אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> פס"ד בערעור על החלטת ראש הוצל"פ ביחס לחיוב האב להחזיר הוצאות חריגות

פס"ד בערעור על החלטת ראש הוצל"פ ביחס לחיוב האב להחזיר הוצאות חריגות

תאריך פרסום : 21/10/2009 | גרסת הדפסה

תמ"ש
בית משפט לעניני משפחה ירושלים
5254-97
18/10/2009
בפני השופט:
פיליפ מרכוס

- נגד -
התובע:
מ' מ'
עו"ד לביא אברהם
הנתבע:
מ' מ'
פסק-דין

1.         בפני ערעור על החלטת כב' ראש ההוצל"פ, מר רפי ארניה, מיום ב שבט תשס"ח 9.1.08 בלשכת ההוצל"פ שליד בית משפט השלום בראשון לציון, בתיק מספר 6-07-00235-18.

2.         באותו יום נדונה טענת פרעתי של האב, המשיב בפניי, ונתקבלה הטענה באופן חלקי, כאשר האם, המערערת, המכונה "הזוכה" בהליך בלשכת ההוצל"פ, טענה להחזר הוצאות חריגות ששילמה עבור ילדי בני הזוג.

3.         טענת המערערת היא שנוסף על הסכומים של 250 ש"ח ו- 1,940 ש"ח שאושרו, היה על ראש ההוצל"פ לחייב את המשיב בסך 1,100 ש"ח עבור אבחון פסיכודדקטי לבת, בסך 2,357.50 ש"ח עבור שיעורי עזר לבת, ובסך 6,936 ש"ח טיפול פסיכולוגי עבור הבן.

4.         א.        החלטת כב' ראש ההוצל"פ אינה מנומקת כמעט. להלן ההחלטה

                       כלשונה:

" בהתאם להסכמת הצדדים אני מורה על הגדלת קרן בגין הוראה מתקנת לילדה ד' על ידי ו' בסך כולל של 250 ש"ח.

כמו כן, אני מורה על הגדלת קרן בגין טיפול פסיכולוגי של ד' על ידי פ', בסך כולל של 1,940 ש"ח.

מעבר לכך, הבקשה להגדלות נוספות - נדחית.

באשר לטענות החייב בכל הנוגע לסילוק החובות לביטוח לאומי הרי שהגדלת הקרן בעניין זה נעשתה על יסוד אישור הפרשים מהביטוח הלאומי ועל כן אין מקום ליתן החלטות נוספות בעניין זה. כמובן ששמורה לחייב הזכות אם הוא טוען ששילם סכומים נוספים שלא נלקחו בחשבון ולא הופחתו מהחוב, הרי שפתוחה בפניו הדרך להגיש בקשה נוספת בטענת פרעתי בצירוף כל המסמכים התומכים בטענותיו.

בנסיבות העניין - אין מקום ליתן צו להוצאות שכן חלק גדול מהבקשה להגדלת הקרן לא היה לה כל בסיס".

ב.         חובת ההנמקה היא בבסיס המשטר המשפטי המוכר. בחלק מהפרק הרביעי, שכותרתו היקף השיקולים בשיקול הדעת השיפוט י, בסיפרו של אהרון ברק, שיקול דעת שיפוטי (פפירוס , תשמ"ז- 1987) מופיע הקטע הבא, עימו אני, בכל הכבוד, מסכים:

"שיקול הדעת חייב להתבסס על הראיות שתבואנה בפניו. החלטתו צריכה להיות מנומקת. חובת ההנמקה חשובה במיוחד. כל מי שהתנסה בכתיבה יודע זאת. דבר אחד הוא רעיון המשתלט על המחשבה. דבר אחר הוא העברתו של הרעיון בכור ההיתוך של ההתמודדות האינטלקטואלית המבקשת לתמוך בו, תוך מודעות לתוצאותיו. רבים הם הרעיונות אשר הצורך לנמקם הביא לחדלונם, שכן היה בהם אך הדר חיצוני שלא ניתן היה לבססו. חובת ההנמקה היא מהחשובים שבאתגרים שבפניהם, חייב שופט, המפעיל שיקול דעת לעמוד". (שם עמוד 46).

ברק מצטט את השופט לנדאי במאמר ( הלכה ושיקול דעת בעשיית משפט, הפרקליט ו 83 (תש"ט)), כאשר אמר:

" שיפוט על פי שיקול דעת אסור לו שיהפך לשיפוט שרירותי. כדי למנוע סכנה זאת אין אמצעי בדוק יותר מאשר הנמקה מלאה של פסק הדין. הנמקה מלאה מחנכת את השופט למחשבה ברורה ולהעלאת נימוקיו - כולל תחושתו האינטואיטיבית עליה דיבר פאונד - מעל לסף תודעתו אל אור היום, על מנת שיעמדו למבחן הביקורת של דרגת הערעור, של אנשי המקצוע ושל הציבור כולו".

ג.         אכן בסמכותה של ערכאת הערער, כאשר מובא בפניו פסק דין או מובאת בפניו החלטה לא מנומקת, להחזיר את העניין למי שהחליט על מנת שינמק.

ד.         בעניין דנן, איש מהצדדים לא ביקש שאעשה זאת, והצדדים טענו לגופו של העניין.

ה.        במסגרת הסמכות הרחבה שבתקנה 120(ו) לתקנות ההוצל"פ התש"ם- 1979:

"(ו) בית המשפט שלערעור יכול לאשר את ההחלטה או הצו שמערערים עליהם, לבטלו או לשנותו, הכל לפי ראות עיניו".

נראה שיש סמכות לדון להליך לגופו.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


חזרה לתוצאות חיפוש >>
שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ