אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> פציעה במהלך פעילות חברתית שהתקיימה מחוץ למקום העבודה לא תוכר כפגיעה בעבודה

פציעה במהלך פעילות חברתית שהתקיימה מחוץ למקום העבודה לא תוכר כפגיעה בעבודה

תאריך פרסום : 25/08/2009 | גרסת הדפסה

עב"ל
בית דין ארצי לעבודה
283-09
23/08/2009
בפני השופט:
1. הנשיא סטיב אדלר
2. יגאל פליטמן
3. ורדה וירט-ליבנה


- נגד -
התובע:
אורה בס
עו"ד יצחק אורינג
הנתבע:
המוסד לביטוח לאומי
עו"ד לאה רוזנברג
פסק-דין

השופט יגאל פליטמן

1.        בפנינו ערעור על פסק דינו של בית הדין האזורי לעבודה בחיפה (השופטת עדנה קוטן ונציגי הציבור מר יוסי רוזנטל ומר זועבי עזאלדין; ב"ל 4088/06) בו נדחתה תביעת המערערת להכיר בפגיעה ברגלה שאירעה ביום 10.10.2005 במהלך טיול מחלקתי, כפגיעה בעבודה כמשמעותה בחוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב) התשנ"ה- 1995.

2.        ביום 11.6.2006 דחה המשיב (להלן- המוסד) את תביעתה של המערערת מן הנימוקים הבאים: " מדובר בפעילות חברתית שאורגנה ביוזמת העובדים ובמימון חלקי של העובדים. כמו כן, הפעילות התקיימה מחוץ למקום העבודה ומחוץ לשעות העבודה ולא הוכח שלמעבידך עניין ריאלי בקיומה. בנסיבות אלה, לא נמצא שהפעילות החברתית נילווית לעבודה. על כן לא תחשב כתאונת עבודה."

ההליך בבית הדין האזורי

3.        בית הדין האזורי, לאחר שניתח את חומר הראיות והעדויות שנשמעו בפניו, קבע בפסק דינו את העובדות והמסקנות הבאות:

            א.        המערערת עובדת בבזק החל משנת 1974, כנציגת שירות וטלפנית במחלקת מוקד שירות 166- מחלקת שירות התיקונים של בזק (להלן- המחלקה). העבודה במחלקה מתבצעת במשמרות.

            ב.         התובעת עבדה בימים א',ב',ג'  החל משעה 7.00 ועד שעה 15.30.  בימים ד', ה' היא עבדה החל משעה 12:00 ועד שעה 20:00. 

             ג.         ביום הטיול, 10.10.05, עבדה התובעת במשמרת בוקר.

            ד.         האוטובוס אשר הסיע את המטיילים יצא לדרך בשעה 15:30, כלומר-לאחר שעות העבודה.

            ה.        הטיול לא היה על חשבון ימי החופשה של העובדים, ולעובדים לא שולם שכר עבור שעות הטיול. בית הדין האזורי ציין לעניין זה, כי מהראיות שהוצגו בפניו לעניין זה עולה כי המערערת עבדה באותו יום משמרת מלאה, ולא החסירה שעות בשל הטיול. לפיכך קבע, כי לא מצא כל ראיה התומכת בטענת המערערת לפיה החתימה את כרטיס הנוכחות כבר בשעה 15:00 באותו היום, וקיבלה שכר גם עבור מחצית השעה החסרה.

             ו.         העובדים הורשו לצרף לטיול בני משפחה.

             ז.         הטיול יועד לעובדי המחלקה בלבד, ולא הורשו להשתתף בו עובדים אחרים של בזק.

            ח.        באשר למסלול הטיול, מטרתו והיוזמה לעריכתו, קיבל בית הדין האזורי את עדותו של מר שמואל גביזון, שהיה מנהל המחלקה בתקופה הרלבנטית (להלן- מר גביזון), לפיה "... הרעיון עלה מן העובדים שהיו מעוניינים לבקר בקברי צדיקים לפני יום כיפור ולקבל ברכה וגם יום שיכול לשמש לגיבוש המחלקה... במחלקה היה צוות ממונה על תרבות, בן 3 אנשים. הצוות בא אלי והם ישבו איתי, הייתי מנהל מחלקה, ממונה על הכל. העובדים באו וביקשו לצאת לטיול... מדובר בטיול פרטי של המחלקה. זה היה המשך של הרבה טיולים שעשינו במחלקה לגיבוש".

            ט.      לא הייתה חובת השתתפות בטיול. לעניין זה קבע בית הדין האזורי כך: "עובדים שהיו משובצים לעבודה במשמרת בוקר ולא יצאו לטיול, שובצו לעבודה באותו יום במשמרת הצהריים, החל מן השעה 11.00 עד 19.00 והחליפו את חבריהם אשר ביקשו לצאת לטיול, כמתחייב במקום עבודה המעניק שירותים לציבור "סביב השעון". טענת התובעת, כי העובדה שהעובדים הנותרים, אשר לא השתתפו בטיול, התבקשו להחליף את חבריהם שהשתתפו בו ושובצו לעבודה במשמרת הצהריים, מעידה  כביכול על כך כי מדובר ב"כפייה" מטעם המעביד להשתתף, שאם לא כן "נענש" העובד הנותר במחלקה- אינה מקובלת עלינו. כאמור, מטבע הדברים, עת מדובר במחלקה הנותנת שירות ציבורי בכל שעות היממה ועת לא כל העובדים מבקשים להשתתף בטיול, אך מצופה כי אלה שאינם יוצאים- יטו שכם ויאיישו את העמדות של העובדים האחרים. אין בכך כל פעולת "ענישה" או "כפייה" ואין ללמוד מכך דבר וחצי דבר על "חובת" השתתפות בטיול אשר נכפתה על העובדים".

             י.         עלות הטיול, שכללה את האוטובוס, המדריך וארוחת הצהריים למטיילים, מומנה מן הקופה הפרטית של המחלקה ועל ידי העובדים, בחלוקה של שני שליש ושליש, בהתאמה, כדלקמן:  העובדים שילמו כל אחד סך של 150 ש"ח במזומן, וקיבלו החזר בסך של 100 ש"ח בצורת תווי קנייה מקופת המחלקה.מר גביזון הבהיר לעניין זה, כי מדובר בתווים אישיים שניתנו לצוות הניהולי של המחלקה כתגמול מכירות, וכי הצוות הניהולי קיבל החלטה משותפת, לפיה יוותר על התווים וכי אלה יופקדו בקופה המחלקתית לשימוש צרכי המחלקה, דוגמת טיולים, מסיבות וגיבושים מחלקתיים.

          יא.       המטיילים יצאו לדרך בשעה 15:30 לכיוון קברי הצדיקים של טבריה. משם המשיכו למסעדה, בה סעדו ארוחת צהרים והמשיכו בדרכם לקברי הצדיקים בצפת. בסביבות השעה 23:00, החליקה המערערת ושברה את רגל ימין. המערערת פונתה על ידי מר גביזון, ברכבו הפרטי, לבית החולים רמב"ם בחיפה, שם נותחה.

4.        לאחר ישיבת ההוכחות ביקשה המערערת לצרף לתיק העתק של כתבה שהתפרסמה בעיתון "ידיעות אחרונות" ביום 14.9.2008, לפיה, לכאורה, הופעל לחץ של וועד עובדי חברת בזק על העובדים להתפקד למפלגה מסוימת (להלן- הכתבה). לטענתה, יש בכתבה כדי ללמד על לחץ דומה שהופעל על העובדים לצאת לטיול. בית הדין האזורי דחה בקשה זו, מן הטעמים הבאים: הכתבה אינה רלבנטית להליך דנן; מדובר בכתבה עיתונאית המבוססת על תלונות אנונימיות והיא מתייחסת לוועד עובדי חברת בזק, ולחבר מסוים בו בפרט, שאין לו כל נגיעה להליך דנן; צירוף הכתבה בשלב דיוני זה, אינו מאפשר חקירה נגדית. עוד הוסיף בית הדין האזורי, כי למערערת הייתה הזדמנות להביא ראיות נוספות לעניין כפיית עובדי המחלקה להשתתף בטיול, הזדמנות שלא נוצלה על ידה במועד.

5.        לאור העובדות והמסקנות המפורטות לעיל, הגיע בית הדין האזורי לכלל מסקנה, כי הטיול המחלקתי אליו יצאה המערערת ביום 10.10.2005 אינו בגדר פעולה הנלווית לעבודה, אלא מדובר בטיול מחלקתי פרטי של עובדי המחלקה. אין לומר, לאור הנסיבות המפורטות לעיל, כי לחברת בזק, כמעביד, היה אינטרס כלשהו בטיול, אף לא משני. בית הדין האזורי דחה גם את טענת המערערת לפיה העובדה שמנהלת האגף ידעה על הטיול ולא התנגדה לו מעידה על אינטרס של המעביד בקיום הטיול, שכן יידוע המנהלת נעשה למען הסדר הטוב בלבד. לאור כל האמור, דחה בית הדין האזורי את התביעה. מכאן הערעור שבפנינו.

ההליך בפנינו

6.        עיקרי טענות המערערת בערעורה היו אלה:

            א.        העובדה שמי שלא רצה להשתתף בטיול אולץ לעבוד במשמרת ערב, מעידה על הלחץ והכפייה שהופעלו כנגד עובדי המחלקה לצאת לטיול. המערערת טענה, כי היא לא רצתה כלל לצאת לטיול, במיוחד לאור העובדה שנקבע ליומיים לפני יום הכיפורים והפריע להכנות לחג. המערערת נאלצה להצטרף לטיול בעל כורחה, לאחר שמר גביזון וסגנו ערכו שיחה אישית עם כל עובד שלא היה מעוניין להשתתף בטיול, ואיימו כי יאלצו אותו לעבוד במשמרת ערב.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


חזרה לתוצאות חיפוש >>
שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ