אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> פש"ר 26951-04-14 תומר גרופ בע"מ נ' בוגין ואח'

פש"ר 26951-04-14 תומר גרופ בע"מ נ' בוגין ואח'

תאריך פרסום : 03/11/2016 | גרסת הדפסה

פש"ר
בית המשפט המחוזי תל אביב - יפו
26951-04-14
22/02/2016
בפני סגן הנשיאה:
איתן אורנשטיין

- נגד -
החייב:
ניב (בנימין) בוגין
עו"ד אורי חורש
עו"ד אביחי נ. ורדי- המנהל המיוחד לנכסי החייב
המשיבה:
1. הפניקס חברה לביטוח בע"מ
2. מדינת ישראל-משרד האוצר הממונה על שוק ההון ביטוח וחיסכון

עו"ד אריאלי
עו"ד ארז שטיינברג-פרקליטות מחוז ת"א-אזרחי
פסק דין
 
  1. כללי

    השאלה מושא פסק דיני הינה האם זכאית מבטחת לעכב ולקזז כספי מבוטח פושט רגל שמופקדים בידה בפוליסת ביטוח חיים ברכיב "חיסכון" ומשמשים להבטחת פירעונה של הלוואה שניתנה לו על ידה, או שמא הכספים שייכים לעמית או לנושיו.

     

    ההכרעה ניתנת במסגרת בקשה שהגיש עו"ד ורדי המשמש כמנהל מיוחד לנכסי החייב, ניב בוגין (להלן: "החייב") שנגדו הוגשה בקשה לכינוס נכסים ופשיטת רגל, להורות לחברת "הפניקס חברה לביטוח בע"מ" (להלן: "המשיבה") להעביר לקופת הכינוס את הכספים שהמשיבה קיזזה לטעמו שלא כדין מכספי פוליסת ביטוח חיים של החייב.

     

  2. רקע

    ביום 27.4.2014 ניתן לחייב צו כינוס נכסים זמני ועו"ד אביחי ורדי מונה ככונס נכסים זמני. בהמשך, ביום 15.7.2014 מונה עו"ד ורדי כמנהל מיוחד (להלן: "המנהל המיוחד").

     

    לחייב פוליסת ביטוח חיים הכוללת רכיב חיסכון (להלן: "הפוליסה") ואשר נכללת בהגדרת "קופת גמל" (קופת ביטוח) בהתאם לחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל), התשס"ה-2005 (להלן: "חוק קופות גמל").

     

    ביום 1.6.2014 הגיש המנהל המיוחד בקשה בהסכמת החייב לפדיון הכספים בפוליסה והעברתם לקופת הכינוס. לאחר שהבקשה אושרה על ידי בית המשפט פנה המנהל המיוחד למשיבה בדרישה להעברת כספי הפוליסה לידיו, אולם המשיבה התנגדה לכך תוך שטענה בין היתר שהכספים משמשים בטוחה לפירעון הלוואה בסך כ-115,000 ₪ שנתנה המשיבה לחייב בחודש יוני 2010, דהיינו עובר להליכי חדלות הפירעון (להלן: "ההלוואה"). לפיכך טוענת המשיבה שיש לה עדיפות להיפרע מכספים אלה על פני נושיו האחרים של החייב.

     

    המנהל המיוחד סבר אחרת ומשכך הגיש בקשה למתן צו עשה שלפיו על המשיבה להעביר את כספי הפוליסה לקופת הכינוס וסמוך לאחר מכן העבירה המשיבה לכנ"ר את כספי הפוליסה ובקיזוז סך של כ-37,500 ₪ בגין יתרת חוב ההלוואה. מכאן הבקשה שלפניי.

     

  3. הבקשה

    המנהל המיוחד טען בתחילה שהוא לא קיבל את מסמכי ההלוואה וכי המשיבה לא הציגה כל אסמכתא בדבר ההלוואה הנטענת. לכן נטען שאין לקבל את טענת הקיזוז בהעדר ראיות לכך שההלוואה אכן ניתנה לחייב, נסיבות הינתנה ככל שניתנה, לרבות מועד מתן ההלוואה. עוד טוען המנהל המיוחד שהמשיבה לא הגישה תביעת חוב ולכן לא עומדת לה זכות קיזוז לפי סעיף 74 לפקודת פשיטת הרגל [נוסח חדש], תש"ם-1980 (להלן: "פקודת פשיטת הרגל"). מכל האמור לעיל, סבור המנהל המיוחד שהמשיבה אינה רשאית להעדיף את עצמה על פני יתר נושי החייב ויש להורות לה להעביר את כספי ההלוואה שמומשו על ידה לקופת הכינוס.

     

  4. תגובת המשיבה

    לטענת המשיבה עומדות לה מספר עילות שמוכרות בדין לנכות מכספי הפוליסה את יתרת ההלוואה ובין אלה קיום משכון לפי חוק המשכון, התשכ"ז-1967 (להלן: "חוק המשכון"), שכן בסעיף ה' להסכם ההלוואה הסכימו הצדדים שההלוואה ניתנת כנגד שעבוד ומשכון הפוליסה וזאת להבטחת פירעון ההלוואה. לחלופין, טוענת המשיבה שסעיף זה בהסכם ההלוואה מעניק לה זכות לקיזוז כספי הפוליסה במקרה שהחייב לא יעמוד בפירעון חוב ההלוואה וזאת לפי סעיף 53(א) לחוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג-1973 המעניק למוסד פיננסי זכות לקזז זכויות הדדיות בינו לבין הלקוח וכן לפי סעיף 74 לפקודת פשיטת הרגל. בהקשר זה טוענת המשיבה שכל עוד מחזיק החייב ביתרת זכות בפוליסה שמנוהלת על-ידה ובמקביל קיימת יתרת חובה בהלוואה שנטל הימנה, אזי המדובר באשראי הדדי בין הצדדים שניתן לקיזוז ומקל וחומר לאחר שהמשיבה נתנה את ההלוואה לחייב בהסתמך על הכספים שנמצאים בפוליסה. עוד טוענת המשיבה שקיימת לה זכות עכבון על כספי הפוליסה המהווה ערובה להבטחת פירעון חוב ההלוואה. לאור מכלול הטענות האמורות, סבורה המשיבה כי יש לראותה במעמד של נושה מובטח אף מבלי שנתקיימו תנאי היסוד שנדרשים בדרך כלל לקיומה של בטוחה, כגון דרישת הרישום.

     

  5. תשובת המנהל המיוחד

    לאחר שמסמכי ההלוואה צורפו לתגובת המשיבה ניתנה תשובת המנהל המיוחד לגופם של דברים. המנהל המיוחד סבור שהמקור החוקי למתן ההלוואה דנן הינו סעיף 25 לחוק קופות גמל, אשר משקף את רצון המחוקק לעגן בחוק הוראות סוציאליות הקובעות שזכויות עמית בקופת גמל אינן ניתנות להעברה או שעבוד וזאת על מנת להגן על כספי עמיתים בגיל הפרישה. המנהל המיוחד סבור שקבלת עמדת המשיבה בדבר קיומה של זכות עכבון תאיין את כוונת המחוקק מושא סעיף זה ולכן הגם שהסעיף אינו שולל באורח מפורש את זכות העכבון, לדידו יש לקבוע שזכות זו אינה עומדת למשיבה ומשכך היא לא הייתה רשאית לקזז את יתרת חוב ההלוואה מכספי הפוליסה.

     

  6. תגובת הכנ"ר 

    הכונס הרשמי סבור שיש להעדיף את עמדת המשיבה ולדחות את בקשת המנהל המיוחד. הכנ"ר מפנה לסעיף ה' להסכם ההלוואה שתומך בגרסת המשיבה שלפיה ההלוואה ניתנה לחייב כנגד שיעבוד משכון או עכבון כספי הפוליסה הצוברים לזכות החייב אצל המשיבה. משכך, אף אם תתקבל טענת המנהל המיוחד שלפיה קיים איסור לשעבד זכויות עמית בקופת גמל לפי סעיף 25 לחוק קופות גמל, דומה שעדיין עומדת למשיבה זכות עכבון ובהיעדר הלכה מפורשת הקובעת אחרת סבור הכנ"ר שלא ניתן לשלול זכות מהותית זו מהמשיבה.

     

  7. ביום 8.6.15 נערך דיון בנוכחות הצדדים הרלוונטיים בבקשה. הצדדים חזרו על טיעוניהם והשיבו לשאלות בית המשפט. לאחר ששמעתי את טיעוני הצדדים התרשמתי שלהחלטה בבקשה דנן עשויה להיות השלכה על מקרים נוספים המובאים לפתחם של בתי המשפט ולכן אפשרתי לצדדים להשלים את טיעוניהם בכתב.

     

  8. השלמת טיעוני הצדדים

    המשיבה סבורה שסעיף 25 לחוק קופות גמל אשר מורה כי זכויות עמית בקופת גמל אינן ניתנות להעברה או לשעבוד אינו חל במקרה שכל הצדדים הנוגעים בדבר מביעים את הסכמתם לרישום המשכון, ודוק. לטענת המשיבה פרשנות המנהל המיוחד לסעיף זה שוללת מניה וביה גם את העברת כספי הפוליסה לטובת קופת הנשייה, שהרי לגישת המנהל המיוחד הם נועדו לשמש את החייב בהגיעו לגיל פרישה. לטענת המשיבה פרשנות זו אף אינה עולה בקנה אחד עם הוראות החוק שלפיהן רשאי מבוטח לפדות את הכספים גם בטרם הגיע מועד הזכאות ותוך חובת ניכוי מס בשיעור של 35% מהכספים. עוד סבורה המשיבה שהעדר יכולת למשכן את הפוליסה תסב נזק למבוטח עצמו שלא יוכל לקבל אשראי לצרכיו כנגד שעבוד הפוליסה.

     

    המשיבה מפנה בין היתר להוראות חוק נוספות כדלקמן: סעיף 85 לפקודת פשיטת הרגל שקובע כי נאמן בפשיטת רגל לא יפדה כספים המגיעים לחייב מכוח חברותו בקופת גמל אלא באישור בית המשפט וכאשר עסקינן בכספים למטרת קצבה רשאי בית המשפט רשאי להורות על פדיון הכספים האמורים רק לאחר מועד תשלומם שבמקרה דנן טרם הגיע; סעיף 48 לחוק חוזה הביטוח, התשמ"א-1981 שבו נקבע שהמשיבה רשאית להעניק הלוואות ולרשום משכון וכן לתקנה 8 לתקנות הפיקוח על שירותים פיננסיים (ביטוח) (דרכי השקעת ההון והקרנות של מבטח וניהול התחייבויות), התשס"א-2001; תקנה 16 לתקנות הפיקוח על השירותים הפיננסיים (קופות גמל) (כללי השקעה החלים על גופים מוסדיים), התשע"ב-2012 (להלן: "תקנות קופות גמל") כמקור למתן הלוואה כנגד שעבוד.

     

    באשר לזכות העכבון מפנה המשיבה לסעיף ה' להסכם ההלוואה שקובע שלמשיבה זכות עכבון חוזית המעניקה לה מעמד של נושה מובטח. המשיבה מפנה גם לסעיף 20 לחוק המשכון שלפיו היא רשאית לממש את הכספים בפוליסה במסגרת זכות העכבון וזאת באותו אופן שיכול היה לעשות המבוטח.

     

    המנהל המיוחד סבור לעומתה שאין לה זכות שיעבוד ולכל היותר עסקינן בזכות חוזית להגשת תביעת חוב. בנוסף מפנה המנהל המיוחד להוראות חוק ספציפיות שלדידו תומכות בתכלית הסוציאלית של סעיף 25 לחוק קופות גמל, קרי הגנה על כספי קצבה, עידוד חיסכון לעת זקנה והבטחת זכות קיום בכבוד לאחר גיל פרישה, אשר שוללת לדעתו את זכות העכבון של המשיבה. יובהר כי המנהל המיוחד אינו חולק על זכותה של המשיבה ליתן הלוואות בכפוף לשעבוד נכסים חיצוניים של החייב אולם לדידו אין למשיבה כל זכות בכספי התגמולים, לרבות זכות עכבון, וזאת לאור סעיף 25 לחוק קופות גמל שהינו דין ספציפי המתייחס לשעבוד קופות גמל להבדיל מהדין הכללי שעליו נסמכת המשיבה. בנוסף מפנה המנהל המיוחד לכך שההלוואה ניתנה עובר לפרסום תקנות קופות גמל ומשכך לטענתו ההלוואה דנן המובטחת בשעבוד נעשתה בניגוד לדין.

     

    באשר לטענת הקיזוז שהעלתה המשיבה מפנה המנהל המיוחד לפסיקה שלפיה יש לפרש את התנאים המוקדמים להפעלת זכות הקיזוז בפירוק על דרך הצמצום, ובין היתר נטען שהמועד הקובע לקיום "העסקיים ההדדיים" כקבוע בסעיף 74(ד) לפקודת פשיטת הרגל הוא מועד צו הכינוס, כאשר במועד צו הכינוס החייב טרם הגיע לגיל פרישה ולא היה רשאי למשוך את כספי הביטוח, ומשכך אף המשיבה אינה יכולה לממש את הכספים במקומו.

     

  9. לאחר הגשת כתבי הטענות המשלימים הוריתי ביום 29.7.15 על קבלת עמדת איגוד חברות הביטוח בישראל (להלן: "האיגוד") וכן עמדת הממונה של שוק ההון, ביטוח וחסכון במשרד האוצר (להלן: "הממונה").

     

  10. עמדת איגוד חברות הביטוח בישראל 

    האיגוד סבור שיש לדחות את הבקשה, וזאת בין היתר לאור סעיף 85(1א) לפקודת פשיטת הרגל שלפיו בית המשפט אינו רשאי להורות על העברת כספים המופקדים בקופת גמל למטרת קצבה לידי נאמן, כך שלדידו פדיון הכספים האמורים לבקשת החייב לא נעשה מכוח דיני פשיטת רגל אלא מכוח זכותו החוזית של המבוטח לפירעון מוקדם של הכספים, קרי "משיכה שלא כדין" בכפוף לתשלום מס בשיעור של 35%. כלומר האיגוד סבור שכל עוד הכספים נמצאים בידי חברת הביטוח עסקינן בנכס שאינו נמנה על מסת הנכסים הניתנים לחלוקה בין הנושים, ולפיכך המשיבה הייתה רשאית לנכות את יתרת ההלוואה. בנוסף ולפי לשון סעיף 85(1א) לפקודת פשיטת הרגל, סבור האיגוד שהבקשה דנן מקדימה את זמנה שכן החייב טרם הוכרז פושט רגל והמנהל המיוחד לא מונה כנאמן ועל כן אין הוא זכאי לממש את כספי הפוליסה.

     

    בנוסף, מפנה האיגוד לתקנה 30 לתקנות מס הכנסה (כללים לאישור וניהול קופות גמל), תשכ"ד-1964 (להלן: "תקנות מס הכנסה") ולתקנה 16 לתקנות קופות גמל שלפיהן הנכס שבידי החייב הוא רק יתרת הכספים המופקדים בקופת הגמל, קרי בניכוי יתרת ההלוואה.

     

    באשר לזכות הקיזוז מפנה האיגוד לזכות המבטח לקזז את יתרת ההלוואה מהכספים המופקדים אצלו לפי סעיף 74 לפקודת פשיטת הרגל וזאת מהטעמים הבאים: ראשית, התחייבות החייב להחזיר את ההלוואה ניתנה עובר למתן צו כינוס. שנית, בכל עת היה זכאי החייב לבצע "משיכה שלא כדין". שלישית, סעיף 74 לפקודת פשיטת הרגל אינו מחייב את ביצוע הקיזוז במועד צו הכינוס. רביעית, הכספים הופקדו בקופת הגמל עובר למועד צו הכינוס. בנוסף, האיגוד סבור כי כאשר עסקינן בחייב בפשיטת רגל אזי אין תחולה לסעיף 25 לחוק קופות גמל לעניין זכות הקיזוז שכן הדין הספציפי הרלוונטי הוא סעיף 74 לפקודת פשיטת הרגל, אשר גובר על הדין הכללי. זאת ועוד; ככל שסעיף 25 לחוק קופות הגמל היה חל בנסיבות דנן הוא היה מונע גם את העברת הכספים למנהל המיוחד. האיגוד מפנה נסמך גם על עמדת היועץ המשפטי לממשלה שהוגשה לבית המשפט העליון בע"א 3769/12 מגדל חברה לביטוח בע"מ נ' רעות אלקטרוניקה ורכיבים בע"מ (בהסדר נושים) ואח' (להלן: "עניין רעות אלקטרוניקה"). יצוין שהערעור בעניין רעות אלקטרוניקה התקבל חלקית בהסכמה ולכן אינו מהווה תקדים מחייב אך מעמדת היועץ המשפטי לממשלה עולה שאין תחולה לסעיף 25 לחוק קופות הגמל בנסיבות שבהן עסקינן.

     

    האיגוד תומך בעמדת המשיבה שלפיה היא הייתה רשאית לשעבד את הכספים המצויים בקופת הגמל להבטחת ההלוואה שנתנה לחייב וזאת בהתאם לתקנה 47 לתקנות מס הכנסה שלא בוטלה במסגרת תיקון 3 לתקנות מס הכנסה ושלפיה ניתן לשעבד פוליסה כערובה ובאופן המתיישב עם סעיף 25(א)(3) לחוק קופות גמל המאפשר שעבוד זכויות עמית בקופות גמל ככל ששעבוד זה נעשה "בהתאם להוראות שקבע השר".

     

    בנוסף לאמור לעיל סבור האיגוד שלחברת ביטוח קיימת ככלל זכות עיכבון בגובה יתרת ההלוואה מתוך הכספים המצויים בחשבון העמית פושט הרגל בקופת הגמל, כך שהמשיבה דנן רשאית הייתה לעכב את יתרת ההלוואה בידיה.

     

  11. עמדת הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון במשרד האוצר

    הממונה מפנה לתקנה 16 לתקנות קופת גמל שלפיה משקיע מוסדי רשאי ליתן הלוואה למבוטח או לעמית וכי בעת דרישת ערך הפדיון או הכספים העומדים לזכות המבוטח בקופת גמל יש להעמיד את היתרה למבוטח, דהיינו להעביר למבוטח את כספי הפוליסה בניכוי ההלוואות שניתנו לו. משכך, עמדת הממונה היא שמרגע שבעל תפקיד שמונה לעמית פושט רגל מגיש בקשה לפדיון כספי קופת הגמל של החייב לטובת נושיו, יש לראות בבעל התפקיד כחליפו של העמית לפי תקנה 16(ב) לתקנות קופות גמל ואין הוא יכול לתפוס אלא את הנכסים שיש לחייב ולא יותר מכך, קרי את היתרה העומדת לזכותו בניכוי ההלוואות. ביישום למקרה דנן, סבורה הממונה כי המשיבה הייתה רשאית לנכות את יתרת ההלוואה מכספי החייב.

     

    באשר לשאלת פרשנות סעיף 16 לתקנות קופת הגמל לאור סעיף 74 לפקודת פשיטת הרגל מפנה הממונה לעמדת היועץ המשפטי לממשלה בעניין רעות אלקטרוניקה. אמנם, עניין זה טרם הוכרע על ידי בית המשפט העליון אך הממונה מצטרפת לאמור בעמדת היועץ המשפטי לממשלה ולפיה זכות הקיזוז קמה למשיבה בין מכוחה של תקנה 16 לתקנות קופות גמל ובין מכוחו של סעיף 74 לפקודת פשיטת הרגל.

     

  12. השאלה העומדת להכרעה הינה האם חברת ביטוח שבידה כספי קופת גמל של החייב שאת פדיונם המוקדם מבקש החייב לקבל באמצעות ובהסכמת בעל תפקיד שמונה לנכסיו, רשאית לעכב ולקזז מכספי קופת הגמל יתרת הלוואות שנטל ממנה החייב כנגד שעבוד כספי קופת הגמל.

     

     

  13. פסיקת בתי המשפט המחוזיים בסוגיה

    בפסיקת בתי המשפט המחוזיים שדנו בסוגיה לא הסתמנה עמדה אחידה וכאמור אין הכרעה עניינית בנושא של בית המשפט העליון שכן בעניין רעות אלקטרוניקה הושג הסדר. למען השלמות אסקור בקצרה את קשת הפסיקות שניתנו בבתי המשפט שנדרשו לסוגיה:

     

    בפר"ק (חיפה) 14112-01-09 רעות אלקטרוניקה ורכיבים בע"מ (בהסדר נושים) נ' מגדל חברה לביטוח בע"מ (פורסם בנבו, 19.3.2012) נקבע (כב' השופט זרנקין) כי חובם של החייבים למשיבה לא היה קיים עובר למועד הקובע, והוא נוצר רק בעקבות הסדר הנושים. משכך, חיוב שנוצר לאחר תחילת הקפאת ההליכים אינו יכול להקים למשיבה זכות קיזוז.

     

    (פש"ר (ב"ש) 45719-05-11 יצחק אליסיאן פסגות קופות גמל בע"מ (פורסם בנבו, 18.10.12) (להלן: "עניין אליסיאן") הוחלט (כב' השופט חזק) כי לטובת המשיבה עומדים הן זכות הקיזוז והן זכות העיכבון על כספי ההלוואה שנטל החייב, ומשכך המשיבה רשאית להמשיך להחזיק בכספים שניכתה מכספי החייב. ואולם, בית המשפט הביע ספק אם ניתן היה לעשות שימוש בתקנה 30 (ג) לתקנות מס הכנסה לצורך העברת הכספים למשיבה.

     

    בפש"ר (מרכז) 42935-01-12 רול נ' עו"ד מולאור, מנהל מיוחד (06.07.2014) (להלן: "עניין מולאור") הוחלט (כב' השופטת וינברג-נוטוביץ) שהפניקס חברה לביטוח בע"מ לא הייתה רשאית לשעבד לטובתה את פוליסות הביטוח של החייבים וזאת לאור סעיף 25 לחוק קופות גמל, ולפיכך אין בידי המבקשת משכון תקף. בנוסף, נקבע שהמבקשת לא הייתה רשאית להפעיל את זכות הקיזוז שכן לא התקיים התנאי שלפיו המועד הקובע לקיום "העסקים ההדדיים" הוא מועד צו הכינוס, ולאחר שנקבע כי במועד צו הכינוס לא התקיימו התנאים המאפשרים לחייבים לפרוע את הפוליסות פרעון מוקדם. חרף האמור, בית המשפט הכיר בזכות העכבון של המבקשת המעניקה לה מעמד של נושה מובטח וקבע כי הסכמת החייבים, הנושים והמנהלים המיוחדים לפדיון מוקדם של הכספים במסגרת הסדר נושים מקימה למבקשת זכות לפרוע את חובה מהכספים המעוכבים.

     

    בפש"ר (ת"א) 726-12-11 בסלי נ' כונס הנכסים הרשמי תל אביב (פורסם בנבו, 27.8.2014) (להלן: "עניין בסלי") נדחתה (כב' השופטת אברהמי) בקשת מבטחת, מגדל חברה לביטוח בע"מ, לקיזוז כספי פוליסת ביטוח חיים של החייב. בית המשפט קבע שהמבטחת לא עמדה בנטל להוכיח קיומו של שעבוד בכספים; טענת עכבון אינה מקנה למבטחת את הזכות לפדות את הכספים; המבטחת לא ביססה את זכותה לקיזוז הכספים לפי סעיף 74 לפקודת פשיטת הרגל.

     

    בפש"ר (ת"א) 9804-08-14** נ' כונס נכסים רשמי (פורסם בנבו, 11.12.2014) (להלן: "עניין **") הוחלט (כב' השופטת פלינר) כי בנק מזרחי טפחות בע"מ הינו נושה מובטח בכספי פיקדונות וחיסכון של החייב והוא רשאי לחלט את הכספים הן בשל קיומו של משכון, הן בשל זכות הקיזוז והן מכוח זכות עכבון.

     

    פש"ר (ת"א) 1628-07 אילן מוריאנו, עו"ד (נאמן) נ' כלל חברה לביטוח בע"מ (פורסם בנבו, 03.08.2015) נקבע (כב' השופט חסדאי) ששעבוד הכספים על ידי כלל חברה לביטוח בע"מ נעשה שלא כדין ואין להכיר בתוקפו. בנוסף, הואיל וההלוואה נחתמה לאחר צו הכינוס קבע בית המשפט כי אף אם היה משתכלל משכון לא היה לו תוקף מכוח דיני פשיטת הרגל וכן לאור הוראות חוק קופות גמל האוסר על שעבוד זכויות עמית בקופת גמל. באשר לזכות העיכבון נקבע שהמשיבה פעלה למימוש הכספים על דעת עצמה בעוד שזכות עיכבון מקנה למחזיק בנכס את הזכות לעכבו בלבד ואין היא מקימה זכות מימוש.

     

    בפש"ר (ת"א) 6626-09-14 נופר עדי נ' כונס הנכסים הרשמי תל אביב (פורסם בנבו, 3.1.16) (להלן: "עניין עדי") נקבע (כב' השופטת פלינר) כי למבקשת זכות עכבון ביחס לכספים המצויים בפוליסת הביטוח של החייבת, המעניקה לה מעמד של נושה מובטח, ומשכך היא זכאית לפעול למימוש ערכי הפדיון מכוח ההסכמה שבין החייבת לבין המנהל המיוחד על העמדת הפוליסה לפירעון מוקדם.

     

    דיון והכרעה

     

    14.לאחר שעיינתי בכתבי הטענות בבקשה לרבות בעמדות הכנ"ר, האיגוד והממונה, ולאחר שבחנתי את הפסיקה שניתנה בסוגיה וכן נתתי דעתי להוראות הדין סבורני כי דין הבקשה שלפניי להידחות וכי למשיבה זכות לנכות את יתרת ההלוואה מכספי הפדיון שהעבירה לקופת הנשייה. אפרט את טעמיי לכך.

     

    15.סעיף 3(א) לחוק המשכון קובע כי משכון נוצר בהסכם בין החייב לנושה. במקרה דנן אין חולק שהחייב נטל מהמשיבה הלוואה תוך שעבוד פוליסת ביטוח החיים המהווה "קופת גמל", וכעולה מפורשות הן מכותרת מסמך ההלוואה: "בקשה והסכם לקבלת הלוואה כנגד פוליסת ביטוח חיים" והן מסעיף ה' להסכם ההלוואה שכותרתו "שעבוד ומשכון" ואשר לפיו חתימת החייב על הסכם זה כמוה גם כחתימה על הסכם שעבוד ומשכון לכל דבר ועניין. מסמכי ההלוואה נחתמו על ידי החייב ביום 28.6.10, כ-4 שנים עובר למתן צו הכינוס הזמני, דהיינו במועד שבו לא הייתה כל מניעה בידי החייב ליטול הלוואה כנגד שעבוד ומשכון הפוליסה וזאת להבטחת פירעון ההלוואה. בנוסף, בהתאם להוראות סעיפים 3 ו-4(2) לחוק המשכון עסקינן בנכס נד אשר מופקד אצל המשיבה ומשכך אין צורך ברישום המשכון (ראה: עניין **; עניין בסלי) ומשכך לפנינו לכאורה שעבוד תקף.

     

    סעיף 25(א) לחוק קופות גמל מורה כי:

    "(א) זכויות עמית בקופת גמל אינן ניתנות להעברה לאחר או לשעבוד, למעט העברה או שעבוד כמפורט להלן:

    (1) שעבוד של זכויות עמית בקופת גמל לתגמולים או בקרן השתלמות, הנעשה לאחר המועד שבו זכאי העמית למשוך את הכספים מהקופה לפי הוראות סעיף 23;

    (2) העברת כספים לנושה במסגרת מימוש שעבוד שנעשה לטובתו לפי הוראות פסקה (1), ויראו מימוש שעבוד כאמור כמשיכת כספים בידי העמית לפי הוראות סעיף 23;

    (3) העברה או שעבוד אחרים הנעשים בהתאם להוראות שקבע השר, באישור ועדת הכספים, בכפוף להוראות כל דין".

     

    המנהל המיוחד סבור כי סעיף זה שולל שעבוד כספי קופת הגמל והעברתם לידי המשיבה שכן הם נועדו לשמש את החייב בהגיעו לגיל פרישה, ומשכך עסקינן בשעבוד בטל. לעומת זאת, המשיבה סבורה שהפרשנות האמורה שוללת גם את העברת הכספים לקופת הכינוס, ונזכיר שכספי קופת הגמל הועברו לקופת הנשייה לבקשת המנהל המיוחד ובהסכמת החייב.

     

    לטעמי אין בסעיף 25 לחוק קופות גמל כדי למנוע ממבוטח או עמית סולבנטי להסכים לשעבוד הכספים כנגד קבלת הלוואה הדרושה לו ובכפוף להוראות הדין, לרבות הסכמת החייב באורח מפורש לשעבוד קופת הגמל כפי שנעשה במקרה שלפניי. צודק המנהל המיוחד כי מדובר בסעיף בעל תכלית סוציאלית המבקש להבטיח את הזכות למחייה בכבוד לעת זקנה. יחד עם זאת, וכעולה מעמדת המשיבה ומעמדות האיגוד והממונה, סעיף זה אינו שולל מהעמית לבצע משיכה של הכספים עוד בטרם גיל פרישה, בהתאם לסעיפים 23(ב)(1) לחוק קופות גמל ותקנה 34(ד) לתקנות מס הכנסה, ודוק. בקשת המנהל המיוחד להעברת הכספים לקופת הכינוס מבוססת על בקשת החייב למשיכה כאמור של הכספים, כאשר בקשות מסוג זה מוגשות כדבר שבשגרה בהליכי פשיטת רגל לצורך פירעון מקסימאלי של החובות, אישור הסדרי נושים וקבלת צו הפטר, כך שקבלת פרשנות המנהל המיוחד תפגע הן בחייבים שמבקשים לפרוע את חובם ולפתוח דף חדש בחייהם, הן בנושים של החייבים שלא יוכלו להיפרע מכספים אלה והן בציבור בכללותו לרבות מבוטחים סולבנטיים המבקשים לקבל אשראי כנגד שעבוד קופות גמל. בנסיבות האמורות, לא ראיתי לקבל את טענת המיוחד שלפיה השעבוד שלפניי אינו כדין.

     

    16.נציין עוד כי קבלת עמדת המנהל המיוחד תיפגע בציבור גדול של חוסכים אשר יבקשו לקבל מימון כנגד כספים שלהם שמופקדים בידי חברות ביטוח, דבר שיקשה על אותו ציבור לקבל כספים, יחייב אותם לפנות למקורות אחרים להשגת אשראי בריביות גבוהות בהעדר בטוחות ותוך פגיעה בלתי מידתית.

     

    17.מעבר לאמור; עיקר התכלית שבעמדת המנהל המיוחד מוקשית בעיני ואבהיר. כאמור לעמדת המנהל המיוחד נועדו הכספים לשמש את החייב בהגיעו לגיל פרישה ולכן אין מקום לטעמו לאפשר למבטחת לקבל את הכספים שמשמשים בטוחה להלוואה שנתנה ודוק. הרי המנהל המיוחד אינו מייעד את הכספים האמורים לצרכי החייב בעת פרישה אלא לחלקם כבר עתה לנושיו הרגילים של החייב. משכך אין לחייב כל הנאה בכספים האמורים ובניגוד לעמדת המנהל המיוחד באשר למטרה הסוציאלית שלשמה יש לטעמו למנוע מהמבטחת את קבלת הכספים. בכך נשמטת למעשה הקרקע תחת עמדת המנהל המיוחד.

     

    18.טעם נוסף לקבלת עמדת המשיבה נעוץ בתקנה 16 לתקנות קופות גמל שמורה כי משקיע מוסדי רשאי לתת הלוואה למבוטח או לעמית וככל שהאחרון דורש את תשלום ערך הפדיון שנקבע בפוליסת הביטוח או בקופת הגמל יש לנכות ממנו את יתרת ההלוואות. אמנם, תקנות קופות הגמל פורסמו ביום 7.6.12, כלומר לאחר מתן ההלוואה דנן, אך במועד מתן ההלוואה הדברים היו קבועים בתקנה 30(ג) לתקנות מס הכנסה, שחלקים ממנה הוחלפו לאחר מכן על ידי תקנות קופות גמל.

     

    19.נוסיף ונציין כי אף אם טענת המנהל המיוחד באשר לפרשנות סעיף 25 לחוק קופות גמל הייתה מתקבלת עדיין לא היה בכך כדי למנוע מהמשיבה לקזז את יתרת ההלוואה. נפנה בהקשר זה לסעיף ח' להסכם ההלוואה שבו ניתנה הסכמת החייב לקיזוז יתרת חוב ההלוואה מכספי הפוליסות. בנוסף, נפנה לסעיף 74 לפקודת פשיטת הרגל שלפיו:

     

    "היו אשראי הדדי או חוב הדדי או עסקים הדדיים אחרים תלויים בין חייב שניתן עליו צו כינוס ובין הבא לתבוע חוב מכוח הצו, ייערך לפיהם חשבון על המגיע מכל צד למשנהו, הסכום המגיע מצד אחד יקוזז כנגד המגיע מהצד האחר ויתרת החשבון, ולא יותר, ייתבע או ישולם, לפי הענין; הוראות סעיף זה לא יזכו אדם בקיזוז כנגד נכסי החייב אם בשעה שנתן אשראי לחייב ידע שהחייב עשה מעשה שאפשר היה להשתמש בו להגשת בקשת פשיטת רגל נגד החייב ביום שהוגשה בקשה שעל פיה הוכרז פושט רגל".

     

    סעיף 74 לפקודת פשיטת הרגל מעמיד מספר דרישות כתנאי להפעלת זכות הקיזוז: קיומו של "אשראי הדדי" או "חוב הדדי" או "עסקים הדדיים אחרים"; החוב המקוזז יהיה בר תביעה; "העסקים" שבהם מדובר יצרו חיובים כספיים, או עשויים להסתיים לגבי כל אחד מהצדדים בחיובים כספיים; המועד הקובע לקיום "העסקים ההדדיים" הוא מועד צו הכינוס; האשראי שניתן על ידי הנושה המבקש להפעיל את זכות הקיזוז נוצר לפני שהנושה ידע על מעשה פשיטת הרגל.

     

    בפסיקה נקבע לא אחת כי לצורך החלת זכות הקיזוז האמורה מוטל על המבקש להוכיח התקיימות תנאי סעיף 74 לפקודה בעניינו (ע"א 2146/06 אריה ברק נ' עו"ד ברוך אבוקרט - מפרק (פורסם בנבו, (18.11.10)). אמנם, תנאים אלו פורשו בפסיקה על דרך הצמצום משום פגיעתו הרבה בעיקרון השוויון בין הנושים אך לאחרונה נקבע בעניין *** בנסיבות הדומות למקרה דנן כי זכות הקיזוז עומדת למשיבה והדברים מקובלים עליי. על ההחלטה בעניין ** הוגש ערעור לבית המשפט העליון, אולם ביום 18.1.16 ניתנה החלטת בית המשפט העליון שלפיה לאחר שמיעת טענות ובהמלצת בית המשפט חזר בו המערער מהערעור וזה האחרון נמחק בלא צו להוצאות (ע"א 644/15**  נ' בנק מזרחי טפחות סניף חולון (פורסם בנבו, 18.01.2016)).

     

    עוד נציין כי גם תקנה 16 לתקנות קופות גמל מקנה למשיבה זכות לקזז את יתרת ההלוואות מכספי הפוליסה.

     

    20.זאת ועוד; בכותרת הסכם ההלוואה צוין שעסקינן ב"הסכם לקבלת הלוואה כנגד פוליסת ביטוח חיים" (ההדגשה אינה במקור –א.א.), קרי, קיימת הסתמכות המשיבה על הכספים הצבורים לזכות החייב. כך אף עולה ממספר סעיפים נוספים שבהסכם כגון ה' ו-ח' שעליהם עמדתי לעיל; סעיף ז' להסכם ההלוואה שלפיו במקרה שבו יינתן לחייב צו כינוס נכסים המשיבה תהיה רשאית לגבות את יתרת החוב בהלוואה על ידי פדיון הפוליסות או בהליך משפטי אחר; סעיף י' שקובע כי במקרה שבו יתרת חוב ההלוואה תעלה על ערך פדיון הפוליסה תהיה המשיבה רשאית לבטל את הפוליסה ולהיפרע ממנה. משכך, סבורני שעסקינן ב"אשראי הדדי" שניתן לקיזוז (עניין אליסיאן).

     

    21.לא זאת אף זאת; נדגיש שההסכם נחתם על ידי החייב זמן רב בטרם מתן צו הכינוס וכך גם באשר לכספים בקופת הגמל שהופקדו טרם חדלות הפירעון. בנוסף וכפי שכבר ציינתי לעיל החייב היה רשאי למשוך את כספי הפוליסה בטרם הגיעו לגיל פרישה כך שאין רלוונטיות לכך שמועד הזכאות לקבלת הכספים טרם הגיע.

     

    22.למען הסר ספק, יובהר שלא התעלמתי מכך שהמשיבה לא הגישה תביעת חוב בגין יתרת חוב ההלוואה. אמנם, מצופה היה מהמשיבה לספק הסבר לאי הגשת תביעת החוב בכתבי טענותיה בבקשה אולם לדאבוני המשיבה לא עשתה כן. חרף האמור, לא ראיתי בנסיבות העניין משקל למחדל האמור וזאת לאחר שהמנהל המיוחד לא טען כי לפנינו חוב שאינו תקף.

     

    23.בנוסף לאמור לעיל, סבורני שעומדת למשיבה זכות עכבון על כספי הפוליסה, דהיינו הזכות לעכב את כספי הפוליסה כערובה עד אשר תסולק יתרת החוב בהלוואה וכאמור בסעיף 11 לחוק המיטלטלין, תשל"א-1971, ודוק. סעיפים 1 ו-20 לפקודת פשיטת הרגל מעניקים לבעל עכבון מעמד של נושה מובטח. אמנם, זכות העכבון אינה מקנה לנושה המחזיק בנכס זכות לפדות את הכספים באופן עצמאי ועיקר פועלה במניעת מימוש הזכויות על ידי החייב או מי מטעמו, אולם יוזכר כי המשיבה מימשה את הכספים רק לאחר שהחייב נתן הסכמתו לפדות את כספי הפוליסה ובטרם העברתם לקופת הכינוס. בנסיבות האמורות, סבורני שמימוש הכספים על ידי המשיבה נעשה כדין וכי יש לראות בבקשת החייב והמנהל המיוחד להעברת הכספים מידי המשיבה משום הסכמה למימוש יתרת החוב מכספי הפוליסה (ראה: עניין עדי; עניין אליסיאן; עניין מולאור; עניין **).

     

    24.ממכלול הטעמים האמורים דין הבקשה להידחות.

     

    בנסיבות העניין, לא ראיתי ליתן צו להוצאות.

     

    המזכירות תשלח את פסק הדין לצדדים.

     

    ניתן היום, י"ג אדר א' תשע"ו, 22 פברואר 2016, בהעדר הצדדים.

     

    Picture 1

     


בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ