אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> פסק-דין בתיק עא 3055/05

פסק-דין בתיק עא 3055/05

תאריך פרסום : 17/03/2009 | גרסת הדפסה

ע"א
בית המשפט המחוזי תל אביב-יפו
3055-05
04/05/2008
בפני השופט:
1. י' שנלר - אב"ד
2. ד"ר ק' ורדי
3. ר' לבהר שרון


- נגד -
התובע:
בנק המזרחי המאוחד בע"מ (לשעבר טפחות בנק משכנתאות לישראל בע"מ)
עו"ד כהנא
עו"ד בר
הנתבע:
1. רונית כהן
2. דורי כהן

עו"ד בר-לב
עו"ד כץ
פסק-דין

השופט, ד"ר קובי ורדי

1.        בפנינו ערעור על פסק דינו של בימ"ש השלום בתל-אביב (כב' השופט מאיר יפרח) מיום 24.7.05 (ת"א 30458/03), אשר דחה את תביעת המערער (להלן: "הבנק") מחמת התיישנות.

הרקע והמחלוקות בין הצדדים

2.        המשיבים רכשו דירה ברח' בית לחם 9/15 בראשון לציון (להלן: "הדירה"). לשם כך, חתמו ביום 25.6.89 על הסכם הלוואה בסך של 103,250 ש"ח עם הבנק (להלן: "הסכם ההלוואה").

משלא עמדו המשיבים בתשלומי החזר ההלוואה, שלח הבנק ביום 22.3.94 למשיבים מכתב לסילוק מיידי של יתרת החוב, שעמד אותה עת על סך של 189,900 ש"ח, וזאת תוך 10 ימים (להלן: "המכתב").

ביום 1.5.96 הגיש הבנק בקשה למימוש משכון ולמינוי כונס נכסים על דירת המשיבים, בלשכת ההוצאה לפועל בתל-אביב ( תיק מס' 2-96-38205-01, להלן: "תיק ההוצל"פ"). בקשת המשיבים לביטול מינוי כונס הנכסים ולהכרה בזכותם לדיור חלופי או לדיירות מוגנת, נדחתה ע"י ראש ההוצאה לפועל, כב' הרשמת גזית ביום 13/1/98.

על החלטה זו הגישו המשיבים בקשת רשות ערעור לביהמ"ש המחוזי בתל-אביב ( בר"ע 1480/98), שהתקבלה ע"י כב' השופטת שטיין ז"ל ביום 11/6/98. בקשת רשות ערעור שהגיש הבנק לביהמ"ש העליון ( רע"א 4501/98) כנגד החלטת ביהמ"ש המחוזי, נדחתה ביום 24/9/98.

לאור השתלשלות האירועים הנ"ל, הופסקו הליכי המימוש ע"י הבנק.

3.        משההליכים המשפטיים למימוש המשכון שנקט הבנק העלו חרס, כמפורט לעיל, הגיש הבנק ביום 1.5.03 תביעה כספית בסדר דין מקוצר כנגד המשיבים על סך 697,464 ש"ח בבימ"ש קמא, בגין אי פירעון החוב והפרת הסכם ההלוואה. מנגד הגישו המשיבים בקשת רשות להתגונן.

בימ"ש קמא נעתר לבקשת הרשות להתגונן, והתיר למשיבים להתגונן בטענת התיישנות או שיהוי, והורה על הגשת סיכומים בכתב לעניין טענות אלה. 

4.        המשיבים טענו כי יש לדחות על הסף את תביעתו של הבנק, מחמת התיישנות. לטענתם, עילת התביעה גובשה עוד בשנת 1994 עם שליחת המכתב לפירעון מיידי של החוב, ומשהוגשה התביעה הכספית לפירעון החוב 9 שנים מיום הולדת התביעה, בשנת 2003, התיישנה התביעה בהתאם לסעיף 5(1) ל חוק ההתיישנות, תשי"ח-1958 (להלן: "חוק ההתיישנות").

עוד טענו המשיבים כי בנסיבות המקרה לא חל סעיף 15 לחוק ההתיישנות, וכי הליכי ההוצאה לפועל, שנקט הבנק למימוש המשכון, אינם עוצרים את מרוץ ההתיישנות.

לחילופין, טענו המשיבים כי יש לדחות את התביעה על הסף מחמת שיהוי, שכן ניסיון הבנק לממש את המשכון נדחה בשנת 98' ואילו התביעה הוגשה בשנת 2003, כ-5 שנים לאחר מכן, תקופה העולה כדי שיהוי המצדיק את דחיית התביעה.

5.        מנגד, טען הבנק כי בנסיבות המקרה מתקיים האמור בסעיף 15 לחוק ההתיישנות והגשת התובענה למימוש המשכון עוצרת את מרוץ ההתיישנות.

לטענת הבנק, בקשתם של המשיבים בהליך ההוצאה לפועל לבטל את מינוי כונס הנכסים ולהכרה בהם כדיירים מוגנים, מהווה טענת "פרעתי", ומאחר ובטענות מסוג זה דן ראש ההוצאה לפועל כאילו היה בימ"ש בהתאם לסעיף 19(ג) ל חוק ההוצאה לפועל, תשכ"ז-1967 (להלן: "חוק ההוצל"פ) והליך הבקשה למימוש המשכון מהווה "תובענה" לצורך סעיפים 5 ו-15 לחוק התיישנות, יש לראות בהליך למימוש המשכון כהליך שיפוטי לכל דבר ועניין העוצר את מרוץ ההתיישנות.

כמו כן, טען הבנק כי יש לדחות את טענת ההתיישנות משיקולי מדיניות שיפוטית.

בנוסף, טען הבנק בפני בימ"ש קמא כי מירוץ ההתיישנות אינו מתחיל כפי שטוענים המשיבים ביום 22.3.94, עם שליחת המכתב לפירעון מיידי של החוב ע"י הבנק, אלא ביום 1.5.96, יום הגשת הבקשה למימוש המשכון, שכן רק ביום זה פעל הבנק בפועל לממש את זכותו להעמיד את החוב לפירעון מיידי.

עוד טען הבנק, כי כאשר מדובר בחוזה הלוואה מתמשך, שבמסגרתו יש לבנק אופציה להקדים את סילוק יתרת ההלוואה כבר ביום הפיגור הראשון, אזי תביעת הסילוק מתיישנת בתום שבע שנים מיום התשלום האחרון ע"פ הסכם ההלוואה או מיום ההגשה בפועל של הליך המימוש ללשכת ההוצאה לפועל, לפי המוקדם מבין השניים.

באשר לטענת השיהוי, טען הבנק כי המשיבים מנועים מלטעון טענה זו ע"פ סעיפים 15, 25 ו-22(א) להסכם ההלוואה וכי בנסיבות המקרה אין הצדקה לדחיית תביעתו מחמת שיהוי.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


חזרה לתוצאות חיפוש >>
שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ