פסק דין
פתח דבר
1.מפעל הפיס ביקש לשלב בנקודות המכירה שלו, מכירת "זמן אוויר" למכשירי טלפון סלולרי הפועלים בשיטת תשלום מראש (PrePaid) – פעולה שבה נזקפת לזכותו של מכשיר הטלפון יתרה כספית אצל חברת הסלולר, המאפשרת שימוש בטלפון הסלולרי עד לגובה יתרה זו (להלן: "זמן אוויר"). משכך, פנה מפעל הפיס למספר גופים בבקשה להציע הצעות וביניהם נתבעת 1, שסיפקה מזה שנים למפעל הפיס את המסופונים המשמשים אותו בנקודות המכירה בעסקאות אל מול חברות האשראי. על רקע זה התקשרה הנתבעת 1 בהסכם עם התובעת שהיתה בעלת תוכנה וניסיון במכירת זמן אוויר, ובתוך כך בעלת מתג תקשורת לצורך חיבור מרכז העיבוד של הנתבעת 1 אל חברות הטלפוניה הסלולרית. הנתבעת 1 זכתה במכרז של מפעל הפיס הן להמשך הפעילות במסופונים מול חברות האשראי והן בנושא החיבור לחברות הטלפוניה, ואולם ביטלה את ההסכם עם התובעת בטענה שזו הפרה אותו, ובהמשך לכך התקינה הנתבעת במערכותיה מתג תקשורת עצמאי משלה.
עניינה של התובענה הוא בשאלה אם בדין ביטלה נתבעת 1 את ההסכם, ואם קמה לתובעת הזכות לפיצויי קיום שהיא עותרת להם. בגדר התובענה טוענת התובעת גם לגזל סודות מסחריים; וכן לחבות הנתבעים 2 ו- 3 לגזל הנטען, בתוקף מעמדם ותפקידם בפרשה.
הרקע והעובדות שאינן במחלוקת
2.הנתבעת מס' 1, כספיט מערכות תשלום אוטומטיות בע"מ (להלן: "הנתבעת"), היא חברה המפעילה מערך מסופונים כלל ארצי המאפשר תקשורת בין נקודות מכירה לבין ספקים (להלן: "מסופי כספיט"). העסקאות המבוצעות בנקודת המכירה משודרות באמצעות מסופי כספיט למרכז תקשורת ועיבוד של הנתבעת – Transactions management and communications center המכונה בידי הצדדים "TRAMMS" (להלן: "טראמס"). בטראמס עובר המידע עיבוד ומשודר לספק הרלוונטי, כגון חברת אשראי המספקת אמצעי תשלום. התקשורת בין הטראמס לבין מערכות המחשוב של הספקים השונים נערכת באמצעות דיאלוגים טכניים הנכתבים במיוחד לצורך זה. אחד מלקוחותיה העיקריים של הנתבעת, החל משנת 1993, היה מפעל הפיס, אשר בכ-900 מתחנותיו הותקנו מסופי כספיט; כאשר יצוין שהנתבעת היתה הספקית הבלעדית של מערכת מסופוני כרטיסי האשראי של מפעל הפיס.
נתבע מס' 2, ארן שביט, הוא המנהל ובעל השליטה בנתבעת (להלן: "נתבע 2" או "ארן"). נתבעת מס' 3, שרה שרון, היא מנהלת הפיתוח של הנתבעת (להלן: "נתבעת 3" או "שרה").
התובעת, ר.מ. תקשורת בע"מ (להלן: "התובעת") היא חברת תוכנה המצויה בבעלותו והנהלתו של מרום צפריר (להלן: "מרום").
מרום עסק באמצעות מספר חברות, בהן התובעת, במיזמים שעניינם מכירת כרטיסי טלפון וירטואליים לחשבונות טלפון סלולרי העושים שימוש בתשלום מראש עבור "זמן אוויר" או "זמן שיחה" (PrePaid), בשיטה הידועה בשם הגנרי "Top Up". בשיטת מכירה זו, קו הטלפון הנייד נטען בכסף על פי הוראת מוכר כרטיס החיוב בנקודת המכירה, הנשלחת באופן אלקטרוני לחברת הטלפוניה באמצעות מערכת מיתוג. זאת במובחן משיטה אחרת, שבה נמכר ללקוח כרטיס פיזי ובו קוד להזנה ידנית במכשיר הטלפון של זמן האוויר שנרכש. החל משנת 2001 היתה בידי התובעת מערכת מיתוג הקרויה BWYZ (הוא שם החברה הדרום-אפריקאית שיצרה אותו) או Talkwyz (הוא שם המוצר עצמו); בהמשך פיתחה גם מערכת מיתוג מתוצרת עצמית המיועדת למטרה דומה, הקרויה TOP1. בין חלקי המערכת שבידי התובעת נכלל מתג תקשורת המחבר את מרכז העיבוד של התובעת לנקודות המכירה ולחברת הטלפוניה (להלן: "מתג תקשורת").
בין הנתבעת לבין חברה אחרת בבעלות מרום, ששמה פלאcall, נערכו בשנת 2002 שני הסכמים – האחד, עניינו הקמת מערכת ארצית שבה כרטיסי טלפון וירטואליים יימכרו באמצעות מסופי כספיט (נספח ה לתצהיר נתבע 2); והשני, עניינו מכירת כרטיסי חיוג וירטואליים של חברת פלאפון שיסופקו מפלאcall בידי הנתבעת, באמצעות מרכז השירות הטלפוני שלה (נספח ו לתצהיר נתבע 2).
בראשית שנת 2004 יצא מפעל הפיס במכרז לאספקת פתרון מחשוב כולל לתחנותיו, ובכללו התקנת מסופונים מדגם חדש (להלן: "המכרז"), הכוללים בין השאר רכיב של מכירת כרטיסי חיוג וירטואליים בידי מפעל הפיס.
3.ביום 29/3/04 ערכו הצדדים להליך הסכם לשיתוף פעולה לצורך המכרז, הנושא את הכותרת "מזכר כוונות" (נספח ח לתצהירי התובעת, להלן: "ההסכם"). נקבע בהסכם שהמערכת שתוצע למפעל הפיס תיבנה לפי דרישותיו, באופן בו "שני הצדדים מבינים כי יתכן ומפעל הפיס יבקש להכניס שינויים או תוספות לשיטת העבודה הקיימת, ומסכימים כי יעשו כל שביכולתם להתאים את המערכת לדרישות בזמן סביר ובמחיר סביר" (סעיף 6 להסכם). לצד זאת, נאמר בהסכם כי "כספיט תעשה כל שביכולתה למסד את העבודה השוטפת מול מפעל הפיס על בסיס מתג הפעלה המועדף על ר.מ. תקשורת. מוסכם כי מערכת Talkwyz, הפעילה כיום, תישאר במצב פעילות זמין, עד להחלטה סופית של מפעל הפיס לגבי מתג ההפעלה" (סעיף 2 להסכם). כן נאמר כי "כספיט מתחייבת כי לא תציע כל מתג TOPUP אחר למפעל הפיס" (סעיף 4 להסכם); כי "ר.מ. תקשורת מבינה כי יתכן והצעתה של כספיט לא תתקבל, מפעל הפיס יבחר בספק אחר למתג, ויהיה רשאי לחייב את כספיט לחבר את המערכת שלה למתג הספק האחר" (סעיף 5 להסכם); וכי "היה ויקבל מפעל הפיס את הצעתה של כספיט תהיה ר.מ. תקשורת שותפה לנסוח ההסכם שבין כספיט לפיס" (סעיף 12 להסכם).
אשר לתמורה שתשולם לתובעת – נקבע כי היה ותתקבל ההצעה ותוקם המערכת, בשלוש השנים הראשונות יועבר לה כל הסכום שישלם מפעל הפיס לנתבעת בגין תפעול המערכת ודמי הרישיון, בניכוי 200,000 ש"ח לשנה שיוותרו בידי הנתבעת; והחל מהשנה הרביעית יועברו לה 2/3 מההכנסות השנתיות, בניכוי 50,000 ש"ח נוספים מדי שנה שיוותרו בידי הנתבעת (סעיף 7 להסכם).
4.ביום 4/4/04 הגישה הנתבעת למפעל הפיס הצעה לאספקת מתג תקשורת מול חברות הטלפוניה (נספח ח לתצהיר נתבע 2, להלן: "ההצעה"). בהצעה צוין כי "המתג מבצע את הפעילויות הסטנדרטיות, כפי שהודגמו בפניכם, ופועל זה מספר חודשים עם שלוש החברות ובשיטת Top Up. ההצעה מתבססת על מסמכים מוקדמים שהעברנו לכם, על מצגת שערכנו בפני ההנהלה הבכירה, ועל הדגמה שערכנו בפניכם" (סעיף 1 להצעה). כן צוין בהצעה כי "ידוע לנו כי ברצונכם לשנות מעט משיטות העבודה המופעלות כיום, להוסיף שירותים ואופציות, ולהגדיר דוחות אחרים. אנו מתחייבים כי, כפוף להסכמה על המחיר ולוח הזמנים שידרשו שנויים אלה, נעשה ככל שביכולתנו לישמם" (סעיף 5 להצעה). מועד תחילת הביצוע בהצעה נקבע ליום 1/9/04 ומועד הפעלת מתג התקשורת נקבע ל-60 יום מתום בדיקתו ואישורו לפעולה סדירה (סעיף 3 להצעה).
ביום 18/4/04 ההצעה אושרה ונחתמה בידי נציגי מפעל הפיס, לצד "הצעה מאוחדת למערכת כספיטונים חדשה", קרי: החלפה ושדרוג של המסופונים המותקנים בתחנות הפיס (נספח ט לתצהיר נתבע 2, להלן: "ההצעה המאוחדת"). הצדדים מסכימים כי החלק של מכירת כרטיסי חיוג וירטואליים במחזור הכספי של הפעילות במסופי כספיט שבנקודות המכירה של מפעל הפיס – שבעיקרה היתה מערכת למיכון העסקאות באשראי – היה קטן יחסית.
בהצעה המאוחדת נאמר בסעיף 2.4, שעניינו "תוספת PrePaid" למסופי כספיט:
"המערכת המורחבת מתאימה לחיבור למתג תשלום PrePaid של חברות התקשורת, זה המוצע על ידי כספיט בהצעה מקבילה, או כל מתג אחר, ובתנאי שיעבוד בפרוטוקול התקשורת הקיים (כפרוטוקול [צ"ל: הפרוטוקול – ע.ב.] הקיים בין מרכז כספיט לבין המתג ימסר למפעל הפיס, לפי דרישה, לצורך בדיקת ספקי מתג אפשריים).
המערכת תכלול, בין היתר, את התכונות הבאות (בכפוף ליכולתו של המתג הנבחר לתמוך בהן):
-תמיכה במכירה של "כרטיסים דיגיטאליים" של כל חברות הסלולאר.
-העברת נתונים בזמן אמיתי למערכת PrePaid שתיבחר ע"י המפעל. נתונים אלה יכללו, בין היתר: זיהוי נקודת מכירה, תאריך, שעה, זיהוי המפעיל הסלולארי, מס' טלפון, סכום כסף.