אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> פסק-דין בתיק עבל 467/08

פסק-דין בתיק עבל 467/08

תאריך פרסום : 26/07/2009 | גרסת הדפסה

בר"ע, עב"ל
בית דין ארצי לעבודה ירושלים
467-08,136-08
07/10/2008
בפני השופט:
1. הנשיא סטיב אדלר
2. יגאל פליטמן
3. שמואל צור


- נגד -
התובע:
יופה בלה
עו"ד יונגר
הנתבע:
המוסד לביטוח לאומי
עו"ד שביט
פסק-דין

השופט יגאל פליטמן

1.      לפנינו ערעור, לאחר קבלת רשות, על החלטת בית הדין האזורי בחיפה  (השופט אלכס קוגן; בל 2052/99), אשר התיר למשיב (להלן - המוסד) להפנות למומחה יועץ רפואי מטעם בית הדין שמונה שאלות הבהרה.

2.      תמצית העובדות וההליכים הצריכים לעניינו: המערערת, אשר עבדה משך שנים רבות כמורה, הגישה תביעה למוסד לביטוח לאומי להכיר במחלת הריאות הימנה היא סובלת כפגיעה בעבודה שנגרמה על דרך המיקרוטראומה משאיפת אבק גיר. המוסד דחה התביעה ועל כך הוגשה התביעה לבית הדין האזורי.

3.      ראשית מינה בית הדין את ד"ר שמעון שפיצר לענות בשאלת קיומו של קשר סיבתי בין מחלת המערערת לתנאי עבודתה.

בחוות דעתו ציין פרופ' שפיצר את הדברים הבאים:

"דיון ומסקנות:    מדובר במורה למוזיקה בחינוך המיוחד שעסקה כ - 20 שנה בהוראה ואשר חלתה ב - 1994 לערך במחלת ריאות אשר פגעה בצורה קשה במרקם של הריאה, עד למצב של הרס קשה שהצריך השתלת ריאות בשנת    2000.

1.         מחלתה נקראת לייפת מפושטת של הריאות... סיבת המחלה אינה ידועה והיא מוכרת כמחלה פנימית מסיבה בלתי ידועה.

2.         ישנה קבוצת מחלות תעסוקתיות..., אשר גם בהן מתפתחת לייפת (פיברוזיס) של הריאה כתוצאה מחשיפה לאבק כמו סיליקוזיס, אסבסטוזיס. אלה מוכרות כמחלות תעסוקתיות.

 3.        אבק הגיר המורכב בעיקר מגבס אינו מוכר בספרות הקלאסית כאבק מזיק  ובספרי הלימוד אין אזכור של אבק זה כגורם למחלה כלשהי. בשנים האחרונות הועלה הנושא לדיון ציבורי בארץ בעקבות מאמר בודד של קבוצת חוקרים יפנית שהתפרסם ב- 1995, שתיארה 3 חולים שחלו במחלת ריאות אינטרסטיציאלית כרונית עם הופעת בולות (שלפוחיות) באונות התחתונות שהמאחד ביניהם היה שמקצועם הוא הוראה ושכולם השתמשו בגיר. לאחר מותם של שניים מהחולים בוצעה בדיקה מינרלוגית של הריאות שהראתה שתחולת האבק בחולים אלה היתה גבוהה יותר מאשר בקבוצת ביקורת. ממצאים אלה הצביעו על כך, לדעת החוקרים, כי בחולים אלה כמות מסויימת של גיר נאגר בריאותיהם. החוקרים לא הסיקו מתצפיתם כי הגיר היה הגורם של מחלתם.

 4.        סקירת הספרות המדעית שנעשתה על ידי בספריה הרפואית בבית חולים שיבא לא גילתה אף פרסום נוסף היכול לאושש את הקשר בין גיר למחלת ריאות כלשהי.

5.         קלציום קרבונט (CaCO3), שהינו המרכיב העיקרי של גיר, אינו מוכר כחומר פיברוגני.

 6.        מהלך המחלה של החולה שהגיבה היטב לטיפול בסטרואידים אינה מתאימה למחלת אבק.

בסיכום: אינני מוצא כל קשר בין מחלת הריאות של החולה ובין עבודתה כמורה וחשיפתה לגיר. קיומם של חלקיקי אבק בכיח מגורה וברקמת הריאה אינה הוכחה לכך שאבק זה הינו גורם לליפת של הריאות".

4.      לאחר זאת ובעקבות שאלות הבהרה שנשאל, המליץ פרופ' שפיצר: " להעביר את החתכים ההיסטולוגיים לפתולוג בר סמכא אשר יביע דעתו המקצועית... גישה זו תקל  לדעתי על נקיטת עמדה בשאלת קיומה של מחלת אבק והפסיקה בתביעה תעשה על בסיס מקצועי טהור".

בעקבות המלצה זו מונתה פרופ' גייל אמיר פתולוגית מבית החולים הדסה, לבחינת החתכים ההיסטולוגיים. לפני פרופ' גייל עמדו חוות הדעת של פרופ' שפיצר ושל ד"ר טייבר (חוות דעת אחרונה זו הוגשה כפי הנראה  מטעם המערערת); התיעוד הרפואי מן המרכז הרפואי רבין ומבית החולים רמב"ם; דו"ח פתולוגי של הריאה הימנית וכל החתכים ההיסטולוגיים של הריאה שנכרתה.

ממצאים מחוות דעתה של פרופ' אמיר יובאו להלן בסעיף 10 לפסק דין זה.

ויוטעם -  מעבר לניתוח החתכים ההיסטולוגיים, נדרשה פרופ' אמיר מיוזמתה אף למחקרים בדבר הקשר הסיבתי בין חשיפה לאבק גיר למחלות ריאות, אף כי לא התבקשה לעשות כן. חלק זה מחוות דעתה, אינו חשוב לענייננו ולפיכך אין הוא מצוטט להלן.  עם זאת, נטעים כבר בשלב זה, כי אנו סבורים שממצאיה הפתולוגיים עשויים לשפוך אור, על שאלת מחלתה של המערערת והסיבות לה.

5.         בקשות שהגישה המערערת למינוי מומחה אחר תחת פרופ' אמיר ולהפניית שאלות הבהרה לפרופ' אמיר נדחו על ידי בית הדין האזורי. על כך השיגה המערערת בהליך שהוגש לבית דין זה ובמסגרתו נפסק כך: " אנו נותנים תוקף להסכמת הצדדים... הדיון מוחזר לבית הדין האיזורי בחיפה לשם מינוי מומחה יועץ נוסף.  למומחה הנוסף לא יומצאו חוות הדעת של פרופ' שפיצר על נספחיהן, לרבות חוות הדעת של פרופ' גייל אמיר...." (עבל 558/05).

6.         לאחר זאת מונה ד"ר ליג'י כיועץ מומחה רפואי נוסף בעניינה של המערערת (להלן - המומחה), אשר בחוות דעתו מיום 15.1.2007, מצינו, בין השאר, כזאת: "... כאשר נבחנות מספר עובדות המתגלות בציר הזמן שחלף בשנות העסקתה של הנ"ל ניתן להתרשם שבמאזן הסופי הנזק הריאתי הנ"ל קשור ולהערכתי גם נגרם ע"י שאיפת אבק גיר. הנני סבור שמאזן סופי זה מבוסס על ... העובדה שאיננה ניתנת לערעור והיא שבריאות הנ"ל נמצאו חלקיקים המתאימים לאבק גיר... בתוצאת בדיקת כיח מגורה הממצאים תמכו שמדובר בתהליך דלקתי מסוג 'גרנולומה' עם עדות לחלקיקים מקטבי אור העשויים להתאים לאבק גיר...  לאור זאת מדובר לדעתי בסבירות גבוהה כי חשיפתה של הנ"ל לאבק הגיר במהלך עבודתה היא שהביאה להתפרצות המחלה וכי לא ניתן לומר שהשפעת עבודתה על מצבה הייתה פחותה בהרבה מהשפעת גורמים אחרים".

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


חזרה לתוצאות חיפוש >>
שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ