ב"ל
בית דין אזורי לעבודה באר שבע
|
40209-08-11
21/05/2012
|
בפני השופט:
יוחנן כהן
|
- נגד - |
התובע:
דוד רפאל ע"י ב"כ עוה"ד לנג מיכאל
|
הנתבע:
המוסד לביטוח לאומי ע"י ב"כ עוה"ד אילנית גדקר-אהרוני
|
פסק-דין |
פסק דין
1.פסק דין זה עניינו ערעור שהגיש המערער על פי סעיף 123 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה – 1995 (להלן: "החוק"), על החלטת הוועדה הרפואית לעררים (תחום נפגעי עבודה), מיום 27/6/11, אשר קבעה כי אין החמרה בנכותו של המערער הן בתחום השמיעה והן בתחום הטנטון.
טענות המערער:
2.לצורך הדיון בנושא הטנטון, דרשה הוועדה שהמערער יבצע בדיקת מאפייני טנטון. המערער פנה לביצוע בדיקת מאפייני טנטון כמצוות הוועדה, אולם לא ניתן היה לבצע בדיקה זו בשל חוסר שיתוף פעולה, ובשל כך החליטה הוועדה לדחות את הערעור.
3.טעתה הוועדה בכך שסיכמה את הנכות מבלי שעמדה בפניה בדיקת מאפייני טנטון, משום שלא ניתן היה לבצע את הבדיקה, זאת לאחר שקבעה במפורש כי לא ניתן לסכם את הנכות ללא בדיקת מאפייני טנטון. הוועדה שגתה בכך שלא הפנתה את המערער לביצוע בדיקה חוזרת אשר תפיק נתונים אמינים אודות ליקוי הטנטון אצל המערער.
4.מאחר והוועדה עצמה מציינת כי מדובר בבדיקה הדורשת שיתוף פעולה מצד הנבדק ומאחר ועקב חוסר שיתוף פעולה מצדו לא ניתן היה להשלים את הבדיקה, הרי שהיה על הוועדה להזהיר את המערער טרם החלטה בערעור כי בכוונתה לסכם ללא בדיקת מאפייני הטנטון, וטעתה הוועדה שסיכמה את הנכות מבלי לשמוע את טענות המערער.
5.החלטת הוועדה לעניין הטנטון אינה מנומקת דיה ולא ברור מדוע קבעה הוועדה כי אין החמרה לעניין הטנטון.
טענות המשיב:
6.החלטת הוועדה מנומקת ומפורטת תוך שהוועדה מציינת כי בדיקת הטנטון אליה נשלח המערער מצטרפת לבדיקות אחרות בהן נתקבלו תוצאות בלתי אמינות המתאפיינות בחוסר התאמה.
לא נפלה כל טעות משפטית בהחלטת הוועדה ולכן דין הערעור להידחות.
דיון והכרעה
7.בית הדין, במסגרת סמכותו לדון ב"שאלה משפטית" בלבד, בוחן האם הוועדה טעתה בשאלה שבחוק, חרגה מסמכותה, הסתמכה על שיקולים זרים או התעלמה מהוראה המחייבת אותה (עב"ל 10014/98 יצחק הוד - המוסד, פד"ע לד', 213). כלומר, בית הדין נעדר סמכות לדון ולהכריע בהיבט הרפואי של קביעת הנכות. כפי שפורט בספרו של ד"ר שאול קובובי - רמ"ח ושס"ה - סוגיות בתאונות עבודה, (מהדורה שנייה, עמ' 195).
בית הדין לא ייטול לעצמו את הסמכות שהמחוקק הועיד לוועדות הרפואיות, אלא במקרים יוצאים מהכלל, בהם הטעות גלויה על פניה ותיקון הטעות אינו מצריך ידע רפואי (י. אליאסוף, "וועדות רפואיות וועדות עררים במסגרת הביטוח הלאומי" שנתון משפט העבודה ו' (תשנ"ה), 81).
8.מעיון בפרוטוקול הועדה מיום 25/1/11 - עולה, כי זו ביקשה לקבל לצורך סיכום מסקנותיה, בדיקת מאפייני טנטון.
בהתכנסותה השנייה מיום 27/6/11, הוועדה עיינה בתוצאות הבדיקות שנערכו במכון האודיולוגי בבית החולים "אסף הרופא" מיום 27/3/11, וציינה כי למעט בדיקת הטימפונומטריה שהינה בדיקה אובייקטיבית ואינה מצריכה שיתוף פעולה של הנבדק, הרי שביתר הבדיקות נתקבלו תוצאות בלתי אמינות המתאפיינות בחוסר התאמה בין מרכיבי הבדיקות השונים, כדלקמן: אין התאמה בין ה-SRT ל-PTA, שדה הולכת עצם באוזן ימין נתקבלו בחלק מהתדרים מתחת לסף הולכת אוויר, נתקבלו ערכי דיסקרימינציה תקינים בשתי האוזניים בעוצמות שאינם תואמות את ה-SRT או ה-PTA. בנסיבות אלו הבודקת ציינה כי לא ניתן היה לבצע את בדיקת מאפייני הטנטון.
עוד ציינה הוועדה, כי בדיקה זו מצטרפת לבדיקות אחרות שתוארו בפרוטוקול הוועדה מיום 25/1/11 ואשר אף בהן לא הייתה התאמה בין מרכיבי הבדיקה השונים ובין ממצאיהן להתרשמות הוועדה משמיעתו של התובע בשיחה שהתקיימה עימו. מכל הנימוקים דלעיל, מצאה הוועדה שאין תימוכין לתלונותיו של התובע והוועדה דחתה את הערר וקבעה כי אין החמרה בנכותו הן בתחום השמיעה והן בתחום הטנטון.
9.הטנטון הוא הגדרה של מצב סוביקטיבי בו שומע האדם צליל, מספר צלילים או רעשים קבועים או משתנים, ללא כל מקור חיצוני. מאחר ומדובר במצב רפואי שקשה להוכיחו מבחינה רפואית, קיומו או אי קיומו של טנטון נבחן עפ"י תלונות קודמות של הנפגע לרישומים רפואיים קודמים. (ראו דב"ע נז/ 7-0 גנטוס סובחי - המוסד לביטוח לאומי, (לא פורסם) ; דב"ע נז/38-01 יוסף חן - המוסד לביטוח לאומי, עבודה ארצי, כרך לא(2), 48.
10.בעב"ל 1448/02 (עב"ל (ארצי) 1448/02 ד"ר חביב שחאדה - המוסד לביטוח הלאומי, ניתן ביום 24.2.04) דן בית הדין הארצי בשאלת תקפות השימוש במאפייני טנטון לצורך אבחון טנטון. דעת הרוב (כב' השופט פליטמן וסגנית הנשיא כב' השופטת ברק) קבעה כי ועדה רפואית רשאית לקבוע העדר טנטון גם על יסוד בדיקת מאפייני טנטון בלבד והסתמכות על מבחן זה בלבד אינו בבחינת טעות משפטית.
בעב"ל 1448/03 הנ"ל צוטטה חוות דעתו של ד"ר ברקו ומן הראוי להביא את דבריו כמות שהם. כך נקבע:
"עפ"י החלטת האיגוד הישראלי לא.א.ג וכן פורומים בינלאומיים אחרים, כיון שטנטון היא תלונה סוביקטיבית יש לקבלה כמות שהיא, אם היא מלווה כאמור בתשתית שמיעתית תואמת, ללא קשר עם מבחן מאפייני הטנטון או כל מבחן אחר".