עב"ל
בית דין ארצי לעבודה ירושלים
|
1272-04
11/07/2005
|
בפני השופט:
1. סגנית הנשיא אלישבע ברק-אוסוסקין 2. עמירם רבינוביץ 3. שמואל צור
|
- נגד - |
התובע:
המוסד לביטוח לאומי עו"ד מלכה קריצמן
|
הנתבע:
XXX
|
פסק-דין |
השופט שמואל צור
1. המשיבה הוכרה על ידי המוסד לביטוח לאומי (להלן -
המוסד) כמוגבלת בניידות בשיעור של 80%. הכרה זו נעשתה לפי הסכם בדבר גמלת ניידות שנערך בין המוסד לבין המדינה (להלן -
הסכם הניידות). המשיבה רכשה רכב ועל יסוד נכותה ובהתאם להסכם הניידות, היא קיבלה הלוואה עומדת וקצבת ניידות. הרכב שרכשה המשיבה נועד לשמש אותה לצרכיה תוך שהיא נוהגת בו בעצמה.
2. לימים, ביום 15.9.97, נשלל רשיון הנהיגה של המשיבה. לאור זאת הפסיק המוסד לשלם למשיבה את קצבת הניידות מחודש אוקטובר 1997. כמו כן דרש המוסד מן המשיבה להחזיר את סכום ההלוואה העומדת.
3. בחודש דצמבר 2000 הודיעה המשיבה כי בעלה דאז, מר אייל צוער, הינו "מורשה נהיגה" על פי הסכם הניידות. לאור הודעה זו חזר בו המוסד מדרישת החזר ההלוואה העומדת וחידש את קצבת הניידות בתוקף מאוקטובר 1998.
4. בחודש אוקטובר 1999 התגרשה המשיבה מבעלה, אך המשיכה להתגורר עימו עד חודש יוני 2001. על רקע זה הודיע המוסד למשיבה בחודש אוגוסט 2002 על הפסקת קצבת הניידות ודרש להחזיר את ההלוואה העומדת, בשל כך שאין לה יותר "מורשה נהיגה". המוסד היה מוכן להכיר בבעלה לשעבר של המשיבה כ"מורשה נהיגה" אם יוכח כי הוא הידוע בציבור שלה. בעלה לשעבר של המשיבה לא היה מוכן להצהיר על כך.
5. בחודש יוני 2003 ביקשה המשיבה להכיר באחיה, המתגורר בסמיכות אליה, כ"מורשה נהיגה". המוסד דחה בקשה זו ועמד על דרישתו להחזר ההלוואה העומדת.
6. על רקע זה הגיש המוסד בבית הדין האזורי בתל אביב תביעה להורות למשיבה להחזיר את ההלוואה העומדת (תיק בל 1263/03). המשיבה, מצידה, הגישה תביעה לביטול דרישת המוסד להשבת ההלוואה העומדת (2632/03) ושתי התובענות נדונו יחדיו בפני כב' השופטת ורדה סאמט.
7. השאלה שעמדה לדיון בבית הדין האזורי היתה האם, בעניינה של המשיבה, מתקיימות העילות להחזר הלוואה עומדת לפי הסכם הניידות. בנקודה זו קובע סעיף 12 להסכם הניידות כך:
"
העילות להחזר הלוואה עומדת
12.(א) המוגבל בניידות יהיה חייב להחזיר למוסד את ההלוואה העומדת אם ארע אחד מאלה:
...
(6) חדל להתקיים או לא התקיים
תנאי כלשהו
מהתנאים המזכים בהלוואה עומדת על פי הסכם זה;
(7) המוגבל בניידות או האפוטרופוס שלו או קרוב המשפחה, לפי העניין, הפרו את התחייבויותיהם כלפי המוסד".
התנאים הנדרשים לצורך זכאות להלוואה עומדת קבועים בסעיף 5 להסכם הניידות. לעניין מוגבל בניידות שאין לו רשיון נהיגה, דוגמת המשיבה, קובע סעיף 5(ג) להסכם לאמור:
"
למוגבל בניידות שאין לו רשיון נהיגה בר תוקף, תנתן הלוואה
עומדת לרכישת רכב, אם נקבעו לו לפחות 60% מוגבלות בניידות
ומתקיימים בו שניים אלה:
(1) הועדה הרפואית קבעה שלמוגבל בניידות צרכים יום-יומיים שלסיפוקם יש הכרח להסיעו באורח קבע.
(2)
יש לו מורשה נהיגה הדואג לצרכיו, מסוגל ומתחייב להסיעו באורח קבע למען צרכיו היומיומיים".