אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> פסק-דין בתיק עע 537/05

פסק-דין בתיק עע 537/05

תאריך פרסום : 12/07/2009 | גרסת הדפסה

ע"ע
בית דין ארצי לעבודה ירושלים
537-05
19/10/2006
בפני השופט:
1. הנשיא סטיב אדלר
2. נילי ארד
3. שמואל צור


- נגד -
התובע:
הממונה על תשלום הגמלאות
עו"ד קובי אמסלם
הנתבע:
אוריאל ישראלי
פסק-דין

השופט שמואל צור

1.         השאלה שעמדה בבית הדין האזורי ובפנינו היא האם זכאי המערער לחישוב גימלתו לפי חוק שירות המדינה (גמלאות) (נוסח משולב) תש"ל-1970 (להלן - חוק הגמלאות), על בסיס דרגת הנכות שלו, בשונה מחישוב המבוסס על תקופת השרות. בית הדין האזורי השיב על שאלה זו בחיוב ומכאן ערעור הממונה על תשלום הגמלאות (להלן - הממונה) בפנינו.

2.         ואלה העובדות הנוגעות לעניין:

(1)        המשיב, יליד 6.1.1937, החל שרותו במדינה ביום 1.12.92 על פי חוזה מיוחד.

(2)        ביום 29.1.93 נבדק המשיב בלשכת הבריאות לצורך קליטתו בשרות המדינה כעובד על פי כתב מינוי ונקבעה לו דרגת נכות של 43.3%.

(3)        המשיב פרש משרות המדינה ביום 30.11.02 לפי סעיף 18(א) לחוק הגמלאות, לאחר שהגיע לגיל 65. במועד פרישתו השלים המשיב 10 שנות שרות נושאות זכויות לגמלה המקנות לו זכות לגמלה בשיעור של 20% (סעיף 20(א) לחוק הגמלאות).

(4)        סמוך לאחר פרישתו, קבעה ועדה רפואית למשיב דרגת נכות רפואית של 66% מהם 37% נכות לצרכי גמלאות.

(5)        בשל מצב בריאותו של המשיב החליט נציב השרות להגדיל את שיעור קצבתו ב-3.67% לפי סעיף 100 לחוק הגמלאות. לפי זה, היה זכאי המשיב לגמלה בשיעור של 23.67%.

3.         בבית הדין האזורי בנצרת טען המשיב כי יש לקבוע את שיעור גמלתו על בסיס אחוזי הנכות שנקבעו לו ולא על בסיס שנות שרותו. טיעון זה מבוסס על הוראות סעיף 20(ב) לחוק הגמלאות הקובעת לאמור:

" אדם שועדה רפואית קבעה, סמוך לפרישתו, כי הוא נכה בעל דרגת נכות של 50% או יותר, וכן אדם שפוטר מן השרות בגלל נכות בדרגה קטנה מזו, לא תפחת קיצבתו מעשרים אחוז ממשכורתו הקובעת בצירוף שלושה פרומיל ממנה לכל אחוז מדרגת נכותו".

            על בסיס הוראה זו טען המערער כי הוא זכאי לגמלה של 20% בתוספת שלושה פרומיל מ-37% נכות שקבעה לו ועדה רפואית לצורך גמלאות (שהם 11.1%) ובסך הכל לגמלה בשיעור 31.1% (31.1% = 11.1% + 20%).

            באותו דיון עמדת הממונה היתה שהואיל והמשיב פרש לגמלות עם הגיעו לגיל הפרישה, הוראות סעיף 20(ב) לחוק אינן חלות עליו, והוא זכאי לגמלה לפי תקופת שרותו (10 שנים המזכות בגמלה של 20%) בתוספת של 3.67% אותה קבע נציב השרות בשל מצב בריאותו של המשיב.


4.         בית הדין האזורי בנצרת (השופטת עידית איצקוביץ ונציגי ציבור גב' ברכה נודלר ומר אוריאל חכים סיטון; תיק עב' 2714/04) קיבל את תביעת המשיב בחלקה. בית הדין האזורי קבע כי המשיב זכאי לחישוב גמלתו על בסיס אחוזי הנכות שלו, אך נתן דעתו להוראת סעיף 20(ג) לחוק, לפיה -

" מי שנתקבל לשירות כשהוא נכה, יראו כדרגת נכותו לעניין סעיף זה את ההפרש שבין דרגת נכותו בזמן קבלתו לשירות ובין דרגת נכותו בזמן פרישתו".

            על יסוד הוראה זו קבע בית הדין האזורי כי, בהתחשב בדרגת הנכות שנקבעה למשיב עם כניסתו לשרות (43.3%), הפרש אחוזי הנכות בין זו הנוכחית לבין זו עם הכניסה לשרות הוא 22.7% (43.3% - 66%) ולכן זכאי המשיב לגמלה של 20% בצירוף שלושה פרומיל מדרגת הנכות לאחר ההפחתה (22.7%) שהם 6.81% ובסך הכל לגמלה בשיעור של 26.81%.

5.         על פסיקה זו מערער הממונה לפנינו. לטענת הממונה, סעיף 20(ב) לחוק הגמלאות כלל לא חל על המשיב שכן, לפי סעיף 20(ג) לחוק, אחוז נכותו הרלבנטי הוא ההפרש בין דרגת הנכות שהיתה לו בעת קבלתו לשרות לבין דרגת הנכות שנקבעה לו עם הפרישה (22.7% או 37%, כפי שקבעה הועדה הרפואית), כך שלא מתקיים בו התנאי הקבוע בסעיף 20(ב) לחוק בדבר היותו בדרגת נכות של 50% או יותר. מוסיף המערער וטוען כי גם התנאי השני הקבוע בסעיף 20(ב) לחוק - "פוטר מן השרות בגלל נכות בדרגה קטנה מזו" - לא מתקיים במשיב שכן הוא לא פוטר בשל נכותו אלא שרותו הסתיים עם הגיעו לגיל פרישה.

            המשיב תומך בפסיקה בית הדין האזורי. לטענתו, משעה שנקבעה לו, לעת פרישתו, דרגת נכות של 66% הרי הוא מקיים את התנאי שבסעיף 20(ב) לחוק בדבר הצורך בדרגת נכות של 50% או יותר. לטענתו, משעה שהוא נכנס בשערי סעיף 20(ב) לחוק, יש תוקף להוראת סעיף 20(ג) לחוק לעניין חישוב שיעור קצבתו בלבד, היינו - 20% בתוספת שלושה פרומיל מהפרש דרגות הנכות (22.7% = 43.3% - 66%) ובסך הכל 26.81%, כפי שקבע בית הדין האזורי.

6.         לאחר שנתנו דעתנו לטענת הצדדים, מוצאים אנו כי שגה בית הדין האזורי בפסיקתו וכי דין ערעור הממונה להתקבל.

7.         חוק הגמלאות מעניק זכאות לקצבת פרישה בהתקיים התנאים הקבועים לכך (סעיף 15 לחוק). התנאים הבסיסיים לזכאות הם יציאה לקצבה, בין על פי רצון העובד (סעיפים 17 ו-17א' לחוק) ובין כחובה כפויה עם הגיעו לגיל פרישה (סעיף 18) או פיטורים בשל מצב בריאות לקוי (סעיף 15(2) - (3) לחוק) או מסיבה אחרת (סעיף 15(4) לחוק). בפרישה רגילה קיים תנאי נוסף של תקופת שרות מינימלית ובפרישה בשל מצב בריאות לקוי קיים תנאי של אחוז נכות מינימלי.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.

 


חזרה לתוצאות חיפוש >>
שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ