פש"ר
בית המשפט המחוזי חיפה
|
14652-07-13
01/01/0001
|
בפני השופטת:
עפרה אטיאס
|
- נגד - |
מבקשים:
אליהו קיסוס
|
משיבים:
כונס נכסים רשמי מחוז חיפה והצפון
|
פסק דין |
זוהי בקשה לסילוק על הסף של הבקשה העיקרית. הטעם לבקשה נעוץ בכך החייב הינו אסיר שהורשע בפלילים בגין עבירות מס. החייב צפוי להשתחרר ביום 27.5.2016 או לחילופין בקיצור שליש ביום 17.10.2015. דבר היותו של החייב במאסר נודע רק בעקבות הגשת בקשתו להפחתת צו התשלומים החודשי. גזר הדין ניתן ביום 30.1.2014 ואלו כתב האישום הוגש ביום 17.7.05, היינו זמן רב לפני הגשת הבקשה.
כנגד החייב הוגשו 26 תביעות חוב בסך של 12,682,254 ₪ מתוכם סך של 2,456,681 ₪ בדין קדימה ע"י מס הכנסה, רשויות מיסוי מקרקעין והמוסד לביטול לאומי בגין חוב מזונות. החייב צבר 5 פיגורים בסך של 1,500 ₪ ואף אינו מגיש דוחות.
החייב טוען כי עצם העובדה שהינו אסיר אין בה להצדיק דחיית בקשתו. החייב מבקש להורות על "הקפאת ההליך" עד לשחרורו.
דין הבקשה לסילוק על הסף של הבקשה להתקבל.
גם אם ככלל, אין מניעה שאסיר יגיש בקשה להכרזתו כפושט רגל, הרי שבמקום בו יימצא כי החייב לא יוכל לנהל את ההליך כראוי, דבר שיפגע בזכויות הנושים, ואף יביא לבזבוז זמן שיפוטי, ראוי לשקול דחיית בקשתו על הסף. כך, למשל, בפש"ר (מחוזי נצ') 16971-05-10 בן חמו נ' כונס הנכסים הרשמי, (פורסם בנבו, 13.2.2011), קבע כב' השופט עאטף עיילבוני כי:
"אין מניעה עקרונית לכך שאסיר המרצה עונש מאסר יפנה לבית המשפט בהליך משפטי ובכלל זה בבקשה למתן צו כינוס נכסים ולהכרזתו כפושט רגל.
יצוין כי אסיר המגיש בקשה למתן צו כינוס נכסים ולהכרזתו כפושט רגל מודע לכך שבסופו של יום, לו תתקבל בקשתו, יחויב בתשלום חודשי אשר ייצבר בקופת הכינוס לטובת נושיו. הואיל ובתקופת המאסר ממילא אין נושיו של האסיר יכולים לנקוט נגדו בהליכי גביה משמעותיים במסגרת תיקי ההוצאה לפועל, והואיל וניתן לנקוט בהליכים לא פחות אפקטיביים במסגרת הליך פשיטת הרגל, יוצא כי טובת הנושים אינה נפגעת מקום בו ניתן לאסיר יומו להגשת בקשה להכרזתו כפושט רגל, ואין בטעם זה, שעניינו טובת הנושים, כדי להצדיק דחיית הבקשה על הסף תוך שלילתה העקרונית של זכות הגישה של אסיר לערכאות.
יחד עם זאת, מקום בו נסיבות העניין מצביעות על כך שאסיר מסוים לא יוכל לנהל את הליך פשיטת הרגל כראוי, דבר שעלול לפגוע ביעילות הדיון ובזכויות של מתדיינים אחרים ולגרום לבזבוז זמן שיפוטי ומערכתי יקר, כי אז ישקול בית המשפט האם יש מקום לאפשר לאותו אסיר, מגיש הבקשה, ניהול הליך פשיטת הרגל בתקופת היותו תחת סורג ובריח.
בנסיבות חריגות, מקום בו ניהול הליך פשיטת רגל יגרום להכבדה יתרה על הקופה הציבורית ולבזבוז כספי ציבור וזמן שיפוטי ומערכתי יקר, אין זה מן הנמנע כי בית המשפט יפעיל שיקול דעתו ויחליט כי אין הצדקה לכך שזכות הגישה לערכאות תגבר על זכויות אחרות, חשובות לא פחות.