ת"א
בית המשפט המחוזי תל אביב - יפו
|
2534-07
15/01/2017
|
בפני השופטת:
שרה דותן
|
- נגד - |
תובעת:
אורט ישראל עו"ד אסף ביגר עו"ד דנה שגיב עו"ד אפרים אופק אהרון ממשרד עוה"ד עמית/פולק/מטלון ושות'
|
נתבעים:
1. World ORT 2. ORT America; Inc.
עו"ד ראובן בכר עו"ד מיטל בן בסט עו"ד טל ויזנגרין עו"ד אביגיל פאוסט עו"ד אורי שנהר עו"ד אלקס הרטמן עו"ד אייל דורון עו"ד יואב גרוס
|
פסק דין חלקי |
1. התובעת (להלן: "אורט ישראל" או "OI") תובעת לחייב את נתבעת 1 (להלן: "אורט העולמי" או "WO") ונתבעת 2 (להלן: "אורט אמריקה" או "OA"), לשלם לה סך של 18,022,891 ש"ח. טענתה המרכזית, בקליפת אגוז, הינה כי הנתבעות לא העבירו לידיה את מלוא הכספים שגויסו עבורה בנאמנות. עוד יצוין, כי הלכה למעשה, כוללת התביעה חמש עילות שונות. חלק מהעילות מתייחסות לשתי הנתבעות כאחת, חלקן – רק לאחת מהן, ובחלקן – הגיעו הצדדים להסכמות, שקיבלו תוקף של פסק דין, לאחר הגשתה של התביעה. יוער כבר עתה, כי הצדדים ניסו להעלות טענות רקע הנוגעות למעמדם של הגופים ולנסיבות שאפפו את הקרע שהוביל לסיומה של מערכת היחסים בין התובעת לנתבעות. טענות אלה אינן רלוונטיות לליבת המחלוקת, שעניינה: האם לאורט ישראל זכות בעלת תוקף משפטי לקבלתם של כספי תרומות, ואם כן, מהו היקפה של זכות זו.
א. רקע
2. התובעת, אורט ישראל, היא חברה לתועלת הציבור שהוקמה בישראל בשנת 1949. באשר לנתבעות – אורט העולמי התאגדה בשוויץ בשנת 1971, ואורט אמריקה נוסדה בשנת 2007, ממיזוגם של שני ארגונים עצמאיים שפעלו בארצות הברית: American ORT (להלן: "ארגון אורט האמריקאי") ו- Women's American ORT (להלן: "ארגון נשות אורט"). למרבה הצער, ועל אף שאין לכך רלוונטיות, לא השכילו הצדדים להסכים ולו על הרקע ההיסטורי של הארגונים האמורים, אך אין מחלוקת שתכליתם הינה לקדם מפעלי חינוך.
התובעת תיארה את אורט העולמי "כקונפדרציה של כעשרים ארגוני אורט עצמאיים הפועלים במדינות שונות ברחבי העולם", בעוד שהנתבעות גרסו כי מדובר ב"פדרציה של ארגונים מדינתיים מסונפים" – כלשון אורט העולמי; וב"ארגון הגג הבינלאומי ... אורט העולמי פועל כפדרציה" – כלשון אורט אמריקה.
מבחינה תיאורטית, יש בהגדרות אלה כדי ללמד על מידת העצמאות ממנה נהנים הגופים השונים. הלכה למעשה, בענייננו, אין לכך חשיבות. אין חולק, כי מדובר בגופים המאוגדים בנפרד. התנהלותה של אורט העולמי מוסדרת בחוקה ובתקנון, וכן בהחלטות מוסדותיה. כל עוד פעלה אורט ישראל במסגרת אורט העולמי, מסמכים והחלטות אלה חייבו גם אותה. במילים אחרות, בהיבט זה, נשאלת השאלה, האם, בהתנהלותה, הפרה אורט העולמי התחייבויות שנטלה כלפי אורט ישראל.
3. לאורך השנים שררו יחסי אמון בין אורט העולמי לארגונים המדינתיים, וביניהם אורט ישראל ואורט אמריקה. הם פעלו בשיתוף פעולה. כספי תרומות גויסו והועברו לאורט העולמי, שהיה אמון על הקצאת כספים בין הארגונים המדינתיים השונים. החלוקה התבצעה בהתאם לתקציב שנתי, אשר נקבע מראש על סמך הערכות בדבר היקפי התרומות הצפויים, ובטרם התקבלו מלוא כספי תרומות בגין אותה שנה אליה מתייחס התקציב. כספי התרומות שהוקצו נחלקו לכספים "ייעודיים" ולכספים "רגילים", כלשונם של בעלי הדין. להגדרה זו ישנה משמעות, לכל הפחות, מבחינת היקפה של חובת הדיווח הנדרשת בגינם.
אין מחלוקת, כי בשנים 2004-2006 העבירה אורט העולמי תרומות בסכומים נמוכים מאלה שעליהם הוחלט בתקציב השנתי: בשנת 2004 הועברו 3,000,385 דולרים, שהם 699,615 דולרים פחות מהסכום שבתקציב; בשנת 2005 עמד ההפרש על 186,656 דולרים; ובאשר לשנת 2006 – מסכימים הצדדים רק על העובדה שהסכום שצוין בתקציב עמד על 2,900,000 דולרים. הפרשים אלה הינם עילת התביעה הראשונה מבין חמשת העילות המנויות בכתב התביעה.
4. ביום 03.09.2006, על רקע סכסוך שהתגלע בין אורט ישראל לאורט העולמי – שפרטיו אינם רלוונטיים להכרעה במחלוקת שבתביעה זו – הודיעה אורט ישראל על השעיית יחסיה עם אורט העולמי, ודרשה ממנה לחדול מלגייס עבורה כספים ומלפעול בשמה.
ביום 22.10.2007 הוגשה התביעה שלפני.