפורסמה במסגרת המכתבים היא אמת, שנית עליה להראות כי היה בפרסום עניין ציבורי. מדובר בתנאים מצטברים שבלעדי אחד מהם לא תהיה תחולה להגנה מפני אחריות.
-
בענייננו, עיקר טיעוניה של הנתבעת התמקדו בשאלת קיומה של אמת בפרסומים ובמידת התאמתם של אלה למציאות האובייקטיבית, תוך הזנחת המישור הערכי שעניינו בשאלת קיומו של עניין ציבורי בפרסומים. התמקדות זו הביאה לכך שהנתבעת מבקשת למעשה במסגרת הליך זה לנהל מחדש את כל אותן מחלוקות אשר התנהלו בעבר בין הצדדים במסגרת הליכים משפטיים קודמים תוך סטייה ניכרת מההליך הממוקד המצוי לפני.
-
בהקשר זה יוער כי בסיום שמיעת הראיות הנתבעת אף צרפה לתיק בית המשפט מסמכים נוספים – תשריטים ונספחים שונים – שבאמצעותם היא ביקשה להוכיח טענותיה השונות כנגד התובע, וזאת על דעת עצמה. יובהר כי מסמכים אלה אינם מהווים חלק מההליך המתנהל לפני וכלל לא היה מקום להגשתם לתיק בלא קבלת רשות.
-
כאן השלב להדגיש פעם נוספת כי אין מקום לנהל במסגרת הליך זה דיון נוסף בשאלות שהוכרעו זה מכבר בין הצדדים בהליכים הקודמים שנוהלו בינים בבתי המשפט ובוועדות השונות לתכנון ובניה. אין מקום אף לדון בשאלות אשר מקומן להידון בערכאות אחרות. כפי שהובהר בראשית הדברים – פסק דין זה לא עוסק בענייני תכנון ובניה, בבקשות שהגישו מי מהצדדים לוועדות התכנות השונות, בהתנגדויות ובהיתרים שניתנו או לא ניתנו או בחוקיותם של היתרים אלה. פסק הדין אף אינו מבקר או מעביר תחת שבטו החלטות שיפוטיות אחרות. מסגרת הדיון כאן מצומצמת לבחינת עוולת לשון הרע בלבד בשני המכתבים שאותם הפיצה הנתבעת.
-
כאשר בוחנים את שאלת קיומו של עניין ציבורי אובייקטיבי בפרסום המכתבים, לא ניתן להצביע על תועלת ציבורית העולה מהפרסומים המיוחסים לנתבעת במכתבים לאור האופן שבו נכתבו והתוכן שהם מכילים.
כאשר בוחנים את שני המכתבים, אי אפשר להתעלם מהלשון הבוטה בה נוקטת הנתבעת כלפי התובע ומהשתלחויותיה כלפיו. בכל אחד מן המכתבים ישנם ביטויים פוגעניים אשר אין מטרתם אלא לעלוב בתובע. אין מדובר במכתבים ענייניים המגוללים תלונות ענייניות כלפי התובע. תלונות ענייניות יכולות היו להיבחן דרך משקפיי ההגנות המוקנות בחוק איסור לשון הרע. לא זה המצב. בענייננו, ניכר על פניו כי מטרת הפרסומים אינה להגן על אינטרס לגיטימי כזה או אחר של הנתבעת, כי אם דווקא לפגוע ולעלוב בתובע ובמידה מסוימת אף להפעיל עליו לחץ במסגרת אותו סכסוך ארוך ומתמשך שהתנהל בין הצדדים.
במסגרת אותם מכתבים מכונה התובע בשלל כינויים פוגעניים כגון: "בריון שכונתי" "עבריין בנייה מדופלם", התובע מתואר כמי ש"משתין בקשת" על שכניו מרמה את רשויות החוק, מבצע מעשי נוכלות, גונב ומאיים איומים לפגיעה פיזית. לא זו בלבד ששלל הביטויים הפוגעניים הללו כלל לא הוכחו כנכונים ואין לקבלם כ"אמת", אלא שמתחילה אין הצדק ערכי ועקרוני להכיר בדרך התבטאות פוגענית שכזו כדרך החוסה תחת הגנות החוק.
-
היוצא מן האמור הוא כי לא מתקיים בפרסומים המיוחסים לנתבעת אותו היבט שעניינו "עניין ציבורי", שכן האינטרס הציבורי מחייב הקפדה על אופן ההתבטאות גם במקרים שבהם מדובר בפרסום אמת ואין אני קובע כי בענייננו היה אמת בפרסום.
בהעדר עניין ציבורי, אין תחולה להגנת "אמת הפרסום" בפרסומים המיוחסים לנתבעת, באשר יסוד זה הוא תנאי בלעדיו אין. משכך אני דוחה את טענת הנתבעת להגנת "אמת הפרסום".