בג"צ
בית המשפט העליון
|
282-14
07/08/2014
|
בפני כבוד השופטים:
1. המשנָה לנשיא מ' נאור 2. השופט נ' הנדל 3. השופט צ' זילברטל
|
- נגד - |
העותרת:
עמותת חיואר לחינוך אלטרנטיבי עו"ד אבי גולדבליט
|
המשיב:
שר החינוך עו"ד שוש שמואלי; עו"ד דניאל מארקס; עו"ד לירון הופפלד
|
פסק דין |
המשנָה לנשיא מ' נאור:
1. שר החינוך החליט ביום 16.9.2013, כי בית הספר היסודי חיואר שבהנהלת העותרת יוכר לצורך חוק לימוד חובה, התש"ט-1949 וחוק חינוך ממלכתי, התשי"ג-1953 לשנת הלימודים תשע"ג, אך לא יתוקצב בשנת לימודים זו, וזאת נוכח הפגיעה בחינוך הממלכתי בחיפה ובפרט, בבית הספר חיואר הרשמי שבעיר. העתירה שלפנינו תוקפת את החלטתו של השר: העותרת טוענת כי היא זכאית להשתתפות המדינה בתקציבה כאמור בתקנה 9 לתקנות חינוך ממלכתי (מוסדות מוכרים), התשי"ד-1953. נעמוד, תחילה, על העקרונות המשפטיים הנוגעים לעניין ומשם נפנה לעניינה של העותרת.
על רישוי בתי ספר, הכרה בהם ותקצובם
2. דבר החקיקה הראשון שחוקקה מדינת ישראל בתחום החינוך, חוק לימוד חובה, התש"ט-1949 (להלן: חוק לימוד חובה), קובע כי "מוסד חינוך מוכר" הוא אחד משניים: "כל מוסד חינוך רשמי"; או כל מוסד חינוך אחר ששר החינוך (להלן: השר) "הכריז עליו, באכרזה שפורסמה ברשומות, שהוא מוסד חינוך מוכר לצורך חוק זה" (שם, בסעיף 1). את סוג המוסדות המוכרים הראשון – הלוא הוא מוסדות החינוך הרשמיים – מגדיר החוק בסעיף 1 כך:
|
מוסד חינוך מוחזק על ידי המדינה, או על ידי רשות חינוך מקומית, או על ידי רשויות חינוך מקומיות אחדות במשותף, או על ידי המדינה ורשות חינוך מקומית, או על ידי המדינה ורשויות חינוך מקומיות אחדות במשותף, ואשר השר הכריז עליו, באכרזה שפורסמה ברשומות, שהוא מוסד חינוך רשמי לצורך חוק זה.
|
3. בחוק לימוד חובה נקבעו לראשונה כמה מן העקרונות החשובים בתחום החינוך בישראל – ובהם חינוך חובה; חינוך חינם; חובות ההורים לרישום ילדיהם; וזכותם של ההורים להשפיע על תכני החינוך של ילדיהם (ראו: בג"ץ 4363/00 ועד פוריה עלית נ' שר החינוך, פ"ד נו(4) 203, 214-213 (2002) (להלן: עניין פוריה עלית); יורם רבין הזכות לחינוך 302 (2002) (להלן: רבין)). אחד העקרונות שנקבע בחוק חינוך חובה הוא כי על הפרת החובה לשלוח ילד ללימודים במוסד מוכר, נושאים הוריו בסנקציה פלילית, בתנאים המפורטים בסעיף 4 לחוק.
4. שנים מספר לאחר חקיקת חוק לימוד חובה, נחקק חוק חינוך ממלכתי, התשי"ג-1953 (להלן: חוק חינוך ממלכתי), אשר קובע בסעיף 3 כי בכל מוסד חינוך רשמי – היינו, מוסד הנמנה על הסוג הראשון של המוסדות המוכרים לפי חוק לימוד חובה – יונהג חינוך ממלכתי או ממלכתי-דתי. אשר למוסדות החינוכיים המוכרים שאינם רשמיים – היינו, מוסדות הנמנים על הסוג השני של המוסדות המוכרים לפי חוק לימוד חובה – נקבע בסעיף 11 לחוק חינוך ממלכתי כך:
בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד
יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת