אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> פסק-דין בתיק בל 15692-02-09

פסק-דין בתיק בל 15692-02-09

תאריך פרסום : 09/06/2013 | גרסת הדפסה

ב"ל
בית דין אזורי לעבודה חיפה
15692-02-09
27/01/2013
בפני השופט:
מיכל אריסון-חילו שופטת בדימוס

- נגד -
התובע:
חסון אליהו
עו"ד ג'ואד פרח
עו"ד מינוי לפי חוק הסיוע המשפטי
הנתבע:
המוסד לביטוח לאומי
עו"ד אורה קרן
פסק-דין
1.                לפנינו תביעת התובע, מר אליהו חסון, לתשלום דמי אבטלה, לפי סעיף 160 ל חוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995 (להלן - חוק הביטוח הלאומי וגם החוק).

2.                התובע, יחד עם אשתו לשעבר, היו הבעלים וניהלו שלוש חנויות בגדים בנהריה, הממוקמות בסמוך אחת לשנייה, החל מ-1974, ובמשך כ-30 שנה. לאחר גירושיו, נותרה בבעלות התובע חנות בגדים אחת (להלן- העסק), בה עבדה גם בתו, גב' רחל גרנות (להלן - גב' גרנות), כשכירה בין השנים 1996-2006.

3.                מפאת קשיים כלכליים אליהם נקלע, ביקש התובע להעביר את הבעלות על העסק, וכן את חוזה השכירות על הנכס בו מנוהל העסק. גב' גרנות הסכימה לקחת על עצמה את ניהול העסק, ובגין העברתו על שמה, שילמה את חובותיו של התובע לחברת FOX, הספקית העיקרית של העסק, ולקחה על עצמה את חוזה השכירות. בהמשך, רכשה גב' גרנות את הנכס בו מנוהל העסק.

4.                התובע סגר את תיקו כ"עצמאי" ברשויות המס, ובמקביל, פתחה גב' גרנות תיק "עוסק מורשה".

5.                לאור חוסר נסיונה של גב' גרנות בתחום, שימש התובע כיועץ בעסק, תרם לה מידיעותיו ונסיונו, וסייע לה בניהול העסק. לטענת התובע, הוא היה עובד שכיר בעסק החל מ-2/07. במהלך תקופה זו קיבל התובע מדי חודש תלוש שכר, ומשכורתו עמדה, ראשית, על סך של 3,000 ש"ח, ובהמשך, על סך 4,000 ש"ח. עבור התובע שולמו דמי ביטוח אבטלה לנתבע. 

6.                ביום 18.2.08 קיבל התובע מכתב פיטורים, לפיו סיום עבודתו יהיה ביום 1.3.2008, עקב צמצומים.

7.                ביום 26.6.08 הגיש התובע תביעה למוסד לביטוח לאומי (להלן - הנתבע) לתשלום דמי אבטלה. הנתבע דחה את תביעתו של התובע, בהחלטתו מיום 2.9.08, מן הטעם שהאחרון לא צבר את תקופת האכשרה הנדרשת לפי סעיף 161(א)(1) לחוק, ומשכך לא קמה לו זכאות לדמי אבטלה.

8.                הנתבע טוען, כי לא התקיימו יחסי עובד-מעביד בין התובע לגב' גרנות, ומשכך תקופת עבודתו בעסק בין 2/07-2/08 אינה נמנית במסגרת תקופת האכשרה, בגדרה צריך היה התובע לצבור 360 ימי עבודה מתוך 540 ימים, בתכוף לתאריך הקובע, שהוא בעניינו של התובע ה-1.4.08 (התובע החל להתייצב בשירות התעסוקה במהלך 4/08); זאת, אליבא דנתבע, משלא חל כל שינוי בתפקודו של התובע בעת בה היה בעלי העסק ובעת בה עבד עם גב' גרנות. עוד מוסיף הנתבע, כי אין הוכחה כי התובע קיבל שכר במהלך התקופה בה עבד עם גב' גרנות, וכן לא הוצגו שעות עבודה מוגדרות. הנתבע עוד טוען כי עולות מספר גרסאות באשר לצורת העבודה של התובע, וקיימות סתירות מהותיות בין עדות התובע לפנינו ובעת גביית ההודעה לחוקר הנתבע, וכן עולות סתירות בין טענות התובע וטענותיה של גב' גרנות בעניין שעות עבודתו ושכרו.

דיון   והכרעה

9.                טענת הנתבע, כאמור, הינה כי התובע לא צבר תקופת אכשרה כנדרש, על מנת להקנות לו זכאות לדמי אבטלה. כבר נקבע כי " תקופת האכשרה היא תנאי מתנאי הזכאות לתשלום דמי אבטלה, הדורש תקופת מינימום של תשלום דמי ביטוח עבור המבוטח המקנים לו את אחד מ"כרטיסי הכניסה" לזכאות בדמי אבטלה " (ר' עב"ל (ארצי) 433/06 כהן - המוסד לביטוח לאומי, ניתן ביום 19.11.2007; פסקה 5ז' לפסק הדין).

10.           על מנת לבחון האם צבר התובע תקופת אכשרה המזכה אותו בתשלום דמי אבטלה, שומה עלינו, להכריע ראשית בשאלה האם בינו לבין בתו, גב' גרנות, התקיימו יחסי עובד-מעביד במהלך תקופת עבודתם המשותפת מחודש 2/07 ועד לחודש 2/08 (כולל).

11.           מושכלות ראשונים הן כי " ... בפעילות משותפת של בני משפחה בעסק משפחתי, לרווחת העסק, ולקידומו, אין כדי לשלול קיומם של יחסי עובד מעביד"  יחד עם זאת, " ... כאשר הצדדים הטוענים ליחסי עבודה הם קרובי משפחה, בית הדין בוחן בקפידת יתר את טיבם של היחסים שנוצרו: האם בפניו מערכת יחסים התנדבותית, המגלמת בתוכה עזרה משפחתית או שמא נוצר בין בני המשפחה קשר חוזי המסדיר מערכת של זכויות וחובות. לשם עמידה על טיב היחסים שנוצרו בין בני המשפחה, ייתן בית הדין את דעתו, לפרמטרים שונים, ובהם, בין היתר מסגרת שעות העבודה, האם השכר ששולם היה ריאלי או סמלי וכיו"ב. נקבע עוד כי הנטל להוכיח כי יחסים בין בני משפחה חורגים מגדר עזרה משפחתית וולונטרית ולובשים אופי של יחסי עובד מעביד, מוטל על מי שטוען לקיומם של יחסי עובד מעביד..." .(ר' עב"ל (ארצי) 679/07 בלנק - המוסד לביטוח לאומי, ניתן ביום 3.2.2008; פסקה 8 לפסק הדין; להלן - עניין בלנק).

12.           נקדים אחרית לראשית, ונציין כבר עתה כי מהחומר שהונח לפנינו עולה כי התובע לא עמד בנטל להוכיח כי שימש כעובד שכיר בעסק, ומשכך דין תביעתו להידחות. לאחר שבחנו את כל הסממנים הרלוונטיים להוכחת יחסי עובד-מעביד, סבורות אנו כי בתקופת עבודתם המשותפת של התובע וגב' גרנות בין ה-2/07-2/08 לא היה התובע עובד שכיר. טעמינו יובאו להלן.

שכר עבודתו של התובע

13.           הלכה היא כי סממן מכריע בהוכחת יחסי עבודה הוא תשלום שכר, שכן " ... העומד בבסיס קיומם של יחסי עובד מעביד הינה התקשרות לביצוע עבודה תמורת שכר. בקביעת טיב הקשר שבין הצדדים נודעת חשיבות רבה לשאלת תשלום השכר, שכן יחסי עובד מעביד מטיבם מחייבים מתן תמורה עבור ביצוע עבודה ..."(ר' עב"ל (ארצי) 78/08 מגרה - המוסד לביטוח לאומי, פסקה 8 לפסק הדין; ניתן ביום 8.4.2008).

14.           בהודעתו של התובע לחוקר הנתבע מיום 14.8.08 ציין כי שכר העבודה נקבע בינו לבין גב' גרנות, ושולם "לא למטרות רווח" וכי הוא יכול היה "לכתוב כל סכום שרצה" תמורת ההדרכה ולימוד רזי המקצוע. עוד ציין שם כי את שכרו קיבל לעיתים במזומן, לעיתים בהמחאה, ולרוב לא בתשלום אחד. התובע עוד הוסיף כי חלק מההמחאות הופקדו בחשבון הבנק שלו, ובאחרות עשה שימוש לקניית מוצרים בחנויות שונות (ר' עמ' 2-3 להודעה, נספח למוצג נ/2). בתצהירו מיום 18.7.11 (מוצג ת/1) מציין התובע כי בחודשים הראשונים בהם עבד עם בתו, סייע לה בהיקף שעות מצומצם, מבלי שקיבל שכר, ובהמשך, בהיקף של משרה מלאה, תמורת שכר שנע בין 3,000-4,000 ש"ח, כאשר תשלום השכר נעשה במזומן/בהמחאות, אשר לא תמיד הופקדו בחשבון, הואיל והיה מוגבל כמו כן רבץ עיקול על חשבונו, מה שמנע ממנו למשוך כספים (ר' סעיפים 7, 16 לתצהיר, מוצג ת/1).

15.           משכך, על אף שלתובע ניתנו תלושי שכר, לא ניתן ללמוד מהם האם משקפים הם את הסכומים שהועברו לידיו, משלא צורפו רישומים בדבר התאריכים והסכומים שהועברו במזומן או צילומי המחאות שהועברו אליו. משכך, לא הוכח לפנינו כי התובע קיבל כלל שכר תמורת עבודתו בעסק, וככל שכן - באיזה גובה.

טיב ומתכונת עבודתו של התובע

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ