חפש עורך דין לפי תחום משפטי
| |

פס"ד העוסק בסמכות בית משפט לענייני משפחה לדון בסכסוך בין אדם לאחות של בת זוגו, בנסיבות שבהן בת הזוג נפטרה בטרם הוגשה התביעה

תאריך פרסום : 08/07/2019 | גרסת הדפסה
בע"מ
בית המשפט העליון ירושלים
3885-18
24/06/2019
בפני הרכב השופטים :
1. נ' הנדל
2. נ' סולברג
3. מ' מזוז


- נגד -
המבקשים:
1. פלוני
2. פלונית

עו"ד בנימין שור
המשיב:
פלוני
עו"ד דודי בכר
פסק - דין

בקשת רשות ערעור על החלטת בית המשפט המחוזי ירושלים מיום 24.04.2018 ברמ"ש73437-01-18 שניתנה על ידי כבוד השופט ד' טפרברג

                                          

השופט נ' הנדל:

 

  1. מהי השפעת המוות על הגדרת "בן משפחה" בכל הנוגע לסמכות בית המשפט לענייני משפחה? באופן נקודתי יותר, מונחת לפנינו בקשה למתן רשות ערעור בגלגול שלישי, שמושאה סמכות בית המשפט לענייני משפחה לדון בסכסוך בין אדם לאחות של בת זוגו, בנסיבות שבהן בת הזוג נפטרה בטרם הוגשה התביעה.

 

זו תמצית העובדות והשתלשלות ההליכים: המשיב ניהל עסק ובשלב כלשהו אשתו (להלן: המנוחה) עסקה בניהול העסק. לטענת המשיב, אשתו העלימה כספים במסגרת ניהול העסק, לקחה לרשותה כספים שחלקם שייך לו, וכספים אלה הועברו בסופו של דבר לידי המבקשים. מבקשת 2 (להלן: המבקשת) היא אחות המנוחה ואילו מבקש 1 (להלן: המבקש) נשוי למבקשת. לאחר פטירת המנוחה הגיש המשיב נגד המבקשת תביעה בבית המשפט לענייני משפחה על יסוד טענותיו, וביקש לצרף אליה גם את המבקש. המבקשים טענו כי העניין אינו מצוי בסמכותו העניינית של בית המשפט לענייני משפחה, שכן לאחר פטירת המנוחה הם אינם עוד "בני משפחה" של המשיב לעניין סמכות בית המשפט. להשלמת התמונה נציין כי בעת פטירת המנוחה היו בני הזוג מצויים בהליך גירושין, וכי המנוחה לא מנתה את המשיב בין יורשיה בצוואה שכתבה. נתונים אלה מצויים בשוליים שכן כפי שיובהר – במוקד הבקשה הנוכחית לא מצויים הליכי הגירושין שלא הסתיימו, אלא עצם המעמד של "אלמן" ונפקותו לעניין סמכות בית המשפט לענייני משפחה.

 

בית המשפט לענייני משפחה (תמ"ש 12682-06-17, כב' השופט הבכיר ש' אלבז) הורה על תיקון כתב התביעה בדרך של צירוף עזבון המנוחה, והוסיף וקבע כי בסמכותו לנהל את ההליך גם נגד המבקשים. בקשה למתן רשות ערעור שהגישו המבקשים נדחתה בבית המשפט המחוזי (רמ"ש 73437-01-18, כב' השופט ד' טפרברג), שקבע כי מות המנוחה אינו קוטע את הקשר המשפחתי בין הצדדים לעניין סמכותו העניינית של בית המשפט לענייני משפחה. מכאן הבקשה שלפנינו למתן רשות ערעור, בה טוענים המבקשים כי לנוכח פטירת המנוחה היא אינה "בת זוג" של המשיב, באופן המוביל להעדר סמכות עניינית לבית המשפט לענייני משפחה. 

 

  1. המסגרת הנורמטיבית הרלוונטית לענייננו מצויה בסעיפים 1 ו-3 לחוק בית המשפט לעניני משפחה, תשנ"ה-1995. סעיף 3, שכותרתו "סמכות בית המשפט לעניני משפחה", קובע כי "עניני משפחה לפי חוק זה יידונו בבית המשפט לעניני משפחה". הדיבר "עניני משפחה" מוגדר בסעיף 1 לחוק, ובין היתר כך (ההדגשות הוספו):

 

"בחוק זה, 'עניני משפחה' [...]

תובענה אזרחית בין אדם או עזבונו לבין בן משפחתו, או עזבונו, שעילתה סכסוך בתוך המשפחה, יהא נושאה או שוויה אשר יהא; לענין פסקה זו –

"בן משפחתו" –

(א)   בן זוגו, לרבות הידועה בציבור כאישתו, בן זוגו לשעבר, בן זוגו שנישואיו עמו פקעו ובלבד שנושא התובענה נובע מהקשר שהיה ביניהם בתקופה שבה היו בני זוג;

(ב)   ילדו, לרבות ילדו של בן זוגו;

(ג)   הוריו, הורי בן זוגו או בני זוגם;

(ד)   נכדו;

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן יעוץ אישי, שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
*
*
*
*

חיפוש עורך דין לפי עיר

המידע המשפטי שחשוב לדעת – ישירות למייל שלכם!
הצטרפו לניוזלטר וקבלו את כל מה שחם בעולם המשפט
עדכונים, פסקי דין חשובים וניתוחים מקצועיים, לפני כולם.
זה הזמן להצטרף לרשימת התפוצה
במשלוח הטופס אני מסכים לקבל לכתובת המייל שלי פרסומות ועדכונים מאתר פסק דין
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ